Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Dobro došli u Novi Bečej na manifestaciju Kad Tisa cveta - Tisa reka ljubavi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Prirodni fenomen cvetanja reke Tise predstavlja posebnost u našem delu toka reke Tise.  Ovaj prelepi insekt, nalik vilinom konjicu provodi tri godine u muljevitom koritu reke Tise da bi kada nastupe povoljni vodni i vazdušni uslovi izašao na površinu reke i zaplesao svoj prvi i poslednji ples - Ljubavni ples.

            Žitelji našeg kraja pamte ovu prirodnu pojavu kao maglu u suton i oko nje su ispredali različite fantastične priče koje su sada pretočene u legende. Sredinom juna  meseca kada bi druga obala reke Tise utonula u gustu maglu, meštani priobalja reke bi to tumačili kao natprirodnu pojavu i sa velikim ushićenjem bi je posmatrali. Pored  živopisnih misterija sa banatskih salaša, vila i drugih panonskih legendi, priča o Tiskom cvetu i danas živi među meštanima priobalnih mesta reke Tise.
            Ipak, istina je da je Tiski cvet posebna vrsta insekta latinskog naziva Palngenia longicauda i da spada u jednodnevne insekte iako u suštini žive tri godine u mulju reke. Kada nastupe povoljni ekološki uslovi, izleću na površinu vode, u večernjim satima i pare se. Ovaj čin romantično zovemo Ljubavni ples, a nakon trećeg dana kada je rojenje u ekspanziji, ovaj ples iznad ogledala reke Tise dobija posebnu čar. Ova magija traje i do desetak dana, a posetioci se nedeljama unazad pripremaju da dođu i zabeleže u kalendar svojih uspomena, ovaj događaj.
            Manifestacija “Kad Tisa cveta - Tisa reka ljubavi” je od velikog značaja za opštinu Novi Bečej. Organizuje se na više lokacija na Tiskom keju i kraj same obale reke. Novobečejci sa velikim zadovoljstvom obeležavaju dane kada reka Tisa cveta i sa ponosom pričaju o Tiskom cvetu koji je proslavio našu varoš nadaleko. Ove godine takođe proslavljamo dane naše reke i tom prilikom sačinili smo zanimljiv program za sve naše posetioce koji žele da uživaju ovih junskih dana.
            Pored već tradicionalnog puštanja svećica utisnutih u licidersko srce u reku i ljubavnih želja koje se sigurno ispunjavaju, posetioci će uživati u šarenom Noćnom bazaru duž Tiskog keja, koncertima, dobroj hrani i najboljem vinu sa Bisernog ostrva. Uz vatrene performanse na vodi, pozorišne predstave i edukativne radionice na temu ekologije i očuvanja voda i Tiskog cveta, obećavamo dobar doživljaj svim gostima ove manifestacije.
            I naravno, obavezno povedite decu. Za njih smo pripremili posebne zanimacije i igrarije jer na kraju, deca i jesu naša najveća ljubav i u to ime pustimo i za njih jedno licidersko srce niz reku, ta ljubav je sigurno uzvraćena.

Tatjana Vlaškalin
Turistička organizacija opštine Novi Bečej

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com