Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Piznanje prvoj dami vojvođanskog zadrugarstva

  • PDF

    Mr Jelena Nestorov slavodobitnik je priznanja "Kapetan Miša Anastasijević" - nagrade ustanovljene 2000. godine u sklopu projekta "Put ka vrhu", pod pokroviteljstvom Privredne komore Vojvodine i u saradnji Novosadskog univerziteta, Javnog servisa RTV Vojvodine i Media Inventa d.o.o. Nagradu predsednici Zadružnog saveza Vojvodine uručio je predsednik Komisije za dodelu priznanja, prof dr Radovan Pejanović, nekadašnji rektor Novosadskog univerziteta, a sada predsednik Nadzornog odbora fonda za nauku Srbije.

    U obrazloženju pročitanom na svečanosti održanoj u Galeriji Matice srpske  u ponedeljak, 18. decembra 2023. godine stoji:
     “Urbani život fizički približava ljude, ali izaziva socijalnu distancu između njih: u zadružnom, poljoprivrednom, seoskom, domaćinskom, životi ljudi jesu fizički udaljeniji jedni od drugih, ali ih problemi i teškoće približavaju i socijalno su bliskiji. Tu su sreća i radost, uspeh i neuspeh, vreme i nevreme, hemija koja ih fizički pokreće, inspiriše, motiviše, solidariše i gradi i postiže uspeh. Tako je u našim gazdinstvima, kooperativi, ustanovama i zadrugama. Tako je i u Zadružnom savezu Vojvodine, kojim rukovodi prva dama zadrugarstva, mr Jelena Nestorov, predsednica Zadružnog Saveza Vojvodine.
Nije bilo lako povratiti poverenje u zadruge i zadružno organizovanje koje su pod naletima političkih i društvenih promena, bile prve na udaru.
    - Dužni smo da čuvamo dugu tradiciju zadružnog pokreta u Vojvodini, i da unapređujemo naše zadrugarstvo koje je u savremenim uslovima poslovanja neophodno poljoprivrednicima sa malim i srednjim posedima u cilju njihovog boljeg položaja na tržištu, povećanja njihovih razvojnih potencijala kao i ekonomskih efekata od rada u poljoprivredi. Zadruge ne doprinose samo interesima njihovih članova, već i razvoju poljoprivrede u celini, ali i opstanku rada i života na selu, uz snažnu socijalnu podršku lokalnim zajednicama u kojima posluju - kaže Jelena Nestorov.
    Mr Jelena Nestorov je učestvovala ispred Zadružnog saveza Vojvodine u radnoj grupi za donošenje Zakona o zadrugama iz 2015. godine, kojim je najzad utvrđen način prevođenja društvene u zadružnu svojinu u zadrugama - što je za zadruge decenijama bio problem koji ih je ograničavao u radu, i kojim su utvrđene savremene zakonske odredbe za osnivanje i rad novih zadruga. Doprinos mr Jelene Nestorov je bio izuzetno veliki baš u delu koji je zadrugama bio najznačajniji, odnosno u definisanju i lobiranju za predloge kojima je utvrđen način prevođenja društvene u zadružnu svojinu, ali i nastavak vođenja ranije započetih postupaka za povraćaj zadružne svojine po propisima po kojima su započeti. Pored navedenog, mr Jelena Nestorov je učestvovala na republičkom i pokrajinskom nivou u većem broju radnih grupa pri donošenju drugih propisa, strategija i mera, lobirajući za što bolji položaj zadruga u privrednom sistemu. U Zadružnom savezu Vojvodine, kroz savetodavnu pomoć u dugom radnom stažu stručno je pomagala velikom broju zadruga, u rešavanju najsloženijih problema u poslovanju, kao i u raznim investicionim projektima. Pored radnog iskustva u zadrugarstvu, mr Jelena Nestorov je i jedan od retkih stručnjaka u ovoj oblasti, imajući u vidu da je njen magistarski rad odbranjen upravo na temu zemljoradničkog zadrugarstva u Vojvodini, uz doprinos kroz brojne naučne radove u zadrugarstvu, i propagiranje ovog oblika organizovanja, koji čini i tradiciju i budućnost naše poljoprivrede.
    Za zadrugarstvo je značajna i državna podrška, zatim Odbora za selo, Srpske akademije nauka i umetnosti, Pokrajinske vlade, Privredne komore Vojvodine i lokalnih samouprava. I kako vidite, rezultati nisu izostali.
    Nekoliko dana ranije, tačnije14. I 15.12.2023. u Beogradu je održana Međunarodna naučna konferencija Održiva poljoprivreda i ruralni razvoj - IV, u organizaciji Instituta za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda, gde je jedan od suorganizatora bio Zadružni savez Vojvodine. Mr Jelena Nestorov, predsednica Saveza, je u okviru plenarne sekcije prezentovala svoj rad na temu "Zemljoradničke zadruge u funkciji unapređenja tržišnog položaja poljoprivrednika u Vojvodini".
    Na konferenciji su se kao primeri dobre prakse predstavile zadruge ZZ "Paprika" Martonoš i ZZ "Agrosoj" Neuzina.
    Pred kraj decembra Zadružni savez Vojvodine organizovaće svečanost dodele godišnje nagrade koja je po odluci Upravnog odbora ustanovljena 2022. godine i nosi ime pokojnog predsednika ove krovne organizacije zadrugara Vojvodine Radislava Jovanova. Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, bio je prvi dobitnik ovog Priznanja za doprinos razvoju zadrugarstva.
Prošlogodišnja tradicionalna nagrada novinarima koji su dali poseban doprinos afirmaciji zadrugarastva i udruživanja pripala je Ištvanu Balažu i Andrašu Totu, urednicima emisije na mađarskom jeziku „Barazde“ koja se emituje na Radio televiziji Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com