Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Sa verom u sebe i svoj rad - Opšte udruženje preduzetnica Vojvodine

  • PDF

            Svuda oko nas su  žene, eksperti u svojim znanjima, mogućnostima, veštinama, koje nisu prepoznate kao takve. Doskora i one same bile su ubeđene da su njihovih ruku dela obična, ništa posebna. Da li su to bili starinski vezovi, hekleraji, modne kreacije, tkanje i oslikavanje predmeta, bogata lepeza prehrambenih proizvoda, jela, poslastica, peciva, kojima su se najčešće predstavljale, radile su u vreme koje su odvojile za sebe, pošto sve namire. Udruženja žena su to donekle promenila na način da su izašle iz senke i ljubitelji proizvoda i predmeta domaće radinosti, na raznoraznim svetkovinama lakše su mogli doći do njih, kupiti, motivišući ih da rade još više.

            Sledeći korak ponudila je Svetlana Čavić, preduzetnica, koja je svoje 25-godišnje iskustvo vlasnice dečjeg brenda „TMV Kids” krunisano nastupima na brojnim svetskim nedeljama mode i revijama, odlučila da prenese „divnim, vrednim, talentovanim“ kojima treba pomoć.
            Ne u tome što rade, nego da to što rade umeju da samopromovišu, upakuju, predstave, pregovaraju i prodaju, smatrajući da to što proizvedu vredi mnogo više.
Ispred OPŠTEG UDRUŽENJA PREDUZETNICA BAČKE, osnovanog početkom ove godine, svu svoju energiju Svetlana Čavić je kanalisala u nekoliko pravaca: promocija žena preduzetnica i njihovih biznisa, njihovo umrežavanje, planiranje nastupa na forumina, sajmovima u zemlji i svetu, organizacija kulturnih događaja i dr.
            Za kratko vreme od registracije, februara ove godine, upriličile su manifestaciju „Ona je vredna“ sa oko 100 učesnica/preduzetnica iz regiona; predstavile se na štandu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam na Sajmu poljoprivrede; prisustvovale gastro-turističkoj manifestaciji „Prosto k’o pasulj“ u Temerinu, podržavši TO i Opštinu Temerin, kao što oni podržavaju njih, namerne da ovakvi događaji budu mesto okupljanja i mesta na kojima će predstavljati svoje proizvode.
            Letnja šema biće radna i proći će u obilasku južnobačkog okruga, do septembra i cele Vojvodine. Zakazuju se sastanci, obavljaju razgovori  i učlanjenja uz moto: - UŽIVAMO RADEĆI ONO ŠTO VOLIMO. DA ZARADIMO I BUDEMO DOBRE SEBI, SVOJIM PORODICAMA I ZAJEDNICI. Jer samo finansijski nezavisna žema može biti zadovoljna i srećna.
            OPŠTE UDRUŽENJE PREDUZETNICA BAČKE broji preko 100 članica koje se u dominantnom broju bave tekstilom (proizvodnja, stari zanati, pletenje, krojenje) i hranom. Nedavno je jedna članica, profesor književnosti, izadala knjigu. Neke se bave poljoprivredom, druge vode seoska domaćinstva, neke su vlasnice vinarija, mlekara... Po savet dolaze i one koje tek razmišljaju čime će se baviti i dobiju ih od onih koje su taj put već „prevalile“ i ostvarile se.
            - Ovo je krovna organizacija koja okuplja pojedince, udruženja, sve one koje veruju u sebe i ono što rade, one koje smatraju da imaju šta da pokažu, kao i pravo na tržišnu vrednost svog rada. Udruženje će im pomoći da se i ponašaju kao preduzetnice i da im bude bolje – objašnjava Svetlana Čavić.
            Zahvaljujući jednom ovako „svežem“ konceptu, energičnosti i entuzijazmu njihove predsednice, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je prepoznao njihov kvalitet, upriličio veoma zapažen nastup na 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. gde su dobile niz poziva od visokih zvaničnika, ambasadora, predstavnika UN, delegacije UAE, pa i kraljica Jordana, koja je uputila poziv da učestvuju na njihovom sajmu.
            Čime će se žene Srbije predstaviti svetu?
            - Možemo čime god želimo. Naše žene, članice, imaju visoko kvalitetne proizvode i svaki može da se nađe bilo kada i bilo gde u svetu. Pred publiku izlazimo sa sertifikovanim proizvodima, zanatskim i umetničkim stilizovanim delima, koji svet treba da vidi. Odgovorićemo na svaki poziv da se predstavimo, a to zavisi od destinacije i prilike. Bogato iskustvo žena iz Udruženja nam dozvoljava da budemo operativne i fleksibilne, i nijedan sajam na zemaljskoj kugli neće nam biti stran. Nećemo stati dok ne osvojimo svet – kaže ova odlučna žena. Ko je samo jednom razgovarao sa njom, poželeo je da bude deo njenog tima. Srećno!

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com