Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Vršac najavio festivale koje ne smete propustiti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Tri velika događaja obeležiće turističko leto 2023 u Vršcu: VinoFest 30. jun i 01.jul. u organizaciji Turističke orgnizacije Vršac; „Vršački venac“ od 9 - 13. jula u organizaciji Kulturnog centra Vršac; Wind Rock Fest, od 20 - 22. jula, čiju organizaciju potpisuje Udruženje građana Good Energy. Najavaljujući festivale, poziv građanima Novog Sada uputila je Jasna Živković iz TO Vršac, na konferenciji za medije održanoj u pobedeljak, 26. juna, u Info centru TO Vojvodine.

            VinoFest u slavu božanskog pića
            Zadužena za promociju VinoFesta, Jasna Živković je najavila dolazak 70 vinarija iz Srbije i regiona (Rumunije, Mađarske, Republike Srpske) i podsetila da će prvo veče biti organizovana svečana dodela nagrada kako bi publika, na osnovu rezultata žirija, imati uvid koja su vina najbolja i degustirati ih na štandovima od 18:00 do ponoći oba dana.
            Vinski program će obe večeri pratiti mzički program: deca iz MŠ „Josif Marinković“, Tamburaši „Gospon tamburaši“ i „The Mambo Stars", latino bend prvog dana i Tamburaši „Hercenšlus“, TO „La Banda“, kao i muzički sastav „Legende“, drugog dana.
            Za 250 dinara publika će moći da kupi čašu za degustaciju sa gravurom festivala, uz povraćaj novca ako se čaša vrati, ukoliko neko neće da je zadrži kao suvenir. Kupon za degustaciju će stajati 100 dinara.
            Degustacija vina i prateći deo programa „VinoFest-a“ odvijaće se na Trgu Svetog Teodora Vračkog, dok će domaćin stručnih predavanja, zakazanih za 30. jun: „Strategija vođenja društvenih mreža”, predavač Ivana Bildi, vodeći regionalni konsultant, vlasnik agencije Likes&Cookies i „Uspešne vinske priče na društvenim mrežama kod nas i u svetu" Aleksandra Marinkovića, vlasnik profila @dnevnadozavina, biti Hotel Villa Breg.
            - Vino je brend našeg grada i u slavu ovog božanskog pića TO Vršac okuplja veliki broj vinarija iz cele zemlje i regiona, a zapažen je i trend prisustva sve kvalitnijih vina na festivalu, posebno vina iz Rumunije, zemlje iz koje je i Vinarija „Cramele Recas“, apsolutni pobednik prošlogodišnjeg sajma. Treba istaći odličnu saradnju TO Vršca sa rumunskim vinarijama iz okoline Temišvara, kao i Vinarije „Drašković“, koja se, obnovljena i sa novim kvalitetom, uključila u sve aktivnosti vinskog Vršca - rekla je između ostalog, Jasna Živković.
            Međunarodni festival folklora „Vršački venac“
            Vladimir Bošković, direktor Međunarodnog festivala folklora sa dugom tradicijom i velikim značajem za grad Vršac „Vršački venac“, osnovan je 1993. godine i za vreme svog postojanja ugostio je više od 600 ansambala sa namerom da, kako stručnoj kritici, tako i široj publici, prikaže najvrednija dostignuća međunarodne folklorne scene.
            Vreme održavanja 24 „Vršačkog venca“ je od 9 - 14. jula. Za prvi dan zakazan je revijalan program, a otvoriće ga nastup juniorskih i seniorskih ansambala KUD-ova sa teritorije grada domaćina i susednih opština. Dan kasnije koncert će održati Orkestar Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.
            U okviru zvaničnog dela festivala na velikoj bini u centru grada, najavljen je nastup šest inostranih grupa iz: Paname, Gruzije, Bugarske, Poljske, Rumunije i Češke, i tri domaća ansambla. Predstavnik grada Vršca biće GKUD „Laza Nančić” prvo veče,  ANIP „Smederevo“ drugo i KUD „Elektroporcelan” Aranđelovac, čiji nastup će otvarati i zatvoriti večernji program poslednjeg dana festivala.
            Lepota ovakvih događaja je u podsticanju i širenju druželjublja,  prijateljstva mladih iz celog sveta te ne čudi popularnost i trajanje „Vračkog venca“.
            U Saradnji sa TO Vršac, MFF „Vršački venac“ pratiće Etno sajam sa puno izlagača rukotvorina, zanatskih i umetničkih predmeta, čime će biti upotpunjena priča o tradiciji ovog kraja.
            Wind Rock Fest dovodsi velikane rock scene Srbije
            Poseban značaj ove godine pripada obeležavanju 60 godina rock’n’rolla u Vršcu upriličeno 25. juna. U slavljeničkoj atmosferi od 20-22. jula, na Gradskom jezeru, biće održan Wind Rock Fest, koji od 2018. potvrđuje ljubav Vrščana prema rock’n’roll-u.
            Na konferenciji za medije Kristijan Petku, PR Wind festivala, predstavio je učesnike, među kojma će nastupiti i velikani rock scene Srbije. Za petak su najavljeni koncerti grupa Zabranjeno pušenje, Brkovi i Scordisci; za subotu Ritam nereda, Mortal Kombat, Sunshine, Neprijatelj prelazi zeku.
            - Sunshine ove godine obeležava „30 'dina na sceni“, Ritam nereda i Neprijatelj prelazi zeku izlaze pred publiku sa novim albumima. Očekuje nas i treći po redu Wind cup festival neafirmisanih bendova u našoj organizaciji. Počinje u četvrtak uz: Jorgovane, punk bend i specifičnost grada Vršca, koji je peti put za redom na festivalu zao što ih vršačka publika voli i traži. Na ovaj način mi, kao organizatori imamo nameru da kao primer neafirimisanim bendovima predstavimo primer velikih bendova, koji su uspeli da se nametnu publici i dugi niz godina opstanu na rock sceni - naglasio je Kristijan Petku, istakavši početak saradnje sa „komšijama“ preko Dunava - sa Velikogradištanskom gitarijadom u smislu razmene bendova pobednika radi proširenja i jačanja domaće rock’n’roll scene, posebno mladih neafirmisanih bendova.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com