Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Prvih deset godina Tamburaškog sastava La Banda

  • PDF

    Tamburaška muzika je proizišla iz mentaliteta ljudi vojvođanske ravnice. Tamburaške bande s početka XIX veka punile su gradske kafane u Novom Sadu, Subotici, Somboru... a u nekim sličnim lokalima, pod nekim drugim imenom, čuju se i danas. Zahvaljujući njima sačuvana je tamburaška muzika koja pripada Vojvodini. Kako nekada, tako i danas.

    Brojni su nastavljači ove tradicije, a među njima možda najinteresantniji „La Banda“, ženski tamburaški sastav koji je nedavno obeležio deceniju svog rada. Većina članica potekla iz Ansambla „Vila“, SKUD „Železničar“ iz Novog Sada, 2013. godine prihvatila je izazov da tamburaški zvuk premesti u neke druge muzičke dimenzije, pokazujući nadmoć tananog zvuka koji „dušu dira i osvaja srca“. Vojvođanima su pokazali njenu „suptilnu premoć“ i u drugim muzičkim žanrovima, dok su strance preumili otvarajući im nove muzičke horizonte pop, filmske, disko, bluz... muzike. A potom i autorske, njihove, na kojoj zasnivaju buduće planove.
    Želeći da intimnije obeleže desetogodišnjicu svog rada, odabrale su otmen prostor Kulturne stanice „Eđšeg“, u Novom Sadu, sa publikom koja ih za sve te godine verno prati i podržava i 12. decembra priredile koncert za pamćenje, ponudivši im svu raskoš, lepotu, vrcavost svoje interpretacije „muzike iz svog ugla“.
    Jelena Sabo (prim II), nekadašnja članica Velikog gradskog tamburaškog orkestra „Branko Radičević“ iz Rume, koja je svu svoju ljubav prema tamburi, došavši na studije u Novi Sad, prenela u Ansambl „Vila“, gde se upoznala sa Brankom Biberdžić (kontra), Julijanom Baštić (čelo) i Milanom Vuković (prim I). U svom prvom intervjuu za “Blic ženu” shvatile su da je vreme da otvore „novu stranicu za jednu dobru priču“ i krajnje ozbiljno grade je do danas.
    Nijedan početak nije lak. I njihov je počeo potragom za begešarkom. U prvoj postavi je to bila Ana Matković, koju je potom zamenila Milica Lerić. Iako su sa nastupima počele kao instrumentalni sastav „prva devojka koja je htela da peva sa nama“, po rečima Aleksandre Fee-Mirande (vokalni solista) bila je Isidora Šakota, potom Una Popović Lipovac, koja je pevala na „Tamburica fest-u“ 2014. godine prvu autorsku pesmu TS „U mom zagrljaju“. Posle nje došla je Jadranka Jaca Gojić, koju je zamenila Aleksandra Fee-Miranda, koja nakon pet godina provedenih u „La Bandi“ nastavlja život u SAD, a na njeno mesto dolazi Anastasija Grk. Izmene su se dešavale i na drugom basprimu, koji su svirale Neda Teodorović i Marijana Skenderović - kao i na čelu. Tamburaško čelo su svirale Martina Zorić, Mirjana Berić, Marijana Dučak Popović i Julijana Baštić.
    - Sastav se stalno menjao i devojke su odlazile, dolazile nove. Ono što je lepo je da smo se sve lepo pozdravljale i odzdravljale, što govori o tome koliko smo napredovale u ljudskim odnosima, prijateljstvu, ličnom i profesionalnom uzrastanju, na emotivnom i svakom drugom planu, što je dalo rezultate u našim međusobnim odnosima i u našem prvom albumu autorske muzike „Male slatke stvari“ - kaže Aleksandra Fee-Miranda (autorka šest od deset pesama), ističući da je svaka imala jak razlog za odlazak i da je to dokaz dobro utemeljenog kolektiva. Sadašnji sastav TS “La Banda” čini 10 devojaka: Milana Vuković (prim I), Jelena Sabo (prim II), Julijana Baštić (čelo), Branka Biberdžić (kontra), Milica Lerić (begeš), Marina Bardek (basprim II), Ljubica Pavlović (basprim I), Sanja Ćeran (bubjevi, perkusije), Aleksandra Fee-Miranda i Anastasija Grk (vokalne solistkinje).
    - Stasale smo u „Vili“, prošle njenu školu, danas smo odrasle i većina ima i svoj podmladak. Nastupamo puno, radimo puno uprkos tome što imamo svoje porodice, koje su znale i bile spremne na sve šta ih čeka i danas su nam najveća podrška. Da je lako nije, ali uspevamo jer u pitanju je velika ljubav i prema muzici i samim nastupima. Na probama ponekad gostuju i naša deca, koja odrastaju uz tamburu, i svi znaju šta su žice i kako se štimaju instrumenti – kaže Jelena Sabo.
    Kako je rastao sastav tako su rasle i njihove želje i ambicije. Postale su ozbiljan sastav sa ozbiljnim nastupima i koncertima. Publika ih je prvi put čula u Pozorištu mladih u Novom Sadu, još dok su svirale instrumental. Nastup je trajao 20 minuta, a njima bilo „jako lepo“. Svaki novi izlazak na scenu razvijao je pozitivan odnos sa publikom koja im je uvek slala „lavinu“ energije i uživajući u nastupu učinili da uživaju i one.
    -Već prvih dana odredile su svoj pravac, drugačiji od klasične folkloraške, kafanske,  tamburaške svirke, želele da se posvete muzici 60 - 70tih godine XX veka, iz potrebe da  pokažu da tambura ne mora da „robuje“ tradicionalnom repertoaru. Time su otvorile mnoga vrata, pre svega za ljude iz inostranstva koji su počeli da slušaju tamburu zbog „La Bande“, što su čuli jednog Sinatru kako zvuči uz zanimljiv i pokretljiv zvuk instrumenta za koji do tada nisu ni čuli, a koji lako „podiže“ energiju. Nakon deset godina domaćeg i stranog repertoara, poludžeza i bluza, vraćaju se tamburaškim pesmama. A svirale su i jedne i druge u svim zemljama regiona i šire, osim u Bugarskoj. Gust raspored nastupa do Nove 2024. vodiće ih na razne strane bez pauze. Novu godinu sa njima će dočekati gosti „Piknika“ na Ribarskom ostrvu, Novi Sad, a potom predstoje intenzivne probe i koncerti na kojima ulogu vokalnog soliste preuzima Anastasija Grk.
    Prioritet „La Bande“ u narednom periodu će biti festivali koji nisu striktno vezani za tamburaše, u konkurenciji u kojoj do sada nisu učestvovale, što je još jedan izazov i još jedna stranica koju ove devojke imaju nameru da ispišu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com