Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Prof. dr Anđelija Ivkov Džigurski: Humanim akcijama u plemenitiju budućnost

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            „Dance With Somebody”, još jedan uspešan performans u režiji studenata treće godine Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, u sklopu predmeta Animacija i logistika u turizmu, u utorak, 30. januara 2024. u SKCNS „Fabrika“ privukao je veliku pažnju publike. Domaćini, studenti i njihovi profesori, na čelu sa  prof. dr Anđelijom Ivkov Džigurski, odgovor na veliko interesovanje i podršku za ovu i sve prethodne programe, nalaze u humanitarnom karakteru događaja. Veče pod nazivom „Dance With Somebody“ bilo je posvećeno deci sa ahondoplazijom.

Prisutni su, ovom prilikom, upoznali i roditelje dece obolele od ahondroplazije, čuju za njihove probleme i potrebe. Događaju je prisustvovala i dr Zvezdana Bjeletić, šef Odsek za razvoj ljudskih resursa, opremanje i investiciono ulaganje u zdravstvenim ustanovama, za zdravstvene tehnologije i komplementarnu medicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
            Koncept tematskih večeri u organizaciji studenata, kojem se bliži punoletstvo, do sada je predstavio 56., za nedelju dana i 57. različitih sadržaja, u kojima je učestvovalo preko 800 studenata i oko 5.000 gostiju, i do sada prikupljeno skoro 10 miliona dinara, u vidu novčane i druge pomoći.
            - Za ovu školsku godinu planirana su dva dešavanja: pored „Dance With Somebody“, koji ima zadatak upoznavanje sa različitim destinacijama, njhovom istorijom i turističkim atrakcijama preko plesova iz kojih oni potiču, dešavanje na temu „Portugal i ja“ biće održano nedelju dana kasnije u hotelu Sheraton, posvećeno Udruženju za podršku osobama sa Daun sindromom - objašnjava prof. dr Ivkov Džigurski i dodaje: - Učešće u organizaciji ovakvih „iskoraka“ od uobičajenih nastavnih procesa, za studente je svojevrsan izazov, kojem prilaze neki sa nestrpljenjem i velikim očekivanjima, drugi sa strahom i strepnjom kako će odgovoriti na zadatak, nepoverenjem da će im pripreme i rad na temi oduzeti vreme, ali kada uđu u priču, kada shvate da svojim radom i trudom pomažu nekome, i da je to jedinstvena prilika da objedine svoja znanja i zanimanja u oblasti turizma i hotelijerstva, marketinga, menadžmenta, ekonomike, kao i da upoznaju različite oblike turizma, destiancije, kroz izuzetno značajno druženje sa svojim kolegama, shvate celu vrednost projekta. Neki odmah, drugi godinama kasnije priznaju „da im je žao što je bilo samo jednom“. Ne mali broj je onih koji učešće u ovim projektima, smatraju najlepšim sećanjem na fakultet, što dokazuje prisustvo desetak i više bivših studenata PMF-a, koji su došli da podrže mlađe kolege.
            Iako se studentima prepušta konačna odlika o temi, koju sami biraju, pod uslovom da se ne ponavlja, da je originalna, kao i mogućnost odabira polja angažovanja i prisutnosti u događaju, nastavnici su ti koji im daju smernice, sugestije i potvrdu da su uradili pravu stvar.
            Ove godine posebno se izdvojio sektor zadužen za marketing, koji je shodno generaciji kojoj pripada, animirao veliki broj kontakata na svim dostupnim platformama, kako bi preneo relevantne informacije o održavanju i sadržaju ovog dešavanja, jer je upravo od prodaje karata veliki priliv sredstava za humanitarnu akciju.
            - Srce mi je puno učinjenim, jer znam da su neki od kolega, koji su diplomirali zaposlili se u struci, kasnije dali inicijativu na osnovu koje je organizovan animacijski događaj (na Zlatiboru, u TO Bar…).,  sličan ovom, jer značaj animacije kao dela promocije turističke destinacije postaje poželjan i sveprisutan način privlačenja turista. Turisti sa putovanja žele da ponesu doživaljaj i zato većina turističkih aranžmana sadrži deo koji se odnosi na animaciju, što doprinosti daljem razvoju turističke ponude - objasnila je profesorka.
            Na velikim evropskim i svetskim univerzitetima volonterski, humanitarni rad studenata posebno se vrednuje, jer se tu pokazuje zajedništvo, empatija, humanost među mladim ljudima.
            Animacija i logistika u turizmu nakon praktičnog dela, završava se usmenim ispitom nekoliko dana kasnije, gde se svim studentima dodeljuje Sertifikat na srpskom i engleskom jeziku, sa zaglavljem Departmana i overenim potpisom, i nosiocima ovog Sertifikata, osim obogaćivanja CV-a, daje dodatnu preporuku prilikom zapošljavanja.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com