Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Manifestacija Manić - Tisa 63 i bez manića uspešno održana

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Uz smenu sunčanih i oblačnih intervala u subotu. 09. decembra, uz branu kod Novog Bečeja, održana je manifestacija „Manić-Tisa 63“, Kluba ljubitelja reke Tise „Tisa 63“. Ne tako davno Međunarodna ribolovačka - gastro manifestacija koja je okupljala veliki broj takmičara i posetilaca iz zemlje, regiona, čak i takmičare sa drugih kontinenata, kao da traži predah. Zapravo, razlog ovogodišnjeg znantno skromnijeg broja posetilaca uslovio je, kako je objasnio Dragan Vukotić, član Kluba i jedan od pokretača ovog zanimljivog događaja, „nestanak“ manića, ribe iz porodice bakalara koja je migracijom došla iz Severnog ledenog mora i nastanila slatkovodnu Tisu upravo kod brane. Još koliko prošle godine svega nekoliko puta je ulovljena, dok se ove godine nije pojavila.

    - Nismo sigurni šta se dešava sa manićem, razlogom što smo 2010. godine ustanovili ovu manifestaciju, gde smo sa širom publikom želeli da podelimo ovaj fenomen, sada i enigmu, slatkovodnog manića. U nadi da će se kad-tad opet pojaviti, odlučili smo da ne prekidamo kontinuitet održavanja manifestacije i mimo plana, prateću aktivnost „Tradicionalni vojvođanski svinjokolj“ proglasili centralnim događajem na koji smo pozvali prijatelje Kluba i medije. „Manić-Tisa 63“ je jedinstven u svetu i održava se samo kod nas.  Trenutno je visok vodostaj i nemogućnost vršenja ribolova je samo jedna od pretpostavki što nema manića, ali imamo u planu da napravimo otvaranje sezone za lov na manića, a to može da bude i u toku sledeče godine, ako se za to ukaže prilika. Ne odustajemo - odlučno je saopštio gospodin Vukotić.
    Isto tako podrobno objasnio je da „Tradicionalni vojvođaski svinjokolj“ podrazumeva pripremu specijaliteta, odnosno jela koja su se od davnina pripremla: džigericu sa belim lukom za dorućak, paprikaš od iznutrica, papaka, repova, za glavno jelo, potom se tope vulkan čvarci, prave kobasice, a u paorskoj peći priprema krompirača, sve bez struje.
    Klub „Manić-Tisa 63“, kraj novobečejske brane, nastao je 2011. dogovorom prijatelja, vlasnika „vikendica - daščara“ u mini vikend naselju. Vrlo brzo su postali poznati kao nepopravljivi borci za čistu prirodu. Tokom godine sprovode brojne akcije čišćenja obale i reke, za sobom ne ostavljaju smeće i utiču da se i drugi tako ponašaju; u njihovom okruženju nema ribokradica i bore se protiv te pošasti. Njihova misija je da ukažu na neke stvari ali bez zakonske poluge da to spovedu i spreče. Veliki broj eko akcija sproveden je uz saradnju sa učenicima OŠ „Josif Marinković“ iz Novog Bečeja; snimljena su dva eko filma, dostupna na youtube i danas.
    Bave se i humanitarnim radom, a jedna od najznačajnijih akcija, koja traje godinama unazad, je zbrinjavanje pasa, koji „nebrigom“ bivših vlasnika, ali i inertnošću odgovornih insitucija, bespomoćni završe na ulici. Članovi kluba ih hrane, prave im zaštitu, kućice, brinu o njima do konačnog zbrinjavanja. Za jakih zima broj nezbrinutih je uvek znantno manji nego pre zime, i to je tužno.
    Članstvo u Klubu treba zaslužiti i nije lako postati jedan od odabranih. To može jedino uz preporuku i uz saglasnost svih starih članova. Međutim, neki članovi su ih „napustili“, a drugi, opterećeni raznim poslovima, sve teže nalaze vremena za druženje na Tisi.
    Članovi Kluba su vredni i trude se da idu svuda, da se takmiče jer „po gosta nekada moraš i otići da bi došao“. Upravo su ljudi koji dele iste principe, stavove sa domaćinima, njihovi gosti, a svi zajedno su prava vrednost ovog kampa, posećenog zimi, posebno živopisnog leti u vreme Gospojine, kada se organizuje Kamp pivara iz Ulice zanatskog piva, sa raznih strana: iz Brčkog, Tuzle, Bajine Bašte, Priboja, Niša, Vukovara..., koji ovde provode vreme do otvaranje Ulice u večernjim časovima.
    - Ideja ima na pretek, ali nam ponekad zafali finansija i ne možemo baš sve što smislimo i da ostvarimo. Ali držimo se starog i proverenog recepta organizacije Manića zimi, Gospojinskog kampa leti, povodom Vaskrsa takmičimo se u tucanju jaja i još nekoliko puta godišnje nalazimo razlog da se okupimo i nešto zajedno proslavimo - dodao je Dragan Vukotić.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com