Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Pudarski dani u Mačkovoj senici

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Neko ima berbanske dane, neko grožđebal, a Irig jedini Pudarske dane, posvećene čuvaru vinograda i po tome se razlikuje od svih drugih u obeleževanju ovih lepih jesenjih običaja. To je sećanje na davno prošlo vreme, poštovanje jedne tradicije koja je vremenom postala nesvrsishodna, jer nema više od koga da se čuvaju i nema više toliko vinograda kao nekada.

    Zaljubljenik u život, vinar, poznavalac i ljubitelj pisane i svake lepe reči, „iriški knez“ Sava Jojić, vlasnik Vinarije „Mačkov podrum“, godinama unazad u svojoj vinariji u vreme Pudarskih svečanosti priređuje druženje sa svojim gostima. Među njima najveći je broj onih koje naziva prijateljima, ili partnerima sa kojima je ostvario bliske, ljudske veze, onih koji su dali doprinos nekom društvenom napretku u kulturi, književnosti, umetnosti, ili na bilo koji način doprineli sredini u kojoj žive, prvenstveno u duhovnom smislu.
    Pudarski dan u Mačkovoj senici je manifestacija u malom, gde se uz obeležavanje dana berbe grožđa upućuje zahvalnost prirodi na njenim darovima i slavi život.
    - Pudarski dan je dan posvećen čuvarima vingorada i naše tradicije, branju grožđa koji je nekada bio jedan od najveselijih događaja, bar je u mom detinjstvu bio takav. To danas nije ni radost, ni opuštena stvar. Danas je branje grožđa mukotrpan i surov posao. Nema više ležernosti, radovanja, devojačke pesme i zvužduka momaka i sve se svelo da bude brzo, i ne za jedan dan, već jedan sat obrano. U branju danas nema neke lepote ali, lepotu posle nalazimo u boci. Mislim da u vinu svi više uživaju od vinara koji nemaju vremena za to, a i sujeta ih u tome sprečava, jer svako misli da su mu vina najbolja. To je zamka za nas vinare, a koju sam, po mom mišljenju, prevazišao - rekao je u svojoj zdravici dobrodošlice gospodin Jojić, uspevši, kao i uvek, da u nekoliko britkih rečenica, iskaže vinske mudrosti, muke i radosti.
    Uobičajeno je da za ove dane u Irigu održava takmičenje u kuvanju Pudarskog paprikaša, koji se kuva u vinogradu. Kuva ga čuvar vinograda - pudar, najstariji član porodice, kada pređe pedesetu. Smatraju ga nepuzdanim, nepodobnim, ali dovoljno dobrim da čuva vinograde. U paprikaš se stavlja so i povrće koje se sadi ili seje u vinogradu: šargarepa,  paštrnak, peršun, luk, i ako neka prepelica zalutala, i ona završi u paprikašu.
    U Mačkovoj senici se kuva isključivo Ljiljin pudarski paprikaš, i pored svega dozvoljenog uz njega su i domaće knedle, koje pravi Ljiljana, gazdarica vinarije. Gospodin Jojić je naziva „svojom desnom rukom“, kojih ima nekoliko. Pored nje, tu je njihova ćerka Đurđica, Vlada, Urban Karčika, koji će početkom oktobra obeležiti 33 godine rada u „Mačkovom podrumu“. Počeo je da radi kao običan radnik iskazavši svoju sposobnost, marljivost i predanost poslu. Razvijao se kako se razvjalo preduzeće i došao na njegovo čelo, i danas je prvi zamenik gospodina Jojića, čije veliko poverenje i poštovanje zaslužuje.
    Među prisutnima, bio i Milorad Vujović, koji je na mestu pravnika došao ranih devedesetih i tu dočekao penziju. „Čovek izuzetnih ljudskih vrlina“ kaže za njega gospodin Jojić, koji se, kao veliki posvećenik poslu, u okviru svojih ingerencija, nije libio da kaže da se sa nečim ne slaže i „oštro se suprotstavljao na jedan pristojan način“, istrajavajući na svom stavu.
    - Volim taj odnos i način komunikacije koji mi više pomaže nego da me tapšu po ramenu, a da misle da sam u zabludi - dodaje vinar, smatrajući prirodnim da nije uvek u pravu, već da se firma razvija i napreduje postižući dobre radne, profesionalne, finansijske rezultate zajedničkim, iskrenim delovanjem.
    Posebno mesto u vinariji je mesto Đurđice, godinama unazad prisutne u ovoj priči o porodici, tradiciji i vinu, i velike uzdanice gospodina Jojića.
     - Moja očekivanja idu u pravcu nade i želje da će Đurđica jednog dana voditi ovu vinariju. Lično, uživam u ovom poslu i nemam ideju da se u skorije vreme povučem. Možda „neću igrati“ na mestu centarfora, ali na krilu svakako. Đurđicu vidim kao lidera. Ona je obrazovana, završila je vrhunske škole u Srbiji i svetu, ima znanja, mogućnosti da od mene dobije još saveta, i vremena da joj prenesem moja iskustava. Isto tako svestan sam da će, bez obzira na moje pouke i poduke, i sama nekada morati „udariti o zid“, ali je smatram dovoljno snažnom i očekujem da jednog dana nastavi da vodi ovu vinariju.
    Pudarske dane u Irigu je pre 31. godinu osnovao Nikola Vuković, posvećenik, razuzdana figura i kao privrednik i kao zanatlija - grafičar. Bio je pokretač brojnih akcija u Irigu, ali jedna od tih ideja - Pudarski dani, živi i danas. Nikola Vuković, umro je relativno mlad. Imao je smisao za društvena događanja i istrajavao je u pokretanju novih, uprkos protivljenju, bojkotu, čak podsmehu sugrađana. Prvih godina nije nailazila na odobravanje ni ova njegova inicijativa, da bi danas postala jedna manifestacija koju i narod i vlast podržava. Pudarski dani će tek doživeti punu afirmaciju, s obzirom na predikcije da se Irigu vrati status Fruškogorske prestonice vina, a samim tim i tradicionalnih vrednosti. Pudarski dani imaju realnu osnovu da, kao i Mačkov Dan mladog Portugizera, upotpune turistički profil Iriga.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com