Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Grumen je put hrabrih koraka, znanja, snage, ljubavi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Iza imena Zorana Ilića stoje dva naizgled nepovezana brenda, koja su uporedo stasavala na srpskom tržištu. Jedan je „Massagrar“ iz Novog Sada, drugi Vinarija „Grumen“ na potezu Valdovo kod Vrdnika (Fruškogorsko vinogorje, Sremski rejon).
            A sve je krenulo iz ljubavi „jer samo tako može!“ Vinarija „Grumen“ sa preduzećem „Massagrar“ deli isti entuzijazam, iste emocije, ali... Vino je vino, piće za dušu.

            „Grumen“ vinogradi površine 22 ha na 500mnv, sa puno znanja i pažnje, podizani su od 2010/11. godine. Devet godina kasnije, 2019. vinarija „Grumen“ je definisala razvojni put i izlazak „Grumen“ vina na tržište. Ovaj brend zamišljen je kao „spoj vrhunskog vinograda, enološkog znanja i tehnologije poslednje generacije“ i ispunjava to uz posvećenost partnera, Vladimira Trtića, koji je preuzeo odgovornost za formiranje i postavljanje vinograda, koristeći sadni materijal iz Kooperative Rausedo iz Italije, regiona Friuli. Grožđe je nekoliko godina prodavano, da bi se od 2019. proizvodilo vino. Danas u punoj snazi, ovi vinogradi obezbeđuju zdravo grožđe velikog potencijala za proizvodnju vrhunskih vina.
            Sortna vina: Grumen Chardonnay, Grumen Sauvignon blanc, Grumen Rhine Riesling, Chardonnay Selekcija, Grumen beli (za razliku od drugih, kupaža tri sorte), Rose, Merlot i Petit Verdot rezultat su tima rešenog da pokaže visoke domete vina sa Fruške. Poslednje navedeno, po čemu je vinarija poznata na tržištu Srbije, produkt je autohtone sorte zapadnog dela bordoške regije, ranije korišćen kao začinska komponenta bordoških kupaža. Ovde, kod nas, „Grumen“ je napravio Petit Verdot sortno vino, jedinstveno i sa pečatom Srema, kao i njihovim ličnim.
            Godišnja produkcija Grumen vina od 35.000 boca, vrši se za sada u Vinariji „Zvonko Bogdan“ na Paliću.
            - Rad u vinogradu je nešto što je daleko komplikovanije od bilo čega drugog i zahteva znanje, vreme i posvećenost. Počeli smo od zaljubljivanja u vino. Iz ljubavi prema onima koji su pre nas počeli da ga stvaraju i oblikuju. Iz ljubavi prema Italiji, Francuskoj i novom svetu, počeli smo da uzgajamo vinovu lozu i grožđe, a onda smo razumeli da to grožđe treba da preraste u vino. I, danas kada se osvrnem na naš rad, zadovoljan sam postignutim. Problem je što je naše tržište preplavljeno uvoznim vinima, a zadovoljan što je sve više onih koji daju podršku domaćim, jer smatram da naša vina idu u korak sa svim ozbiljnim zemljama koje prave vino stotinama godina. Sve je više potvrda da i mi možemo da napravimo vino isto kao bilo ko u Francuskoj i Italiji. Konkretno, naši vinogradi se nalaze na odličnoj lokaciji, osunačnim padinama, sa visokim dnevnim i niskim noćnim temperaturama. Imamo inženjere koji kontrolišu vinograde, koristimo više stučnjaka u različitim fazama proizvodnje vina - objašnjava Zoran Ilić, jedan od vlasnika.
            Sledeći planiran korak biće izgranja degustacione sale na placu pripremljenom za izgradnju vinarije, uz vinograd. Do tada, u sali distributera Grumen vina - Kompanije Supernova u Beogradu, koja se, između ostalog, bavi distribucijom vina, omogućava korišćenje sale gde svi zainteresovani mogu da probaju nešto novo, sveže i uzbudljivo, a sa Fruške gore. Do kraja ove godine očekuje se osposobljavanje sopstvenog prostora, u kojem će se degustirati vino sa pogledom na vinograd u kojem je nastalo.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com