Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

InterFest 2023 - Vinski EXIT

  • PDF

            Jubilarni XX Мeđunarodni festival vina „Interfest" biće održan od 15 - 17. juna na Trgu slobode, u samom srcu Novog Sada. Na „starom“ dobrom mestu predstaviće se preko 100 izlagača iz zemlje i regiona sa preko 500, kako starih, isprobanih, tako i novih etiketa.

            Nastao u vreme novog talasa razvoja vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, s početka XXI veka, bio je podrška mladim vinarijama kroz promociju vina i vinske kulture, pre svega  sa teritorije Srbije i Vojvodine, dovođenjem najboljih srpskih vinarija i vinarija iz razvijenijih regiona okolnih zemalja, da kroz primer dobre prakse eksplicitno pokaže put kojim srpsko vinarstvo treba da krene. Takvu orijentaciju, od izlaganja i degustacije vina, do stručnih predavanja i promocija iz oblasti proizvodnje vina, edukativnih predavanja za posetioce, zadržao je do danas.
            - Za minulih 20 godina na Festivalu se i dalje predstavljaju porodične vinarije, od kojih su neke ostale porodične, dok su druge daleko odskočile, i postigle zapažene rezultate na domaćim i svetskim vinskim festivalima, ali svi oni, svake godine željno čekaju nastup na InterFestu - izjavila je Jadranka Beljan Balaban, menadžer Festivala InterFest.
            Prošle godine događaj je obeležilo predstavljanje Novosadskog vinskog puta, deo Frukogorskog vinogorja, ujedno i najzastupjenijeg, dok će ova godina biti u znaku Vinskog puta Riđice i vinara koji su zavredeli pažnju po kvalitetu svojih vina, za koje su dobili značajne nagrade. Radi se o vinarijama i vinskim podrumama:„Munižaba“, „Šveljo“, „VRT“ Radoslava Tripkovića, gde se uporedo sa povećanjem kvaliteta vina, otvaranjem degustacionih sala, razvija vinski turizam.
            Afirmacija novih vinarija, koje su to svojim radom i kvalitetnim produktima zaslužile, jedna je od najznačajnijih misija InterFest-a, koja osim predstavljanjanja vinarija, daje mogućnost da se nađu u društvu trenutno „najboljih“ vinarija u zemlji, mogućnost da vinari ostvare prvi i najdirektniji korak prema publici, i pozovu je da posete njihove vinske kuće tokom godine. Grad Sombor i novosadska publika, imaće sjajnu priliku, grad da predstavi, a publika da upozna „Somborsku korpu“ - Somborski sir, Lemeški kulen u kati iz okoline sela Svetozar Miletić i dr. proizvode koji predstavljaju tradiciju sa prestižnom oznakom autentičnog geografskog porekla.
            Nije lako osmisliti priču i sprovesti je, objediniti sve na jednom mestu, da pri tom sve izgleda lepo, kulturno, da svi prezentuju svaja vina na način kako to treba da rade, da publika uskladi ponašanje sa vinskom kulturom i nauči da pije vina. Na kulturi ponašanja i kvalitetu vina, te svega pratećeg zasnovana je vizija festivala, čija je lestvica od starta podignuta veoma visoko.
            Uz InterFest su sve vreme bili ljudi iz medija, stasali su mnogi vinski stručnjaci i ovo je postao festival na kojem se zajednički prezentuje sve naučeno. Za 20 godina, Jadranka Beljan Balaban, rođena u Sremskim Karlovcima, odrastala je uz vinsku priču i na različite načina u svom gradu učestvovala u afirmisanju vinara, vinogradara i promociji vina, od nastanka Turističke organizacije opštine Sremski Karlovci do danas, i zna koliko je taj put bio i dug i nimalo lak. Kako da se prezentuje, ponudi i upakuju vino..., i koliko je vinarima trebalo truda da postizanjem kvaliteta vina dođu do toga da ista kvalitetno promovišu.
            - Ta škola je iznedrila sjajne generacije što vinara, što vinske publike. Svedoci smo da je ta priča dobila ozbiljan okvir i podršku najviših institucija u Srbiji, koje su prepoznale mogućnost da vino i vinska kultura mogu da nas reperezentuju u svetu na lep način, i da nas povezuju, kao što je bila ideja osnivača festivala - Nataše Radišić, da se naši vinari povežu sa vinarima iz regionu i svetu, da bi mogli od njih učiti i porediti. Sada se povezujemo na novi način, na ravnoj nozi sa njima, možemo da nastavimo ovu ideju potkrepljenu brojnim nagradama, vinskim manifestacijama. Vinski turizam osim kroz festivale raste i kroz vinske puteve. Mislim da treba više raditi na nivou lokalnih samouprava. Imamo obeležene vinske puteve ali je važna i podrška kako doći do samih vinarija. Na nekim mestima se jako dobro radi i imamo dobre primere. Za nas je u Srbiji izuzetno značajna postala ova grana pivrede i sigurna sam da će se nastaviti razvijati - uverena je naša sagovornica.
            Festivalska publika će sva tri dana moći da poseti InterFest od 18:00 do ponoći. Ulaz je slobodan, a čaše i vaučere za degustaciju posetioci će moći da kupe na kapiji, na ulazu u festival (od Katedrale).

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com