Mon04152024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Inteligencija srca porodice Tripković

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 8
  • Sledeća

            VRT - akronim Vinarije Radoslava Tripkovića, više je od vrta, bašte vinove loze. To je vinograd i vinarija u Riđici, i kuća Tanurdžića, kojoj po majčinoj liniji pripada Radoslav Tripković, koja se polako opravlja u muzej porodičnih starina (nameštaja, starih peći, kredenaca, posuđa), među kojima vinogradarskih i vinskih, bačvi, presa, čak i slavina za točenje vina iz bureta po koju je deda Teofan pre 100 godina išao čak do Beča. Posebna priča vezana je za zvono, kojim se oglašavalo sve lepo, i ono manje lepo iz kuće Tanurdžića, kome će biti vraćeno, kada to uslovi budu dozvolili, mesto u gonku, gde je i nekada stajalo.

            Vino u bojama ljubavi, međusobnog uvažavanja i poštovanja
            VRT je i ekskluzivna degustaciona sala „Vinska mušica“ (80m2), u prostoru bivše Vinoteke, koju je držala Gabrijela Tripković, oficijelni vlasnik VRT-a, iako se naglašava da je to porodica u celini, a danas vinska galerija njihovih vina iz njihovih vinograda, sa 30-tak sedećih mesta,70-tak u vreme zabava, prijema, proslava, za koje ima sve više razloga.
            VRT, druga registrovana vinarija Riđičkog vinogorja,  a vina obojena peskom na kojem stasava i rađa vinova loza, i sve više najsjajnijim medaljama sa prestižnih svetskih vinskih takmičenja.
            Vina Kuće vina VRT: PESAK BELI - Sauvignon blanc, PESAK SIVI - Pinot grigio, PESAK ŽUTI - Muscat žuti, PESAK PLAVI - Frankovka, a od berbe 2023. verovatno i PESAK u boji PROBUSA, napravljena sa puno znanja i ljubavi donose porodici sve više radosti. Priznanja za PESAK SIVI samo su potvrdila da ono što rade, rade svetski dobro, a vinariju katapultirala u društvo najboljih. Uzlazna putanja ovog najtrofejnijeg vina išla je od bronze na BIWC 2017, srebra na BIWC i AWC 2018, zlata 2020. na BIWC i 2021 u Grčkoj, do platine (96 bodova), na Open Balkan 2022. (PESAK SIVI 2021).
            - Platina je najvrednija, a za nas najznačajnija bila je bronza, prva medalja za naša vina - kaže Gabrijela Tripković, dodajući: - U našim vinogradima 2011. zasadili smo tri sorte grožđa: Sauvignon blanc, jer je internacionalna i po našem ukusu, porodični pobednik u trci sa Chardonnay-om, Pinot grigio, je vino koje smo voleli da popijemo i Muscat žuti, mirisna sorta koja nekoj kupaži može da donese nešto novo. Vino kupaže te tri sorte je 2018. osvojilo srebro. Četvrtu sortu koju smo želeli u našem vinogradu je Frankovka, od koje pravimo PESAK PLAVI, je kupaža sa Merlo-om, koji smo „greškom“ dobili sa sadnicama Sauvignon-a. Probus smo „eksperimentalno“ sadili 2020., jer je vladalo uverenje da kao takav može da opstane samo na Fruškoj gori, nikako na riđičkom pesku, na kojem se nalaze naši vinogradi, što je, da li zbog klime, izostanka mrazeva Probus demantovao, te ove godine očekujemo prva Probus vina. Ove godine smo zbog povećane tražnje zasadili još jedan hektar Pinot grigio.
            Ono što na tržištu nedostaje, a čega su se Tripkovići „dosetili“ su desertna, aromatizovana vina: rose Middle Ridjo Wine od Frankovke i Dark Ridjo Wine, a uskoro White Ridjo Wine. Da ni ovaj korak nije slučajan, potvrđeno je u Bergamu (Italija), na II Serendipity Wines 2022., gde je u kategoriji aromatizovnih vina Dark Ridjo Wine osvojio veliko duplo zlato, a Middle Ridjo Wine na AWC Wien 2019, veliko zlato i mesto među prvih šest na svetu.
