Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Nagrada za životno delo kao podstrek daljeg rada sa mladima

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Prof. dr Ružica Igić sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Novom Sadu, dobitnik je nagrade Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine za životno delo u oblasti visokoškolskog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada. U obrazloženju Upravnog odbora Udruženja dr Marijana Ačanski, redovni profesor na Tehnološkom fakultetu UNS-a, navela je da ovo priznanje dobijaju vrhunski profesori i naučni radnici, koji su dali svoj doprinos unapređenju rada na Univerzitetu uvođenjem novih studentskih programa, ili akreditovanjem novih smerova i sl.

            - Ova nagrada predstavlja krunu moje bogate, radom ispunjene karijere, vrlo značajne jer dolazi od mojih kolega. Smatram takođe da je mnogo onih sa Univerziteta koji ne dočekaju ovu nagradu, zbog oštre konkurencije, mada su je svojim pregalačkim radom praćenim uspesima, zaslužili - rekla je dr Ružica Igić, koja je sa navršenih 65 godina otišla u penziju, ostavljajući dubok trag i u nastavnom radu i na polju nauke.
            Donedavno u sadašnjem, sada u prošlom vremenu sa istim žarom i ljubavi dr Ružica Igić priča o svojim nastojanjima da uvođenjem novih studijskih programa, poput molekularne biologije, kao i većeg broja predmeta iz botanike kao što su lekovite, alergijske  i medonosne biljke, koje studenti ranije nisu imali, obogati nastavu. Ostavila je značajne radove na poljima botanike, floristike, fitogeografije, trudeći se da ta znanja prenese u nastavne programe, da budu aplikovana, jer nauka bez praktične primene nema smisla.
            - Svoja naučna istraživanja uspela sam da pretočim u praksu, i baveći se alergijskim biljkama, konkretno ambrozijom, vodila sam projekat njenog suzbijanja na nivou grada - dodaje naša sagovornica.
            Takođe je uključena u projekat formiranja i izgradnje Botaničke bašte u Novom Sadu, na prostoru površine 4,21 hektara uz severoistočni obod zone objekata odbrane Hornverka, u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kojom bi za dve godine Novosađani mogli da šetaju.
            Na kraju svoje karijere priznaje:
            - Teško je baviti se i nastavom i naukom istovremeno. Da sam se posvetila nauci mogla bih joj posvetiti 100% svog vremena i to „neiscepkano“. Nastava zahteva časove, vežbe, ispite, sasvim drugačiji fokus. Smatram takođe da se profesori moraju baviti naukom, pratiti najnovija naučna istraživanja, usavršavati se. Nalazila sam sebe u obe uloge. Nastava, rad sa mladima, svaki čas sa drugačijom povratnom informacijom, inspirativan je i nešto što sam neizmerno volela, zbog toga sam i ostala na Univerzitetu. Poseban izazov bio je rad na terenu, gde smo obavljali praktičnu nastavu, i donosili materijale, determinisali uzorke, obrađivali, koristili sva znanja koja smo ranije usvojili. Druženje sa mladima me je održalo mladom. Volela sam da radim sa studentima i kada sam odlazila najteže mi je bilo kada sam održala poslednji čas - objašnjava naša sagovornica.
            Dr Igić je donela projekat formiranja herbarijuma Departmana za biologiju i ekologiju realizovanog uz finansijsku pomoć Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj. Na taj način nastavljena je tradicija najstarije kolekcije u Srbiji „Herbarijuma Andreja Volnog“ (nastao 1797-1801.) drugog direktora Karlovačke gimnazije i herbara Karlovačke gimnazije.
            - U ovim Herbarijumima pohranjeno je oko 400 primeraka koje je davno sakupio Josif Pančić, kao i čitava kolekcija starih sorti vinove loze. Moji saradnici i ja aktivno radimo na projektima restauracije i zaštite tih starih kolekcija poput ovih koje su veoma značajne jer su neke vrste koje su tada sakupljene nestale sa ovih prostora. Danas nastavljamo tradiciju poznatih botaničara, te u zbirci imamo oko 150 000 eksikata koji su nastali kao rezultat rada novosadskih profesora i studenata u prethodnih 70 godina.   
            Što se tiče odlaska u penziju, jednom se mora otići, ali ostavila sam svoj trag i veliki broj mladih naslednika botaničara koji su već sad prepoznatljivi u naučnim krugovima i van naše zemlje - sa zadovoljstvom je istakla prof. dr Ružica Igić.
            I dalje će biti angažovana u Pokretu gorana Srbije, gde svake godine drži školu lekovitog bilja za decu iz cele Srbije. Preko Botaničkog društva „Andreas Volni“ uključena je u rad na nekim projektima, i nema nameru da stane. Puna je energije, volje da svoje iskustvo i znanje prenese mladim ljudima i na raspolaganju kad god im to bude trebalo.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com