Mon04222024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Povratak u zlatno doba Vršačkog vinogorja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

    Iz severne Dalmaciji, na prelazu iz plodnog područja Ravnih Kotara u krševitu Bukovicu, gde se za gušt i užitak proizvode „savršena bela vina, a za crvene je potebna umetnost“, bračni par Rnjak je preko Beograda došao u Vojvodinu, i ne nasumično, odabrao Vršac. Zbog blagih padina Brega prekrvenih vinovom lozom i živopisnog sela Gudurice, i jedne stare švapske kuće sa tri laguma.

    U ataru obližnjeg Velikog Središta, postali su vlasnici i 6,5 ha vinograda i višestruko ostvareni, svesni u šta se upuštaju i potencijalnih rizika, donose odluku da se posvete proizvodnji vina. Godine 2014. mala porodična vinarija sa ograničenom proizvodnjom vina od grožđa iz sopstvenih vinograda - Vinarija Rnjak počela je da živi. Sumnja u ispravnost odluke, ako je postojala, raspršena je praktično odmah, sa pojavom prvenca Rnjak Rose-a (Muscat Hamburg, Pinot Noir), koji je izazvao buru na srpskom vinskom tržištu. Godinu dana kasnije Rnjak Sauvignon blanc i Rnjak Chardonnay na AWC Vienna zasijali su srebrnim sjajem. Osim što su podsetili na obim i značaj vinogradarske tradicije u ovim krajevima, novopečeni vinari su dokazali da je ovo pogodno tle kako za proizvodnju belih, tako i crvenih vina vrhunskog kvaliteta. Na BIWC u Sofiji, Sauvignon i Chardonnay domogli su se srebrnih medalja, Cabernet Sauvingon i Pinot Noir došli do zlata, dok je Merlot osvojio trofej za najbolje vino iz Srbije. Najnagrađivanije Rnjak vino - Pinot Noir, postalo je i zaštitni znak vinarije i pre par godina proglašeno za jedno od 10 najboljih u regionu. Godine 2019. vino Merlot je osvojli trofej Best of Show Serbia na festivalu BIWC, a ove, 2023. izvrsnim sortnim vinima, Cabernet Sauvignon i Merlot, pridružio se prvi Cuvee de Rgnac iz 2018 (Cabernet sauvignon 70% i Merlot 30%), vino izrazito voćnog karaktera, potvrđujući vrhunski kvalitet crvenih vina iz Južnog Banata.
    Vinarija „Rnjak“ bila je prisutna i na II Wine Vision by Open Balkan u Beogradu, najvećem vinskom događaju u regionu, sa preko 600 izlagača i velikim brojem posetilaca. Wine Vision je bila i izvrsna mogućnost za sklapanje novih poslovnih dogovora, pored već uspostavljene konekcije sa američkim tržištem i jednim manjim izazovom, što je po mišljenju Ljiljane Rnjak sasvim dovoljno za Boutique vinariju sa ograničenom produkcijom od 20.000 litara.
    Po njenim rečima, na kraju jedne izazovne i „najdelikatnije“ od svih njihovih dosadašnjih vinskovinogradarskih godina, izlaze kao pobednici, zadovoljni finalnim proizvodima, za sada potvrđeno vanrednim Chardonnay-om, dok za kvalitet crvenih vina ostaje da se sačeka.
    Glavni kreator Rnjak vina, gospodin Miroslav Rnjak, balansirajući sa lokalnim specifičnostima vešto je preko vina napravio poveznicu između Dalmacije i Gudurice.
    - Doneli smo u ovaj deo Banata duh Dalmacije, brzinu, eksplozivnost, jer dok drugi spavaju mi se već naradimo. Izvanredno smo se uklopili i pravimo odlična vina sa daškom mora i planine, ne tako drugačijim nego ovde - kaže ovaj vinar.
    Odnedavno, njima pripada i Berov, uz Tecov i Marićev, najveći gudurički podrum, koji se smatra kulturnim dobrom vinske Gudurice i cele opštine, iz druge polovine XIX veka, kada je vršačko vinogorje obuhvatalo površinu od 10.000 hektara vinograda.
    - Iako devastiran, Berov podrum je jedan izuzetan objekat, sa oko 1.600m2 nadzemnog i oko 600m2 podrumskog prostora. Izgrađen je oko 1875. godine, koja se sa proizvedenih milion akova vina smatra rekordnom u Vršačkom vinogorju. Polako krećemo u njegovo renoviranje i nadamo se da ćemo to uz pomoć IPARD fondova EU da započnemo priču koja bi trebala da u većem broju privuče publiku u Guduricu, a ovaj vanredan objekat, sa organizovanim degustacijama vina, između kojih i vina iz Vinarije „Rnjak“, sa pansionima i vinskim događanjima, uz saglasnost sa lokalnom saoupavom i Turističkom organizacijom Vršca, dostupan publici,
    Prve intervencije na „podrumu“ trebale bi bar okvirno da naznače perspektivu turističko-vinskog razvoja ovog kraja, i daju Gudurici zvanični legitimitet jedinog vinskog sela u Vojvodini (uz vinsku Malču kraj Niša), uz Vršac koji je 2015. uvršten u Evropsku mrežu vinskih gradova RECEVIN, čime je zvanično postao prvi vinski grad u Srbiji.
    U vinskoj slici Gudurice i opštine Vršac, iz Vinariju „Rnjak“, veliku ulogu će imati provereni igrači, registrovane guduričke vinarije: „Selecta“, „Nedin“, „Bahus“, „Conte Vallone“ i dr., raznovrsnom ponudom harmoničnih i izražajnih vina od lokalnih i internacionalnih sorti sa utisnutim žigom banatske zemlje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com