            Vinska avantura porodice Tripković
            Početak formiranja vinograda VRT, smeštenih u Riđičkom vinogorju - Subotičko-horgoški rejon, čemu je prethodio dogovor cele porodice da se otisne u vinske vode, počinje kupovinom jedne po jedne parcele, danas površine tri hektara, sa namerom daljeg širenja u pravcu povezivanja parcela i izlaska na glavni put.
            Ima nešto na šta nisu računali, a desilo se, da otkupe vinograde pradede sa majčine strane - Teofana Tanurdžića, ozbiljnog vinogradara i vinara, gde grožđe i danas najbolje rađa, a 2017. i kuću koju je Teofan zidao za sina Stevana, dedu gospodina Tripkovića, nakon što su njegova majka i tetka napustile selo i prodale je. Tako je po pravdi nekih kosmičkih zakona ono što je bilo njihovo nekada, njihovo i danas.
            Radoslav Tripković, trgovački putnik, komercijalni direktor u stranim kompanijama, rodom iz malinarskog Arilja i Subotičanka, Gabrijela Tripković, u vinsku avanturu krenuli su iz ljubavi. I to mnogo toga objašnjava.
            - „Vinograd ne ište molitve nego motike“ - kaže Gabrijela Tripković: - Sećam se da su me kao malu vodili kod dede i bake u vinograde, na Palić (Šupljak), i to je bilo sve moje vinogradarsko/vinsko iskustvo. Dok je suprug neprikosnoven u teoriji i praksi, na mene se oslanjaju kada treba proceniti organoleptička svojstava vina u nastajanju. Nagrade nam mnogo znače, učinile su da se za nas i naša vina čuje, vinska publika zainteresuje, a svet sazna da u nekoj Riđici, na severu Bačke, tik uz granicu sa Mađarskom, nastaju dobra vina. Ali, svojim najvećim uspehom smatram našu porodicu i naše troje dece. Anđela (20), Dunja (23) i Ognjen (15) veruju u porodičnu priču i podržavaju je. Dok su devojke često angažovane oko prezentacije i prodaje vina na manifestacijama, sajmovima, po potrebi me „menjaju“ i u degustacionoj sali, Ognjen je uz oca, pomaže mu u vinogradu i vinariji, a pre tri godine zasadio je svoj prvi vinograd sortom Probus.
            Ono što kao majka i supruga često pominje, zapravo su jake emotivne veze, koje ih čvrsto drži na okupu. Jedan takav „preloman“ trenutak, koji ih je uverio da je put koji su odabrali pravi, bio je nedeljni ručak, svetinja u životu Vojvođana, sa žutom supom, pohovanim mesom i krompirima, kojem gospodin Tripković, zbog radova u vinogradu, nije mogao da prisustvuje. Bez prethodnog dogovora i sa spakovanim, tek napravljenim ručkom, zbog zajedničkog doživljaja, prešli su 30 km puta Sombor - Riđica, i na improvizovanoj trpezi, obradovali oca, ispoštovali red. Kažu da nikada ručak nije bio slađi, ukusniji i da je to momenat kada su shvatili da zajedno mogu sve. Neki članovi porodice daju ideje, drugi ih realizuju, a profesionalno oblikuje Radoslav Tripković, uz pomoć enologa dr Uroša Miljića. Gospodin Tripković je i somelijer, a pri GOURMET centru, Vrdnik, je gost-predavač za podizanje novih zasada vinove loze po programu koji je sam napisao, na osnovu sopstvenog iskustva, od ponuđenih, jedini priznat od EU.
            Vina peska belog, sivog, plavog i dr., mogu se naći u Somboru - Valjevska 13, u Beogradu - Shopping Centar Karaburma, Novom Sadu - Basta promet - veleprodaja pića i „The BOX - Wine & Gift shop“, u Čačku - Vinoteka Divino, u Kruševcu „Podrum DOO“, Valjevu, Subotici. Preporuka je da se, ako ikako put nanese, VRT vina degustiraju u živopisnoj Riđici, koju su na neki način obeležila i učinila da vinska publika čuje za nju.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com