Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Univerzalni poslovni jezik interesa

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

    Privredna komora Vojvodine (PKV), uz Ambasadu Japana u Republici Srbiji, u svojstvu jednog od domaćina poslovnog susreta, ugostila je 25. oktobra u prostorijama PKV, u Novom Sadu, preko 20 privrednika japanskih kompanija koje posluju u AP Vojvodini, koje je predvodio NJ.E. gospodin Akira Imamura, ambasador Japana u Republici Srbiji i time još jednom potvrdila mesto nezaobilaznog činioca okupljanja privrednika, spone vojvođanskih privrednika sa međunarodnim privrednim delegacijama.

    - Nakon 14 meseci, ovo je drugi susret koji PKV organizuje sa ambasadom Japana. Nadam se da će saradnja biti nastavljena i postati tradicionalna - izjavio je prilikom susreta Boško Vučurević, predsednik PKV, zahvaljujući se odzivu 70-tak japanskih i domaćih privrednika. Predsednik je tom prilikom poželeo da uspostavljeni kontakti i razgovori otvore prostor za dalje produbljivanje poslovnih veza dve zemlje.
    Gospodin Vučurević je podsetio na značajan jubilej, 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana, obeležen prošle godine i spremnost da taj odnos dve zemlje zadrže i u budućnosti.
    Takođe je napomenuo da Srbija i Japan ostvaruju značajne rezultate u privredi i da japanske komapnije sve više uviđaju prednost poslovanja u našoj zemlji, koja se odnosi pre svega na stručnost kadrova, uslove poslovanja i samog položaja severa Republike, na razmeđi istoka i zapada.
    U cilju produbljivanja te saradnje predsednik je izrazio spremnost PKV da u svojstvu organizatora nastavi sa okupljanjem i povezivanjem kompanija, pružanjem informacija od privrednog značaja i na taj način utiče na razvoj ekonomije obe države.
    Ukupno ostvarena spoljnotrgovinska robna razmena između Republike Srbije i Japana u periodu januar - avgust 2023. izosi preko 205 miliona evra, što je za 16 % više od razmene ostvarene u istom periodu prethodne godine. Vrednost stranih direktnih investicija iz Japana u AP Vojvodinu, zaključno sa septembrom 2023., iznosi preko 272 miliona evra. Najveća među investicijama je Japan Tabacco International AD Senta,, iz oblasti agrobiznisa (proizvodnja duvana i duvanskih proizvoda), sledi kompanija za proizvodnju guma Toyo tires, Nidec Eletric Motor Serbia i dr. Za sada to nisu veliki brojevi ali, na osnovu rezultata koji iz godinu u godinu beleže porast, predsednik je uveren da postoje realni uslovi i zajednički interes za produbljivanje spoljnotrgovinske saradnje.
    - Ovaj skup posmatram kao jedan od zamajaca unapređenja svih oblika privredne saradnje naše dve zemlje i siguran sam da će ova poseta doneti nove ideje za nove poslovne poduhvate - rekao je Boško Vučurević.
    Ambasador Japana NJ.E. Akira Imamura istakao je da mu je drago što Privredna komora Vojvodine drugu godinu za redom okuplja japanske privrednike u Novom Sadu.
    - Vojvodina je motor razvoja Srbije zahvaljujući blizini EU, veoma obrazovanim kadrovima na vašem Univerzitetu, i Privredna komora Vojvodine tu ima veoma važnu ulogu. Napredak u našim odnosima ne bi bio moguć bez podrške Vašeg predsednika, premijerke i Pokrajinske vlade - izjavio je, između ostalog, NJ.E. Akira Imamura.
    Goran Pekez, predsednik borda direktora Japanske poslovne alijanse u Srbiji (JBAS), samostalnog, dobrovoljnog i neprofitnog udruženja osnovanog sa ciljem unapređenja saradnje između Japana i Republike Srbije, kroz razvoj privrednih i kulturnih odnosa ovih zemalja, radi postizanja zajedničkih interesa njegovih članova, izrazio je zadovoljstvo nakon ovog uspešnog poslovnog susreta. Posebno je ukazao na činjenicu da je skup u Privrednoj komori Vojvodine organizovan na pravi način - da se privrednici međusobno predstave i povežu u neposrednom kontaktu. Činjenica da je na skupu prisustvovalo preko 70 privrednika - predstavnika  domaćih kompanija, kao i japanskih koje posluju u Republici Srbiji, je dobar znak da će srpsko-japanska privredna saradnja ići uzlaznom linijom.
    Osim domaćina, gospodina Boška Vučurevića, i NJ.E. gospodina Akira Imamura, poslovnom skupu Srbija - Japan prisustvovali su: Ivana Popović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zvaničnici Pokrajinske vlade i Novosadskog sajma, Japanske poslovne alijanse u Srbiji - JBAS, direktori pokrajinskih fondova, agencija, privrednici, predstavnici poslovnih zajednica i agencija.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com