Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Nastavak saradnje Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Novosadskog sajma

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Svečanim potpisivanjem Protokola o saradnji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Novosadskog sajma definisana je zajednička aktivnost, kojom se nastavlja dosadašnja uspešna saradnja u organizaciji sajamskiih manfestacija u tekućoj, 2024. godini.

    Protokol su potpisali dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam i Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajma, čime su potvrdili stavove na kojima počiva uspešna komunikacija između ove dve značajne institucije proteklih godina. Plan njenog nastavka zasnovan je na zajedničkoj organizaciji najmanje pet manifestacija tokom ove godine: Međunarodni poljoprivredni sajam, Međunarodni sajam turizma, Biznis priče, Dani piva i po prvi put, u saradnji sa studentima Univerziteta u Novom Sadu i mladim preduzetnicima, pokretanje Sajma budućnosti, radi promocije ideja i inovacija.
    Prema rečima dr Ivaniševića, verovatno će konačni naziv biti Energija budućnosti, s obzirom na implikaciju obuhvata buduće sajamske manifestacije. S tim u vezi sekretar je rekao:
    - Turizam je privredna grana koja je, po oceni Svetske turističke organizacije (UNT), nakon pandemije doživela snažnu ekspanziju, a Srbija se našla u prvih pet zemalja po stopi oporavka u ovoj oblasti. Da ne govorimo o povećanoj tražnji za poljoprivrednim proizvodima iz naše zemlje zbog kriznih žarišta u Evropi i svetu. Zahvaljujući merama Vlade Republike Srbije tokom vanrednog stanja i obezbeđivanjem minimalne zarade za zaposlene u privredi Sribje, autoprevoznicima, hotelima, najugroženijim granama privrede, a onda i izgradnjom putne infrastrukture, zahvaljujući čemu je Srbija danas bogatija za 450 km autoputa, i sa planom nastavka procesa do 2027. Za Vojvodinu su veoma značajne saobraćajnice Beograd - Zrenjanin - Novi Sad i Sombor - Novi Sad, koje će obezbediti brži protok ljudi, roba i kapitala i biti podignuti na još viši nivo. Nakon toga moći ćemo da držimo korak sa svetskim razvijenim privredama, da govorimo o povećanom privrednom rastu, čemu će sigurno doprineti  Expo 2027, kao velika biznis šansa i pored dolaska velikog broja turista, podignuti objekti, hoteli i sve što ostaje nakon izložbe, nadomestiti sadašnje nedostatake.
    Dr Nenad Ivanišević je takođe istakao dva segmenta na kojem će Pokrajinska vlada insistirati, a to je obuka radne snage za kojom je potražnja izuzetno velika, kako u hotelijerstvu tako i u ugostiteljstvu, te će praksa podrške pomoći za obuku kuvara, konobara, vinara, somelijera i dr., kao i prethodnih godina biti nastavljena. Po njegovim rečima, obrazovanje kadrova je bitno iz mnogo razloga, a jedan od najvažnijih je adekvatno predstavljanje lokalnih proizvoda kao magnet za privlačenje inostranih turista.
    - Inostrane turiste privlače naše etno kuće, domaća hrana, vina koja su fantastična, i ovom prilikom moram da pomenem titulu Best of Show, najvišu nagradu takmičenja Decanter u Londonu koju je osvojio Grašac beli (2020) Vinarije „Vinčić“ Šid, što je ovo vino svrstalo među deset najboljih belih suvih vina sveta, što govori koliko smo uložili i dokle smo stigli sa vinarstvom. U narednom periodu nam predstoji važan zadatak na još intenzivnijoj promociji i podizanju kvaliteta naših domaćih proizvoda - rekao je sekretar.
    - Sajam budućnosti ili Energija budućnosti treba da predstavi pre svega ljude koji su budućnost srpske privrede, njihove ideje zahvaljujući kojima će imati mogućnost da se predstave javnosti. Naš zadatak je da ih promovišemo ali i povežemo sa investitorima i organizujemo godišnja okupljanja „budućnosti Srbije“. To podrazumeva uključivanje svih onih koji imaju dobre programe, koncepte iz domena medicine, sporta... Bitno je da Sajam donese „novu“, „svežu“, energiju - zaključio je dr Ivanišević, i podsetio da Pokrajinski sekretarijat uveliko priprema nominaciju kafana za UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine sveta, kao deo plana ustanovljenja Sajma balkanskih kafana „Toma Zdravković“.
    Zadovoljstvo saradnjom i podrškom Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam izrazio je generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić, koji je, između ostalog, rekao:
    - Godina koja je pred nama je veoma izazovna, jer smo mi na Novosadskom sajmu, kao društveno odgovorna firma shvatili da, sve priredbe koje organizujemo moraju biti na visokom nivou. Gosti iz inostranstva moraju da se osećaju dobrodošlo kako bi mogli da pošalju pozitivnu sliku i preporuku svima onima koji još nisu bili u Srbiji, Novom Sadu, Beogradu. Sportski rečeno, želimo da svaku utakmicu igramo, da pobedimo i da tako igramo do finala, kako bi našem društvu i našoj državi pomogli kroz svoju posvećenost i profesionalizam. To je utakmica koja je win-win i nije ni teška, jer se od nas očekuje samo da budemo dobri domaćini. Svaka priredba nam je jako bitna, svaki gost, učesnik, izlagač, posetilac... Zato nam je organizacija Međunarodnog poljoprivrednog sajma veoma važna. Što se tiče saradnje od prošle godine koju smo imali sa Pokrajinskim sekretarijatom, nije bilo nikavih problema u organizaciji priredbi. Upravo uz podršku Sekretarijata uspeli smo sve da realizujemo, a svi dogovori koje smo imali su više nego ispoštovani u vrlo kratkom roku - naglasio je Nikola Lovrić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com