Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Kampanja ABS - Vozi Odmoran - uspešno startovala u Loznici

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Prva stanica kampanje Agencije za bezbednost saobraćaja VOZI ODMORAN, bila je Loznica u vreme festivala LilaLo - jedinstvene svetkovine uspešno obnovljene u lozničkoj opštini. Tim povodom, ispred Gradskog parka kod spomenika Vuku Karadžiću, u utorak 11. jula 2023. godine, uoči Petrovdana, u vreme kada je grad bio preplavljen ljudima, posebno decom sa lilama, koja će ih sa prvim sumrakom upaliti i uživati u svetlosnom vatrometu, pažnju je privukao interesantan prizor: kampera, simulatora, štandova, a sve na temu saobraćaja. To je ujedno bila i prva u nizu akcija u okviru kampanje VOZI ODMORAN, koju će u vreme letnjih meseci, širom Srbije, sprovoditi Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) uz podršku Turističke organizacije Srbije (TOS), Ministarstva unutrašnjih poslova, Puteva Srbije, Eko Srbije. U gradu festivala ABS podršku je dobila i od grada Loznice i TOG Loznice.

            Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije, istakao je da je kampanja VOZI ODMORAN namenjena svim građanima Republike Srbije koji idu na duga putovanja i svim strancima koji dolaze na odmor u Srbiju. Preporuka nadležnih je da se dobro isplanira ruta, proveri ispravnost automobila pre samog putovnja, kako bi odmor zaista bio odmor i protekao na bezbedan i miran način.
            Jedna od važnih stavki pripreme je plan odmora, koji ABS preporučuje na svaka dva sata, jer je poznato da je umor jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih udesa.
            - Plan ABS i TOS-a je da obiđemo turističke centre u Srbiji, da razgovaramo sa građanima i skrenemo pažnju na bezbedno učešće u saobraćaju. U okviru naše kampanje imamo dva kamper automobila koji duž najprometnijih Koridora 10 i Koridora 11 obilaze odmorišta i turističke centre: Vrnjačku Banju, Sokobanju, Zlatibor..., najopterećenijim danima (četvrtkom, petkom, subotom), gde se očekuju najveće gužve. Takođe i sve veće manifestacije, kao što je LilaLo u Loznici, sa kojom pokrećemo ovu kampanju. Kroz razgovor sa građanima želimo da skrenemo pažnju na bezbedno učešće u saobraćaju i svi koji žele imaju priliku da prođu kroz simulaciju upotrebe sigurnosnog pojasa, simulaciju prevrtanja automobila i čeonog sudara i da dožive zaštitnu ulogu sigurnosnog pojasa. U Srbiji 85% građana upotrebljava sigurnosni pojas na prednjem sedištu, dok na zadnjoj klupi tek 20%, iako je zakonom obavezan, jer je njegova uloga da zaštiti vozača i putnika u slučaju saobraćajne nezgode. Da se pojas ne vezuje zbog toga što će ih neko kazniti, već što štiti život svakog od učesnika u saobraćaju - objasnio je Branko Stamatović.
            -TO Srbije je ponosna na ovu aktivnost gde smo se udružili sa ABS za postizanje važnog cilja - bezbednost u saobraćaju svih učesnika. TOS prati svetske trendove odgovornog ponašanja u saobraćaju. Učešće TOS-a u ovoj aktivnosti je bazirano na kontinuiranom rastu dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista, kojima preporučujemo da se odmoraju tokom puta, prave pauze za svaka dva sata. Kampanja VOZI ODMORAN u TOS-u ima dodatak - DOŽIVI SRBIJU. Na ovaj način pozivamo sve da prave pauze na nekom od lepih mesta Srbije koja su „na pravcu“, kako bi upoznali Srbiju, uživali u odmoru i bezbedno nastavili put. Zahvalni smo i gradu Loznica i TO Loznica što smo baš ovde započei aktivnost jer manifestacije su one koje generišu veliki broj turista i posetilaca a mi u Srbiji u godišnjem kalednaru imamo preko 950 manifetacije tokom godine, uglavnom u letnjem periodu. LilaLo je jedna od onih koja svake godine ima sve sadržajniji program i sve više posetilaca, te smo smatrali da je ovo pravo mesto za početak jedne ovakve kampanje. Verujem da ćemo u toku ovog leta imati puno ovakvih stanica i smanjen broj onih koji, nažalost, stradaju u saobraćaju - istakla je Marija Labović, direktor TO Srbije.
            Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, sveprisutan kada su „dobre“ akcije u pitanju, dao je svoj komentar:
            - Mi smo ovde da večeras doživimo nešto što je od davnina prisutno u Srbiji, a što se u godima iza nas sačuvalo u jednoj urbanoj sredini poput Loznice - lilanje. Pre nego što krenu festivalski dani (11-16. jula) koristimo priliku da promovišemo bezbednost u saobraćaju i skrenemo pažnju koliko je važno da se odgovorno ponašamo u saobraćaju. VOZI ODMORAN - UPOZNAJ SRBIJU smatram divnom porukom koju svi zajedno šaljemo u svet iz Loznice. Kroz festival LilaLo, mi ne samo da osvežavamo i negujemo jedno bogato kulturno-istorijsko nasleđe, i ne samo Loznice, već čitave naše zemlje, posebno običaje koji su odoleli svim urbanim iskušenjima, i rekao bih da oni na najbolji način govore o nama, našim korenima, kao simbol zajedništva, druženja, radosti, što je naša nasušna potreba da u miru, slozi, zajedno živimo uvažavajući međusobne razlike, boreći se za iste vrednosti, bolji život, da nove mlade generacije imaju bolje uslove nego što imamo mi.
            Gradonačelnik je izrazio zahvalnost gostima, preko 40 predstavnika različitih medija, od kojih polovina iz inostranstva, sugrađanima, gostima i poželeo da se narednih dana u Loznici osećaju kao u svom gradu, kao kod svoje kuće.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com