Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

PMF: Udruženje EGEA i Pavle Tomić ili način da oplemenite svoje studentske dane

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Studentsku scenu Srbije, u smislu udruživanja studenata u regulisanju njihovih prava, položaja, uslova studiranja, delovanja, vannastavnih i specifičnih aktivnosti i dr., karakteriše pluralizam. Otežavajuća činjenica je da ne postoji poseban zakon koji bi regulisao oblast studentskog organizovanja, niti njihov način delovanja i od krucijalnog značaja za studente je pitanje finansiranja, odnosno obezbeđivanje sredstava za sprovođenje akcija u okviru udruženja/organizacija/asocijacija, bilo da je reč o onim najvećim, ili sasvim malim. Tim pre je značaj udruživanja i organizovanja studenata veći.

    Nevena Mladenović, student je završne godine turizma na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, predsednica Udruženja EGEA / Association des Etats Généraux des Etudiants de l'Europe /, jedne od najvećih studentskih organizacija u Evropi i finansijski savetnik Udruženja „Pavle Tomić“, koja studentski aktivizam smatra kvalitetom više, poželjnom formom izražavanja u smislu dopune i usavršavanja studenata van obaveznih nastavnih programa.
    Na čelu jedne vrlo atraktivne organizacije, brine brigu o okupljanju novih snaga, mlađih kolega koji će nastaviti njen rad i rad šestočlanog predsednštva, takođe na završnoj godini studija, na odgovoran i kvalitetan način. Godišnja skupština EGEA, zajedno sa Udruženjem „Pavle Tomić“, imala je za cilj analizu postignuća iz prethodne godine, kao i plan rada, promocije, putovanja za tekuću 2024. godinu. Odziv zadovoljavajući, s obzriom na sve manje interesovanje studenata za bilo koje vannastavne aktivnosti, uglavnom zbog troškova.
    - Ako organizujemo neki događaj, izlet koji podrazumeva makar i minimalan izdatak, interesovanje, koje u početku nije malo, jenjava, jer studenti (njihovi roditelji) nisu voljni, ili nisu u mogućnosti da podnesu dodatne troškove - objašnjava Nevena Mladenović, napominjući da se radi o, za studente, vrlo atraktivnim, sadržajnim putovanjma, nastupima, koji su u prvom redu obrazovnog karaktera, jer su u saglasnosti sa programima studija, a pre svega sa naglaskom na druženju i novim iskustvima sa kolegama.
    EGEA Univerziteta u Novom Sadu je Savez srpskih studenata geografije, prisutan u svim većim gradovima, gotovo svih evropskih država. U Srbiji EGEA je zastupljen u Beogradu i Novom Sadu, a njihov cilj je organizacija i razmena sa što više subjekata (entiteta) u Evropi.
    - Poenta je da se studenti turizma i geografije upoznaju, druže i kroz zajedništvo i sprovođenje raznih aktivnosti stiču nova znanja i iskustva. EGEA je osnovan pre nekoliko godina, ali je zbog slabog odziva studenata ugašen, da bi ga prošle godine obnovili i odlučili da privučemo studente realizacijom izleta, brojnih dešavanja na mesečnom nivou, za razliku od ranije kada smo uglavnom organizovali sastanke i dogovore. Konkretno, vodimo grupu od 30 studenata na Sajam peglane kobasice u Pirot, gde ćemo se upoznati i sa znamentostima grada i sa ovim jedinstvenim, zaštićenim proizvodom. Odlučili smo se da idemo na jednostavnije (jeftinije) varijante jednodnevnog i dvodnevnog boravka, ako su duža putovanja u inostranstvo npr. maksimalno do pet dana, ali dinamična i 100% ispunjena. Praktičan rad na terenima sa malo novca je nov koncept kojim smo uspeli da zainteresujemo studente da upoznaju nešto novo - ističe naša sagovornica, dodajući da Fakultet učestvuje u troškovima kroz tzv. godišnji budžet, ali njihov cilj je da se nađu sponzori koji bi refundirali sve troškove puta, jer se radi o akcijama obrazovnog karaktera.
    Takođe ističe brojne mogućnosti razmene studenata gostovanjem kod kolega u univerzitetskim centrima širom Evrope i uzvratnom posetom, u svojstvu domaćina, kolega kod kojih su boravili. Prva planirana će biti poseta Brnu (Češka), a naredne ( Bordou, Milanu, možda Finska itd), početkom novog semestra. Sledi Kongres EGEA sredozemno-mediteranskih zemalja u Kranjskoj Gori, sajmovi turizma u Beogradu, Nišu, krajem godine u Novom Sadu, kao i „Putokazi“, sajam u Novom Sadu i izuzetna prilika za promociju rada studentske organizacije koja nastoji da studenski život učini bogatijim i zanimljivijim.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com