Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Novosadski vinski put kroz vinarije na Fruškoj gori

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Hit ovog vrelog leta u najvećem i turistički najznačajnijem vojvođanskom gradu je „Novosadski vinski put“, jedan od šest predloga Turističke organizacije grada Novog Sada (TONS) obilaska vinarija na Fruškoj gori.

            Tijana Vujasinović iz TONS-a, realizator projekta - šest vinskih puteva, prezadovoljna je učinkom, verifikovanom za kratko vreme od početka njegovog sprovođenja, na osnovu širenje vinske priče i broja zainteresovanih turista za vinske ture i destinaciju Novi Sad.
            - Pre dve godine smo započeli ovaj projekat i posetili preko 60 vinarija na Fruškoj gori. Rezultat toga je kreiranje šest vinskih puteva. Podrum „Šukac“ je bila prva vinarija koju smo obišli, kasnije i početna stanica „Novosadskog vinskog puta“ - kaže Tijana Vujasinović.
            „Novosadski vinski put“ podrazumeva posetu vinarijama lociranih u bližoj okolini centra Novog Sada. Ono što je projektni tim zaključio nakon realizacije vinskih puteva, istaknutih na sajtu TONS-a, od kojih je „Novosadski“ prvi sproveden u praksi i štampan u formi brošure, za TONS, zbog blizine gradu i najznačajniji, jeste primetno veći broj turista zainteresovanih za vinski turizam i posetu vinarijama. Značajan faktor koji je doprineo kvalitetu i atrakciji ovog turističkog proizvoda je što je sam grad - Novi Sad prepoznao inicijativu TONS-a i odredio subvencije za degustacione sale, nabavku opreme i sl.
            Ovom akcijom vinski turizam je po ko zna koji put pokazao svoju vitalnost stavljajući se u poziciju jednog od najvažnijih atributa sveukupne turističke ponude. Ova vrsta turizma specifična je po tome što animira lokalne poljoprivrednike, proizvođače lokalnih proizvoda , lokalnu gastronomiju i kulturu. Vinski turizam nudi uživanje, saznavanje i kušanje, tj. upoznavanje sa lokalnom hranom i pićem, što privlači domaće i strane turiste svih uzrasta i interesovanja.
            TONS je na osnovu vinske priče, ponovo ozbiljno zakoračio na drugu stranu Dunava (pre toga, veliko interesovanje doživeo je program srednjovekovnih fruškogorskih manastira), nudeći turistima osim gradskih senzacija i izazova, boravak u prirodi i svemu onome što se krije u njoj.
            - Ovo je zanimljiv koncept kojim su obuhvaćene mahom porodične vinarije, koje mogu da ponude daleko više od velikih sistema, i pošalju sjajnu poruku ljubavi, sloge, posvećenosti kroz rad i stvaranje. Kroz priče vlasnika vinarija možemo pratiti njihov razvojni put, i kako je svaki novi naraštaj, prateći razne trendove, primenjujući nove procese, nadograđivao rad svojih prethodnika - dodaje naša sagovornica.
            Projekcija razvoja vinskih tura kroz Frušku goru ide u pravcu njihovog obogaćivanja hranom, kao neraskidivim delom vinske ponude. Povezivanje gastronomske ponude sa „Novsadskim vinskim putem“ projektovaće potpunu sliku o ovom prostoru, ponudom tradicionalne, domaće hrane, kvalitetnih vina sa Fruške, upoznavanjem narodne igre i pesme, lokalnih običaja - dati najlepšu viziju Vojvodine, upravo onakvu kakva ona jeste.
            Jedan od sledećih planiranih koraka turističkih poslenika Novog Sada je obezbeđivanje prostora, da li u Infocentru TONS-a ili u nekoj od gradskih vinoteka, mogućnost da turisti degustiraju, ako im se dopadne i kupe neko vino sa „Novosadskog vinskog puta“, kao najlepši poklon prijateljima, onima do kojih im je stalo. 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com