Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Utisci sa 65. vršačkog Grožđebala

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

            Vršačka berba grožđa, događaj je bez presedana. Vreme kada u gradu vlada svečarska atmosfera, kada ga preplavi mnoštvo turista i grad naraste troduplo, čak i više, kada sve vrvi osmesima, radošću u isčekivanju nečeg lepog.

            Za ove, 65. Dane berbe grožđa, grad Vršac i Turistička organizacija Vršac, organizatori ove privredno-turističke svetkovine, priredili su bogate programe i atraktivne večernje koncerte, kojima su, prema zvaničnoj proceni, privukli 150.000 turista. Samo iz Rumunije u vreme „Grožđebala“, grad je posetilo 30.000 gostiju.
            U četvrtak, 14. septembra, programima „U susret Grođžebalu“, na brdu Misa, na Vidikovcu sa kojeg se pruža najlepši pogled na Vršac i okolinu, kod kapele Sv. Krsta (1720-1728), posle Vršačke kule, najstarijeg sačuvane građevine u gradu, kao i svake godine, za sugrađane je priređeno svojevrsno zagrevanje, uz besplatne pečene kobasice i vino, druženje sa Vinkom Lozićem, izašlog iz pera Vrščanina Jovana Sterije Popovića, u tumačenju Ivana Đorđevića, glumca, i tamburaškim orkestrom.
            Istovremeno sa nastupom lokalnih bendova na velikoj bini u centru grada, u Hotelu „Villa Breg“ odvijao se izbor za Vinsku lepoticu, jer kako ni bez Vinka Lozića, ova manifestacija ne može bez najlepše devojke. Ove godine, u konkurenciji 16 lepotica, krunu je ponela Milica Rajin, u pratnji Nađe Pilić i Milice Bradvarević. Za najšarmantniju izabrana je Aleksandra Čebzan Zeman, a za devojku sa najlepšim osmehom, Dragana Grujić.
            Tačno u podne sledećeg dana, u holu Gradske kuće, otvorena je tradicionalna izložba „Grožđe, voće i vino“, uz prigodan muzički program i zdravicu, tih dana sveprisutnog Vinka Lozića.Izložba grožđa, voća i vina na 65. Grožđebalu u Vršcu trajala je do nedelje, 17. septembra, a posetioci su mogli da vide i upoznaju se sa sjajnim vinima vinarija: Drašković, VILA, Tatalović, Talisman, SOULWINE, Aleksandar, Vinik, Marinković (svi iz Vršca), Rnjak, Nedin, Bahus, SELECTA, Orlić (Gudurica), Sočanski (Veliko Središte). Voće i grožđe za izložbu darivali su Poljoprivredno gazdinstvo Petričević i MAXI.
            Koncert dece MŠ „Josif Marinković“, pratio je svečano otvaranje manifestacije. Dragana Mitrović, gradonačelnik Vršca predajom ključeva grada Vinku Loziću, ustupila mu je i funkciju, te oficijelno otvarajući manifestaciju poželela svim Vrščanima i brojnim turistima dobro vino, lep provod i radostan boravak u ovom uvek zanimljivom, u danima berbe i veoma dinamičnom gradu.
            Uigran tim TO Vršca je delovao rutinski, i u mnoštvu događaja, pokrivajući sve punktove, radio usaglašeno ne dozvoljavajući nikakva iznenađenja. U takvoj atmosferi prošao je i Dečji maskenbal uz učešće 180 dečaka i devojčica iz Vršca i okoline. Najuspešnije maske nagrađene su od strane žirija, posle čega je usledio program za decu. Tradicionalna ceremonija prijema novih vitezova u Banatski vinski red Sveti Teodor, održana je u večernjim časovima.                Najposećeniji dan „Grožđebala“ bila je nedelja, a posetioci su već od podneva mogli da isprate karnevalsku povorku i 20 maštovito kostimiranih grupa koje su prodefilovale centralnim gradskim ulicama. Tek što je završen ovaj program, posetioci  su učestvovali u „vazdušnoj lutriji“, hvatanju nekih od 150 padobrana sa nagradnim kuponim, lokalnih darodavaca, privrednika i firmi. Već prvog sata podeljeno je više od stotinu nagrada, vaučera za piće u vršačkim kafićima, robnih paketa i sl. Svi oni koji su uspeli da uhvate neki od kupone, a nisu još uvek preuzeli nagradu, to mogu učiniti u prostorijama TO Vršac (Trg Pobede 1), u radno vreme, do kraja ovog meseca.
            Svako veče 65 „Dana berbe grožđa“ završavano je nastupima poznatih pevača:  Tanje Savić, Sergeja Ćetkovića, Tropiko benda, a „veliko finale“ priredio je muzička legenda Zdravnko Čolić, tročasovnim koncertom, kojim je „zapalio grad“.
            Sve lepo brzo prođe, i brže nego ikada, prošao je i ovaj „Grožđebal“, uoči kojeg su realizovana, duže vreme planirana, dva velika koraka. Ostvarena je uspešna saradnja TO Vršca i kompanije „Srbija Voz“, koja je uvela dodatnu, ponoćnu vožnju za Beograd, kako bi se turistima, nakon koncerta, omogućio povratak, što je veliki broj njih i iskoristio. Takođe, svako ko je imao povratnu kartu za voz, u dane vikenda, mogao je u TO Vršcu da kupi po 30% nižoj ceni kartu za “Put vina” i posetu guduričkim vinarijama, na vino i meze: u subotu je organizovan obilazak vinarija “Orlić” i “Selecta”, u nedelju vinarija “Selecta” i “Bahus”.
            Drugi krupan korak bio je dogovor Tatjane Palkovač, direktora TO Vršac, sa nadležnima iz Carinske ispostave „Vatin“ da se “pojačaju” čitači i obezbedi ubrzan protok turista, i skratio gostima iz Rumunije vreme dolaska u Vršac.
            Prisustvo velikog broja vinara u “Vinskoj ulici” iz cele zemlje, kolega iz turističkih organizacija, takođe iz cele zemlje, kao i novinara brojnih medijskih kuća, koji su blagovremeno izveštavali o svim događajima važnim za turističku privredu, i potrudili se da se dobar glas još dalje čuje, samo su potvrdile uspešnost ove manifestacije, najpoznatijeg i sa najdužim trajanjem “Grožđebala” u našoj zemlji, kao što vinskom gradu Vršcu i priliči. 

Fotografije 1, 2: Igor Vujanović
3,4,5,6: Arhiva Turističke organizacije Vršac
Više fotografija na: https://www.facebook.com/turistickaorganizacija.vrsac

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com