Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Srbija očekuje dalje povećanje broja turista, a samim tim i potrebu za njihovom zaštitom

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            - Ovo će biti najuspešnija godina za turizam Srbije jer je zaključeno sa početkom novembra, prema podacima Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma (CIS), turistički promet u odnosu na proteklu godinu povećan za 9 odsto kako u ukupnim dolascima, tako i u noćenjima 2023. godine u kojoj će prvi put biti premašen broj od 2 miliona stranih gostiju. Takav rezultat dugujemo činjenici da je stranih tiurista za čak četvrtinu više nego lane - rekao je Dejan Pavlović, predsednik Izvršnog odbora SAMKB na Okruglom stolu: “Bezbednost u hotelskom turizmu u regionu South-East Europe”, u prisustvu panelista dr Nataše Pavlović, direktora Turističke organizacije Vojvodine, Zoran Vučinović, Head of Security Mamula Island Hotel Operating Company, Tivat; i Miloša Gnjidić, Security and transport managera at FRUŠKE TERME Resort &Residences, člana SAMKB.

            Moderator ovog panela, Dejan Pavlović, podsetio je da je trend povećanja gostiju primetan sa svih vodećih tržišta, a najbiže rastuće je kinesko sa rastom broja gostiju od 215 odsto i nćenja od 57 odsto u prvih osam meseci. I možda najvažnija vest je da je broj stranih gostiju premašio broj domaćih, i to u odnosu 50,1%, prema 49,1%, pokazuju podaci CIS-a, što je jedan od najvažnijih parametara razvoja turističkog sektora.
            U prvih osam meseci ove godine devizni priliv od turizma je iznosio 1.6 milijardi evra i bio za 9 odsto veći u odnosu na isti period protekle godine koja je po prihodima od stranih turista bila rekordna.
            Pavlović dodaje da su ovu godinu obeležila i ubedljivo najveća do sada ulaganja države u turističku infrastrukturu u ukupnom iznosu od 1.8 milijardi dinara, od kojih je jedna milijarda namenjena za kapitalne projekte na Podunavlju. Država je i tokom 2023. godine nastavila da stimuliše domaći turizam kroz podeljenih 265 hiljada vaučera za odmor u Srbiji koji će građani moći da iskoriste do 20. novembra ove godine.
            Takođe da je zahvaljujući pojačanom nadzoru Sektora turističke inspekcije u prva tri kvartala ove godine povećan broj fizičkih lica koji pružaju usluge smeštaja za 25 odsto, što je veliki doprinos u borbi protiv sive ekonomije.
            - Sve navedeno ukazuje da je turizam privredna grana koja će se u našoj zemlji u narednom periodu još više razvijati, očekuje se povećanje broja turista, a samim tim potreba za zaštitom tih ljudi i njihovom bezbednošću predstavlja stalnu težnju turističkih organizacija, hotela i turičkih kompleksa - zaključio je moderator
            Svoj veliki doprinos bezbednosti turista i posetilaca turističkih objekata, između ostalih, daju i menadžeri bezbednosti u ovim organizacijama. S toga je zamolio paneliste da ukratko opišu organizaije u kojima rade i navedu glavne zadatke kojima se bave organizacione jedinice koijma rukovode u svom svakodnevnom radu a koji za cilj imaju unapređenje bezbednosti  gostiju /turista, odnosno posetilaca njihovih objekata?
            Evidentno je da sve veći broj radnika koji pružaju turističke usluge (konobari, kuvari, menadžeri, pomoćno osoblje i sl.) na ovim našim prostorima dolazi iz drugih zemalja (čak i drugih kontinenata). U tim situacijama susrećemo se i sa kulturološkim razlikama. O tome koliko su te razlike značajne za menadžera bezbednosti u turizmu, na koji način ih prevazilze i kako vrše odabir kadra (verifikaciju, proveru), opšrnije je govorio gospodin Zoran Vučinović.
            Gospodin Miloš Gnjidić je izmeo iskustva hotela FRUŠKE TERME o radu i bezbednosti u vreme „pandemije“ korona virusa i merama koje su preduzimane kako bi se rizici sveli na najmanju moguću meru?  Posebno je naglasio važnost saradnje menadžera bezbednosti sa državnim institucijama u cilju podizanja bezbednosti gostiju i zaposlenih u turističkim objektima na viši nivo, kao i uticaju menadžera bezbednosti na profilisanje sistema korporativne bezbednosti u turističkim organizacijama, tj. hotelima.
            Na panelu se između ostalog, razgovaralo i o mogućnostima primene tehničkih sistema zaštite u turističkim objektima: zakonskoj regulativi /potrebama biznisa /zaštiti privatnosti, tj. zaštiti podataka ličnosti i njihovom čuvanju.
            I na kraju, panelisti su izneli svoje sugestije budućim mladim kolegama koji tek ulaze u posao menadžera bezbednosti, o veštinama i znanjima koja je potrebno da razvijaju kod sebe kako bi bili dobri menadžeri bezbednosti u turizmu i davali svoj doprinos njegovom razvoju.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com