Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Uručeni sertifikati polaznicima Škole kuvanja u Vrdniku

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, uručio je u petak, 22. decembra, sertifikate polaznicima Škole kuvanja ,,Gourmet centru“ u Vrdniku, koja jedeo prekograničnog projekta Srbija - Hrvatska Interreg IPA CBC, čiji su korisnici Univerzitet „Educons“ i „Gourmet centar“, s partnerima iz Hrvatske, projekta posvećenog očuvanju gastronomske baštine u Vojvodini. Cilj Škole kuvanja ogleda se u promociji lokalnih proizvoda malih proizvođača i tradicionalnih recepata karakterističnih za područje Vojvodine. Projekat je omogućio polaznicima da nauče o gastronomskoj tradiciji Vojvodine, razviju veštine u pripremi autentičnih jela i podrže lokalnu ekonomiju, dok je umeće pripreme jela po tradicionalnim receptima od značaja za očuvanje kulturne baštine i kreiranje jedinstvene turističke ponude, s obzirom da Vojvodinu, kao region bogate istorije i multietničnosti, karakteriše raznolika kulinarska tradicija koja je rezultat mešanja različitih kultura i nasleđa.

            Očuvanje tradicionalnih recepata kroz školu kuvanja omogućava prenošenje znanja i veština sa generacije na generaciju, a kroz pripremu i degustaciju autentičnih jela, polaznici imaju priliku da se upoznaju s kulinarskom tradicijom i vrednostima koje ona nosi. Kuvanje tradicionalnih recepata nije samo proces pripreme hrane, već i način da se sačuva prepoznatljivost zajednice i podseti na prošlost.
            Prema rečima pokrajinskog sekretara Ivaniševića, ovaj vid turizma takođe je prepoznat i u novom Programu razvoja turizma Autonomne pokrajine Vojvodine za period od 2022. do 2026. godine, te kao rezultat ima najveći potencijal u privlačenju turista.
            - Jasno je opredeljenje Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam da što više ulaže u obrazovanje kadrova koji nedostaju na tržištu rada. Današnja dodela serije ima za cilj da popuni nedostajući deo tržišta rada. Nastavićemo ove aktivnosti i u toku sledeće godine kako bismo odgovorili na zahteve poslodavaca, ali i da programe kreiramo na osnovu potreba privrede na teritoriji AP Vojvodine - istakao je Ivanišević.
            Osim očuvanja tradicije, kuvanje autentičnih jela ima veliki potencijal za kreiranje turističke ponude u Vojvodini, dok turisti sve više traže autentična iskustva, uključujući i kulinarsku dimenziju.
            - U okviru identifikacije gastronomskih dostignuća u čitavoj Evropi, mislim da smo mi sa realizacijom ovog kursa i školovanjem ove generacije kuvara, učinili još jedan korak ka tome da se Vojvodina identifikuje kao region sa svojom specifičnom kuhinjom, što je zalog za budući uspeh turizma u Vojvodini - rekao je rektor Univerziteta ,,Educons", Aleksandar Andrejević.
            Kroz školu kuvanja, koja se fokusira na autentične recepte, turisti imaju priliku da nauče o kulinarskoj baštini Vojvodine, kulturnim uticajima koji potiču od različitih etničkih grupa, učeći od lokalnih instruktora i koristeći lokalne sastojke. Ovo iskustvo obuhvata i posete lokalnim pijacama, farmama i vinarijama, gde se proizvodi hrana koja se koristi u tradicionalnoj recepturi. Takođe, organizovanje posebnih kulinarskih događaja, degustacija i večera koje promovišu vojvođansku kuhinju kao deo turističke ponude.
            Ovako organizovan gastronomski turizam ima potencijal da podstakne lokalnu ekonomiju, podržavajući male proizvođače hrane, restorane i druge poslovne subjekte u vezi sa gastronomijom, ali ujedno i produbiti i proširiti razumevanje i poštovanje bogate kulinarske baštine Vojvodine. Škola kuvanja posvećena učenju autentičnih recepata, kao i upoznavanje sa lokalnim proizvodima u Vojvodini ima ogroman potencijal da podstakne kreiranje brenda koji će se bazirati na gastronomskoj ponudi ovog kraja, a koji ima potencijal da postane prepoznatljiv simbol autentične vojvođanske kuhinje, i privuče turiste da istraže lokalnu kulturu i gastronomiju.
            Kroz saradnju sa lokalnim proizvođačima hrane, vinarima, mlinarima i drugim proizvođačima, škola kuvanja će koristiti sveže i kvalitetne namirnice u pripremi jela, što stvara vezu između gastronomije i lokalne ekonomije, podržavajući male proizvođače i promovišući lokalne proizvode kao deo brenda.
            Saradnja sa lokalnim turističkim organizacijama i ostalim stejkholderima u turizmu je ključna u promociji brenda gastronomske ponude Vojvodine, stoga će kroz partnerstva i zajedničke marketinške aktivnosti, škola kuvanja zasigurno postati sastavni deo turističke ponude regije, privlačeći posetioce koji žele da istraže vojvođansku kulturu kroz ukusnu hranu i autentična kulinarska iskustva.
            Projekat škole kuvanja je realizovan od oktobra do decembra 2023. godine, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.
            U okviru završne panel diskusije posvećene ruralnom i gastronomskom turizmu u Vojvodini pored predstavnika ovog projekta, učestvovao je i dr Nenad Ivanišević.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com