Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Dr Nataša Pavlović: Putevi promocije, afirmacije i realizacije Vojvodine

  • PDF

            Nakon dvadeset godina od osnivanja, i pet godina rada Info centra, Turistička organizacija Vojvodine (TOV), u punom kapacitetu i zrelosti, odgovara svim ranije postavljenim zadacima i spremno otvara nova poglavlja delovanja na afirmativno-promotivnom planu u zemlji i inostranstvu, razvijanju turističkih proizvoda, posebno na saradnji sa drugim turističkim subjektima u zemlji i inostranstvu.

            TOV je jedina u Srbiji TO sa brojnim projektima prekogranične saradnje, a svoj uticaj osim u Vojvodini širi i na ostale delove zemlje.
            Povod okupljanja turističkih radnika i medija u Info centru TOV-a u četvrtak 18. januara, bio je pravi mali sajam gastronomije proizišao iz saradnje TOV-a sa Regionalnom razvojnom agencijom „Braničevo-Podunavlje“ (RRA BP). Bila je to jedinstvena prilika za upoznavanje i uživanje u Lokalnim zalogajima ovog kraja, predstavljanjem projekta koji se odnosi na promociju malih proizvođača iz sektora turističke i gastro ponude, dostupnoj ne samo novosadskoj i vojvođanskoj publici već i turistima koji pohode Novi Sad. Na ovaj način TOV je pokazala širinu svog delovanja, vizionarski pristup turističkoj ponudi i kroz atraktivan proizvod i turističko predstavljanje prevazišla ustaljen koncept turističke platforme.
            - Samo pozitivne kvalifikacije mogu da uputim radu RRA BP, koji je poput TOV-a, učesnik brojnih projekata, između ostalog i ovog tipa - rekla je dr Nataša Pavlović, direktor TOV-a, uz obećanje da će ova saradnja biti nastavljena i kontinuirana.
            Govoreći o postignutima rezultatima osvrnula se na učešće TOV na konkursu „Smarter Amazon of Europe” projektu sufinansiranog iz fondova EU sa zadatkom unapređenja poslovanja turističkih preduzeća iz Podunavlja. Iznela je podatak da je još u prvom pozivu preduzećima iz Zapadnobačkog upravnog okruga TOV dodelila grantove od 3.000 evra zahvaljujući pre svega partnerima iz Slovenije, koji su se trudili da uvaže sve sugestije TOV-a, kada su ova preduzeća u pitanju, dok će u drugom pozivu imati priliku da se ta podrška proširi i na Južnobački i Sremski upravni okrug i sve one koji su blizini Dunava radi unapređenja turističke ponuda i njene digitalizacije.
            TOV je kroz partnerske odnose umnogome doprineo i povećanju broja turista u Pokrajini, i za proteklih 11 meseci zabeležen je blagi porast u odnosu na rekordnu 2022., koja je parametar u odnosu na 2019. kada je zabeležen značajan pozitivan rezultat. U svemu tome nesporan je doprinos promocija na nacionalnim, regionalnim i evropskim manifestacijama, posebno sajamskim. Već sledeće nedelje biće održana zajednička promocija TOV i TOS na tržištu Španije, zemlje iz koje dolaze brojni turisti zainteresovani za turističku ponudu Vojvodine.
            Dr Nataša Pavlović od izuzetnog značaja za turistički rast i razvoj pominje inicijativu Ministarstva koja se odnosi na razvoj salaša, za čega je izdvojeno 150 miliona dinara, raspoređenih tako što će na uloženih 2,5 hiljade salaši dobiti 25 hiljada evra, za unapređenje turističke ponude. Podsetimo da je projekat TOV „Zima na salašima“ imala velikog odjeka i da je taj program aktuelan i danas.
            Elektronsko izdanje priručnika za ruralni razvoj TOV tokom prošle godine imao je za cilj unapređenje turističke ponude svih onih koji žele da se bave ruralnim turizmom. Za sada se priručnik može naći na sajtu www.vojvodina.travel, uskoro i u štampanoj formi.
            - U saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine (PKV), Garancijskim i Razvojnim fondom Vojvodine, koji će pratiti TOV na predstojećim sajmovima u Budimpešti, Beču i Berlinu, nastupiće i preduzetnici, među kojima i predstavnici salaša i vinarija.
            Još jedan iskorak TOV-a u organizacionom smislu tokom prethodne godine obeležio je studiozno pripremljen godinu dana ranije projekat pod nazivom: Druga fruškogorska vinska šetnja. „Fruška Walk&Wine 2024“ biće održana 08. juna, i biće jedna od vodećih tema na predstojećim sajmovima.
            - Uspeh ove „šetnje“ je što smo imali podršku najstarijeg NP u zemlji (Fruška gora proglašena za NP 1960) i vrlo „ozbiljanu“ Opštinu Irig, sa impresivnih 251 objekata uključenih u sistem vaučera, takođe i Udruženje  proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla SREM - FRUŠKA GORA. Taj projekat realizovan je u saradnji sa Centrom za ruralni razvoj Vojvodine sa kojim planiramo organizaciju Kongresa za unapređenje salaša i seoskih turističkih domaćinstava u toku ove godine, za nas izuzetno značajan jer pokazuje da su rezultati našeg rada pozitivni i da ćemo sa stručnjacima iz oblasti ekonomije, poljoprivrede i turizma uspeti na edukativan način da pomognemo onima koji žele da se uključe u značajnu ponudu od strane države, kao i one koji konkurišu po osnovu IPARD fondova - istakla je dr Nataša Pavlović.
            Svim ovim aktivnostima TOV-a pridružuju se Dani Vojvodine, akcije koje na najneposredniji način, u direktnom kontaktu publike sa produkterima i turističkim subjektima, deluju na promociji turističke ponude.
            Poseban akcenat TOV 2024. biće na projektima unapređenja turističkih proizvoda na Dunavu, Tisi, na novim konkursima prekogranične saradnje po pitanju rečnih tokova.
            - Nadam se da će se ova sveobuhvatna priča našeg, brojem malog ali vrednog tima, naići na odjek publike i nastaviti uzlazni trend interesovanja turista za nepreglednu i po mnogo čemu jedinstvenu vojvođansku ravnicu - zaključila je dr Nataša Pavlović.
            

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com