Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

VI Regionalni poslovni forum u Novom Sadu - mesto susreta, dogovora i poslovne saradnje

  • PDF

    Uz učešće preko 140 kompanija iz 15 zemalja u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) otvoren je Regionalni poslovni forum koji po šesti put organizuje Skupština AP Vojvodine u partnerstvu sa Skupštinom evropskih regija (AER), najvećom evropskom međuregionalnom mrežom, Privrednom komorom Vojvodine (PKV), Razvojnom agencijom Vojvodine, Fondom Evropski poslovi i Evropskom mrežom preduzetništva, koje pružaju podršku razvoju malih i srednjih preduzeća doprinoseći poboljšanju ekonomske klime za poslovanje i nove investicije. U žiži razgovora ovog puta su se našle: poljoprivreda i prehrambena industrija, cirkularna ekonomija, zelena agenda, informacione i komunikacione tehnologije, važne, a pre svega aktuelne za razvoj AP Vojvodine, regiona, pa i sveta.

    Forum je organizovan u hobridno formatu, sa poslovnim sastancima koji se organizuju preko platforme Evropske mreže preduzetnika otvorene za sve zainteresovane kompanije do 08. decembra 2023. godine. U trenutku otvaranja Foruma (22. novembra) registrovano je preko 100 b2b zahteva, a prema rečima organizatora očekuje se učešće 200 kompanija i preko 150 b2b sastanaka, iz celog sveta.
    Ispred Skupštine AP Vojvodine, koja na domaćem i svetskom planu predstavlja aktivnu regiju i pouzdanog partnera prisutnima se obratio Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Otvarajući ovaj skup istakao je nastojanje Pokrajinske vlade na kontinuiranom uspostavljanju potrebnih uslova za rad kompanija i sklapanje što više poslova sa ciljem što značajnijeg povećanja privredne aktivnosti i angažmana svih potencijala na ostvarivanja rasta i boljeg kvaliteta života.
    - Posredstvom ovog Foruma šaljemo jasnu poruku da je razvoj privrede primarni zadatak pokrajinskih institucija uz snažnu podršku partnera iz Skupštine evropskih regija, naših regionalnih partnera i pre svega uz podršku brojnih privrednika koji su se odazvali na poziv i koji će narednih dana raditi na međusobnom upoznavanju i sklapanju novih poslovnih projekata - rekao je gospodin Sofić, zahvalivši se prisutnima na ličnom angažovanju, iskrenim željama i konkretnim predlozima dalje i efikasnije poslovne saradnje.
    Posebnu zahvalnost uputio je potpredsedniku Skupštine Vojvodine Damiru Zobenici, po treći put izabranom potpredsedniku Skupštine evropskih regija, bez čije inicijative i aktivnosti ne bi došlo do realizacije ovog Foruma. Svoje obraćanje završio je rečima vere u uspeh u zajedničkoj nameri stvaranja još povoljnije klime za ostvarivanje konkretnih privrednih benefita, i još jednog koraka ka snažnijoj privrednoj saradnji.
    - Poslovni forum je velika prilika za privlačenje novih partnera i za osvežavanje „starih“, da se ekonomije što više umreže i ostvare sinergiju za dalju saradnju. Jedinstven komoriski sistem Srbija, krovne institucije koja okuplja privrednike iz cele naše države, i Privredne komore Vojvodine, produžene ruke komorskog sistema, sa oko 60.000 preduzetnika i 36.000 pravnih lica, dobro organizovanog, jer samo na taj način je moguć proces ostvarivanja povezanosti sa našim privrednicima. Naša privreda zasnovana je većinom na preduzetništvu, mikro i malim do srednjih preduzeća čiji rad i ideje treba podržati - rekao je tim povodom Boško Vučurević, predsednik PKV, izrazivši želju za dobrim i kvalitetnim bilateralnim razgovorima, sa nadom da će zajednički napori doprineti prevazilaženju globalne krize i da će se naredne godine ovaj skup održati sa još većim brojem prisutnih zagovornka ovih ideja.
    Putem video-linka prisutnima se obratio Albert Kastelanos, predsednik Skuštine evropskih regija, apostrofirajući format poslovnog foruma ovog formata kao značajnog faktora pružanja prostora za izmene ekonomskih prilika regiona, kao i mogućnost rešavanja važnih političkih pitanja.
    Potencijale svojih oblasti/regija potom su predstavile i kineske provincija Šandong (山東, 山东), italijijanska regija Friuli-Venezia Giulia, Katalonija i nemačka pokrajina Hessen.
    Događaju su prisustvovali Damir Zobenica, i Aleksandar Đanković, potpredsednici  Skupštine AP Vojvodine, Valdimor Pjer Kušli, predsednik Privredne komore Val Diaz, Horhe Salgado, direktor Kancelarije za trgovinu i investicije Katalonije, Darko Bulješević, direktor Razvojne agencije Vojvodine, Ognjen Dopuđ, direktor Fonda „Evropski poslovi“ i dr.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com