Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

XX Susret gljivara na Iriškom vencu uz Izložbu gljiva za jubilej GD Novi Sad

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Druženje za gljivarima podrazumeva nešto zdravo, lepo i novo. Ove godine, 29. oktobra, Gljivarsko društvo „Novi Sad“, obeležilo je jubilarni XX Susret gljivara na Iriškom vencu uz Izložbu gljiva i prisustvo velikog broja GD iz cele zemlje, članova Mikološko-gljivarskog saveza Srbije. Događaju je prisustvovao i Zoran Jelenković, predsednik MGSS.

            Na platou Informativnog centra NP „Fruška gora“, pored izložbe determinisanih samoniklih gljiva, sa Fruške gore i drugih terena, gljivarima se pridružila i publika, koja je sa velikim interesovanjem ispratila bogatu ponudu proizvoda od gljiva, gljivarsku literaturu, kao i lep izbor svežih, gajenih gljiva. Ljubitelji prirode su mogli da degustiraju specijalitete od gljiva, kao i čuveni gljivaš. U okviru Susreta prof. dr Maje Karaman održala je predavanje na temu: „Mikoze i njihov značaj u oočuvanju šumskih ekosistema“.
            Formiranjem prvih gljivarskih drušava u Srbiji, krajem 90-tih godina prošlog veka, rađa se ideja o formiranju GD „Novi Sad“, zvanično realizovana oktobra 2004., kada je održana prva samostalna Izložba na Iriškom vencu. Za prvog predsednika Društva izabran je dr Ljubomir Jovanović. Po isteku mandata njega je zamenio Đorđe Vojnović. Svake četvrte godine Društvo je biralo novog predsednika, i na toj funkciji su se našli: Stevan Baluban, Momčilo Daljev i dr Eleonora Čapelja, današnji predsednik, svako dajući poseban doprinos razvoju Društva. Ovo je bio lep povod njihovog okupljanja.
            Godine 2012., Društvo je realizovalo prvu „Malu letnju izložbu“ pod nazivom „Gljivari gradu za zdrav život daju nadu” u Dunavskom parku, koja je vremenom prerasla u tradicionalnu. Društvo ulože velike napore u edukaciji stanovništva, posebno dece, o značaju i ulozi gljiva u prirodi nizom izložbi i predavanja.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com