Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

TopSrbiji Darodavnica na VI Festivalu književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji

  • PDF

    Mihailo Berček Revija i sajt „TopSrbija - Najbolje iz Srbije“, Novi Sad - za reportažu „Priča o Stragarima“, nagrađeni su II Darodavnicom, priznanjem Društva za narodno prosvećivanje “Svetionik” iz Kragujevca na VI Festivalu književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji „Moje selo u pričama i pesmama 2023'' (Stragari - Kragujevac, 12. 12. 2023.)

    U obrazloženju žirija koji su činili su činili Branislav Gulan, predsednik, Biljana Alavanja, član i akademik, dr Radenko Krulj, član, navodi se da je “Revija sajt ,,TopSrbija - Nabjolje iz Srbije’’ prisutna u svakom selu Srbije. Prikazuje napredna sela i zadruge, seoski turizam, ali i život onih sela koja nestaju. Kroz njegovu priču i fotografiju, ukazuje se put kojim treba da idu sela kako bi opstala i ostala. Iz njegovih tekstova i priloga proizilaze i predlozi kako se mogu ojačati ta sela i zadruge sa mladima iz srednjih poljoprivrednih škola. Svake godine iz tih škola kao svršeni srednjoškolci izađe oko 2.500 mladih školovanih kadrova koji redstavljaju dobru bazu za državu koja bi trebalo da ih stimuliše da ostaju u selima, da stvaraju porodice i proizvode hranu za sebe i tržište. Jer, porodice već imaju njive, a država treba da pomogne za finansiranjem za podizanje zasada i nove proizvodnje ali zaštitnih mreža.”
    - Na konkurse su se do sda javljali autori iz Australije, Novog Zelanda, Nemačke, Kanade - rekao je Milutin Matić, direktor festivala ,,Moje selo u pričama i pesmama’’, posvećenog stvaralaštvu na selu i o selu, koji je upalio svojevrsnu duhovnu lampu ne samo u Srbiji nego i van granica naše zemlje. Ove godine pristiglo je 95 radova od 55 autora. Dodeljeno je 12 Darodavnica i sedam Zavhalnica. Svi radovi pristigli na konkurs biće objavljeni u zborniku festivala. Ovogodišnji žiri su činili Branislav Gulan, predsednik, Biljana Alavanja, član i akademik, dr Radenko Krulj, član.
    U prethodnim godinama organizovano je pet festivalskih smotri ,,pisane reči na selu i o selu’’, na kojima je učestvovalo 458 autora, sa više od 1.000 autorskih radova, a najuspešnijim autorima dodeljeno je pet ,,Velikih darodavnica, 56 ,,Darodavanica’’  i 154 ,,Specijalna priznanja’’, uz prisustvo više od 5.000 učesnika i posetilaca na završnim svečanostima, promocijama zbornika i knjiga autora.
    - Koncipiali smo jedinstvenu kulturnu manifestaciju nacionalnog karaktera (koja je sad postala već tradicionalna) na prostorima Srbije i Balkana, pre svega, namenjenu širokom krugu stanovništva na selu, zatim onima koji su poreklom sa sela, ali i svim ostalim ljudima koji vole selo - u gradovima i selima, prirodu i zdrav život, kao i onima koji se bave književnim, stručnim, naučnim i drugim radom vezanim za selo i njegovo stanovništvo u našoj zemlji i srpskoj dijaspori - rekao je prilikom uručivanja priznanja dr Milutin Matić, direktor održanog Festivala ,,Pisane i lepe reči’’.
    Ova jedinstvena nacionalna kulturna manifestacija, održana u šumadijskom selu Stragari afirmiše stvaralaštvo posvećeno selu, a ocenjivani su radovi autora iz Srbije i dijaspore.
Dobitnici priznanja:
I VELIKA DARODAVNICA
Miomir Filipović Fića Udruženje kulturnih stvaralaca „Zavičaj“, Sremska Mitrovica - Za rečnik negdašnjih reči u Sremu „Tako divane Sremci“
II DARODAVNICA
Mirela Mitrić Radio Televizija Vojvodine, Emisija „Brazde“, Novi Sad - Za TV priču „Selo kao inspiracija“
Miroljub Mića Vulić Klub pisaca i umetnika UPS „Nezavisnost“, Beograd - Za monografiju „Razglednice opštine Žitorađa“
Milivoje Trnavac Književni klub Saveza penzionera Srbije, selo Gojna Gora, Gornji Milanovac - Za priču „Gojna Gora - selo na kraju“
Rade Bakračević „Štajerske novice“, Maribor, Grac, Slovenija, Austrija - Za projekat i tekstove o povezivanju i saradnji poljoprivrednika iz 24 opštine Srbije i Slovenije
Ljiljana Bošković Književni klub Saveza penzionera Srbije, selo Vrbica, Aranđelovac - Za pesmu „Pesma Šumadiji“
Stevan Davidović i Đorđe Simović Radio Novi Sad, Novi Sad - Za radio emisiju o selu i poljoprivredi „Agroargumenti“
Rada Lotina Izdavačka agencija „Lotina“, Zemun - Za zbirku pesama „Selo je naše vrelo“
Miladin Vukosavljević Selo Ljubić, Čačak Za zbirku pesama „Izluci iz pepela“
Mihailo Berček Revija i sajt „TopSrbija - Najbolje iz Srbije“, Novi Sad - Za reportažu „Priča o Stragarima“
Dr Miroslav Zdravković Portal „Makroekonomija.org“ - Beograd - Za studiju „Stočarstvo u Srbiji 1905: međunarodno, regionalno i vremensko poređenje“
Goran Mulić List „Poljoprivrednik“, Novi Sad - Za fotografije „Poljoprivreda nekad i sad“
Dr Dragoljub Đorđević Selo Donji Komren, Niš - Za sociološki ogled „Sinko moj, zgasnu naše selce“
III DARODAVNICA - ZAHVALNICA
Grad Kragujevac, Kragujevac;
Kompanija „Malbex WBI“ d.o.o., Beograd;
Mesna zajednica Stragari, Stragari;
Osnovna škola „Julijana Ćatić“, Stragari;
Lovačko udruženje „Srebrnica“, Stragari;
Branislav Gulan, analitičar i publicista, Novi Sad;
Srpska Kraljevska Akademija naučnika i umetnika (SKANU), Beograd;
Predsednik žirija Branislav GULAN, analitičar i publicista

Društvo za narodno prosvećivanje “Svetionik” iz Kragujevca

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com