Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Snaga porodice

  • PDF

            Od kada je sveta i veka, najsvetlija tačka u krugu života sklonom stalnim promenama, je porodica. Ona prava, koja se ne meri kvadraturom stana/kuće već količnom ljubavi koja se razmenjuje. Porodica kao blagoslov, smisao života, nepresušan izvor nežnih i toplih osećanja.

            Ana i Karol Horvat, bračni par iz Bačkog Petrovca poznat je javnosti po kvalitetu onoga čime se bavi. Na njihov rad nisu ostali imuni ni mediji, koji su u brojnim intervjuima, prilozima, emisijama, podržavali njihov rad uz preporuku (i garanciju) kupcima da probaju kvalitetne proizvode Farme „Horvat“ iz Bačkog Petrovca.
            Biti nasmejan, prirodan, tih - najveća je umetnost na svetu - rekao je Sergej Jesenjin, a kao da je opisao preduzetnika, Karola Horvata, koji je u zanatu koji je doveo do savršenstva, stasavao godinama. Bezmalo je dvadeset godina radio na drvnom odeljenju u „Kooperativi“, fabrici sirkovih metli i hmelja, koja je u najvećem ekonomskom zamahu, na prelazu iz XIX u XX vek, zapošljavala do 700 radnika, a Bački Petrovac imao više privatnih automobila od Beograda, da bi vek kasnije bila pred zatvaranjem. Paralelno sa tim poslom, uzgajao je svinje u manjem obimu, za svoje potrebe i jer je to voleo. Napustivši „brod koji tone“ bacio se na ozbiljniji uzgoj svinja i prodaju, ali „cena nije pokrivala živu vagu“. Zbog toga se odlučuje da radi prvo u kafiću, da bi potom sa timom konobara radio velike proslave u Petrovcu i okolnim mestima,  narednih šest - sedam godina. Zbog porodice i noćnog rada napušta ekipu i 2005. osniva PG, koje 2019. prerasta u Farmu „Horvat“.
            U početku nije bilo lako i bilo je manifestacija na kojima ništa nije prodao. Na sreću taj period nije bio dug da bi ga obeshrabrio. Od kada su ga ljubitelji ovog „paprenog“ delikatesa otkrili, proizvodnja ne staje. I koliko god da proizvede, malo je. Bezmalo su svi u Vojvodini i Beogradu čuli za Karola Horvata i pikantnu kobasicu iz Farme „Horvat“, a sve više poziva dolazi iz centralne i južne Srbije i Crne Gore. Kad se pojavi, prvo se prodaju čvarci, kulen pa slanina, ljute i neljute (manje ljute) roštilj i suve kobasice, slanina, pečenica. Ima i šunku ali je ne prodaje dok ne sazri, za čega je potrebno i do dve godine.
            - Od malena sam voleo zabijačke. Prvo sam pomagao kod kuće, pa smo sa kumom išli u ispomoć kod prijatelja, i to se raširilo. Bilo dobro drugima a i meni, skupljao sam znanje. Bio je to zanimljiv period. Danas su pozivi za učešće na raznim događajima učestali, radim svakog dana, a po potrebi uzimam i radnike, još uvek zadovoljan ovim čime se bavim radiću dok se ne zasitim - kaže ovaj vrsni preduzetnik, koji u svakom segmentu svoga rada, pominje veliku podršku supruge Ane i njihovih ćerki Marine i Alexandre.  
            Ana Horvatova, kako glasi oblik prezimena ženskog roda u slovačkom jeziku, je profesor slovačkog jezika, jezički urednik u Novinsko-izdavačkoj ustanovi „Hlas ľudu“. Od 2018. i prvog Međunarodnog festivala kobasica - „Klobasafest“, Ana Horvatova je uključena u organizaciju iste, da bi iz potrebe posvećenijeg pristupa, u julu 2021. osnovano Udruženje građana „Klobasafest“ i zajedno sa Opštinom Bački Petrovec, MZ, TOO i JKP „Komunalcem“, doprinosi da ova, sve veća gasto-turistička manifestacija može da odgovori ne malim zahtevima. Gospođa Horvatova je potpisana kao jedan od osnivača Udruženja, sa aktivnim učešćem kako u samoj manifestaciji tako i na njenoj promociji.
            To sve joj ne smeta da, kada god obaveze dozvoljavaju, pritekne suprugu u pomoć i, na prodajnim mestima, gde je njeno učešće najvidljivije, transformiše se u iskusnog zanatliju, preduzetnika, spremnog da zameni supruga u svakom momentu. Karakterom sasvim drugačija od Karola, a možda tako jedino i može, ona svojim glasom i veselom prirodom, brzo i lako pridobija naklonost mušterija. Njeno prisustvo prija i suprugu, jer sve je življe i životnije.
            A kada zagusti, tu su i ćerke. Od svakog su uzele koliko su i šta su htele, ali je privrženost roditeljima i želja da im na bilo koji način pomognu, vidljiva na prvi pogled. Obe sa master diplomama, jedna u oblasti agrobiohemije, druga likovne umetnosti i estetike, koje su završile u Slovačkoj. Rado bi se vratile, ali slučaj je hteo da pored nekoliko prijava za posao u Srbiji, stigne poziv iz Bratislave, gde se trenutno nalaze.Od srednje škole nisu se libile da stanu za mesarski sto i tranžiraju meso, pune kobasice i kada god mogu pojavljuju se na manifestacijama: Klobasafest-u, Ukusima Vojvodine, po prvi put na Wine Garden u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu...
            Neverovatna energija pokreće ove ljude čiji je motiv zadovoljstvo, ne moranje, ne novac... Najbolje je to možda objasnio pater familias Horvatovih rečima: - U osnovi svega je ljubav. Volimo da ljudi budu zadovoljni i pokažemo ono što znamo.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com