Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Na raskrsnici misli i postignuća

  • PDF

            Nema raskrsnica sa obeleženim pravcima kojima se stiže do uspeha, pod kojim se razume - na kraju biti zadovoljan. Za mnoge kulture, kojima pripada i naša, pravac slobode je cilj kome vodi svaki put. Sloboda u smislu, ne da se radi ono što se voli, već da se ne radi ono što se neće. A mesto uliva svih puteva je naš dom, sklonište za dušu i telo. U središtu doma je trpeza, sofra (sovra), koju su u antičko doba nazivali agape - gozba ljubavi, gde je važnije od onoga šta je na stolu, ko se okupio oko njega. To zajedništvo reči, misli, samog čina jedenja, jedan je od najveličanstvenijih trenutaka u životu. To je trenutak istine u kome nema pretvaranja, kada se ogoljuje svaka dobra kao i manje dobra namera.

            Trpeza je poput života. Bogata u miru i slozi, siromašna u vreme nemira i sukoba; posna kada to vera nalaže, do bahatosti raskošna slavljenička, svadbarska; bogata i raznovrsna slavska; ona nadčulna namenjena „izabranima“ i kreativna onima van „dinastičkih“ krugova. Ne u smislu podražavanja već osvešćavanja motiva stvaranjem mogućeg.
            U ovom, 39. broju Revije TOPSRBIJA, reć je o novogodišnjoj i božićnoj trpezi - veličanstveno-živopisnoj i otmenoj, u kojoj su poput venca upretenog cveća ispričane životne priče ljudi različitih interesovanja i profesija koje spaja zadovoljstvo i ispunjenje onim što su uradili, onim čime se razlikuju od drugih.
            A ta reč - stvarati, kreirati, potekla je iz krugova francuskih umetnika (1870.), koji su hteli da naprave otklon od onih koji to nisu. Jednom zakotrljan ideal kreativnosti, uzburkavši ustaljenost već viđenog, brzo se širio postavši tako kredo, normativ vrednosti u umetnosti i van nje. U životu uopšte. U mehanizmu dostizanja zamišljenih ciljeva kreativnost „junaka naših priča“ predstavlja koncept (izbor koraka, akcija) njihove lične i profesionalne operacionalizacije. Onima koji su uspeli da sprovedu modele i načine organizacije i poslovanja u skladu sa svojim idejama, usklađenim sa početnim pozicijama, mogućnostima, stavovima, opredeljenjima..., posvećujemo veliku pažnju uz ogromnu zahvalnost, jer su napravili korak dalje i svim smernim i hrabrim osvajačima svojih namera pokazali koji put treba izabrati.

Mihailo Berček, glavni i odgovorni urdnik revije
TOPSRBIJA - NAJBOLJE IZ SRBIJE

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com