Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Vinarija Mačkov podrum objavila konkurs za najlepšu pesmu o vinu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            U toku je konkursza najlepšu pesmu o vinu, i traje do 31. oktobra 2023. godine. U organizaciji Srpske čitaonice u Irigu i iriške vinarije Mačkov podrum, učešće na konkursu je anonimno i besplatno, što omogućuje da se ispuni cilj konkursa, a to je podsticanje što većeg broja ljudi na razvijanje literarnog stvaralaštva, jer fokus nije na renomiranim pesnicima.

            Kako je određeno propozicijama konkursa, svoje pesme mogu da pošalju svi građani sveta, najkasnije do 31.10.2023. godine, na adresu Srpske čitaonice u Irigu, Ribarski trg 37, 22406 Irig. Ostala pravila konkursa se mogu pročitati na zvaničnoj stranici organizatora: www.mackovpodrum.co.rs ili u Srpskoj čitaonici u Irigu (022/461-275).
            Žiri u sastavu: Todor Bjelkić, književnik, predsenik žrija; Maja Plavšić, profesorka književnosti; Vera Novković, direktorka Srpske čitaonice, Zlatko Zrilić, Sremske novine i Đurđica Jojić, Mačkov podrum, će odabrati tri pesme koje će biti nagrađene, a sve pesme koje uđu u uži krug će se naći u zbirci pesama s ovog konkursa, koja se objavljuje na svakih pet godina. Prva zbirka pod nazivom „Vino je poljubac postojanja“ je objavljena 2016. godine, a naredna, „Vino je pesma, pesma je vino“ koja obuhvata pesme iz perioda 2016-2020, objavljena je 2021. godine.
            Proglašenje nagrađenih pesma će direktorka Čitaonice objaviti na manifestaciji povodom koje je i pokrenut ovaj konurs - Danu mladog portugizera, u Vinskoj ulici u Irigu, 25. novembra 2023. godine. godine.
            Organizatori konkursa su Srpska čitaonica u Irigu, osnovana 1842. godine, koja predstavlja najstarije čitalište na našim prostorima i koja je imala veliku ulogu u očuvanju kulture i tradicije u Irigu i okolini, i vinarija Mačkov podrum, porodična vinarija iz Iriga, veoma posvećena tradicionalnim vrednostima, u kojoj danas radi 6. generacija vinara.

TEKST K O N K U R S A  ZA IZBOR NAJLEPŠE PESME O VINU
Uslovi :

-   dostaviti najviše tri pesme o vinu,

-   da pesme do sada nisu objavljivane,

-   pesme dostaviti na srpskom jeziku ili na jezicima drugih naroda sa obaveznim prevodom na srpski jezik,

-   pesme dostaviti obavezno u 6 (šest) primeraka u pisanoj formi,

-   pesme dostaviti pod šifrom, a u posebnoj koverti razrešenje šifre (tj. kontakt podatke autora), sve u jednoj koverti,

-   pravo učešća imaju svi građani sveta,

-   pravo korišćenja nagrađene pesme zadržava organizator sa poštovanjem imena autora,

-   da se u pesmi ne pominje ime "Mačkov podrum" ili naziv "Mačak".

            Radove dostaviti najkasnije do 31. oktobra 2023. godine na adresu: Srpska čitaonica u Irigu, Ribarski trg 37, 22406 Irig, sa naznakom „Za Konkurs- PESMA O VINU“.

            Dodeljuju se prve tri nagrade. Nagrade se sastoje od unikatne povelje, novčanog iznosa i proizvoda vinarije "Mačkov podrum".

            Sve pesme koje žiri odabere za najuži izbor biće objavljene u posebnom zborniku (svake pete godine trajanja konkursa). Učestvovanje u konkursu je besplatno.

           
            Pobednici će biti proglašeni na Mačkovom Danu mladog portugizera koji će se održati u Vinskoj ulici u Irigu, u subotu 25. novembra 2023. godine.

            Kontakt telefon: 022/461-275.


 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com