Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Utisci sa spektakularne animacije DANCE WITH SOMEBODY studenata novosadskog PMF-a

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Još jednu u nizu spektakularnih animacija brojnim posetiocima SKCNS „Fabrika“ u Novom Sadu, u utorak, 30. januara, priredili su studenti treće godine hotelijerstva Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Za nešto više od dva sata programa proveli su nas plesom kroz ceo svet. Potrudili su se da prisutnima približe i različite kulture i države, kroz različite plesove i pesme. Amaterizam ih nije sprečio da probaju, otkriju nešto novo i pokušaju da prenesu svoje stečeno znanje, ali i veštine. Pored zabavnog programa i mnogo razonode koja je krasila ovo veče, ovim događajem su finansijski pomogli onima, kojima njihovo malo (prihod od prodatih karata), mnogo znači u svakom smislu - Udruženju „Deca sa ahondroplazijom“, uz poruku „Zajedno smo jači“.

     Prva koja je probila led na plesnom podijumu je Francuska, po mišljenju studenata jedna od najlepših država u Evropi, sa odličnom kuhinjom, bogatom kulturom i prelepim gradovima poput Pariz i Nica. Ples koji ih je asocirao na ovu zemlju je - balet. Pojavio se u Francuskoj kao sastavni deo opere u periodu između 17. i 18. veka. Nastao na francuskom dvoru, kasnije se razvio u Rusiji, kao posebna vrsta koncertne igre. Ovu vrstu plesa prisutnima je predstavila učenica Osnovne baletske škole Aleksandra Mirosavljević sa Vatijacijom žitnog klasa iz baleta „Uspavana lepotica“.
    Putovanje je nastavljeno prema Poljskoj, zemlji koju krase čak dva nacionalna plesa - mazurka i poloneza. Poljska je poznata po gostoljubivosti svojih stanovnika, kao i po kuhinji, za strance može biti veoma egzotična, baš kao i plesovi mazurka i poloneza koji oživljavaju uspomene na nekadašnju, herojsku prošlost Poljske. Razvili su se pre Šopenovog vremena, u baroku, i od tada su među najpopularnijim igrama u Evropi. Mazurku su igrali učenici baletske škole Ivona Galić, Dunja Popović, Irina Babić, Mina Vujić, David Ožvat i Kosta Spilkucić sa numerom Suvenir iz Lime. A polonezu su plesali Ana Matić, Nina Lukić, Angelina Pavić i Aleksandra Mirosavljević.
    Austriju, zemlju planinskih vrhova, bajkovitih dvoraca i izuzetne arhitekture, jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi tokom cele godine, predstavio je valcer, ples koji odražava gracioznost i sofisticiranost. Nastao u bečkim četvrtima i alpskim regijama valcer je bio prihvaćen u sporijem i laganijem ritmu. Popularnost stiče 1928. godine, kada je preplavio gotovo čitavu Evropu. Valcer za prisutne goste igrali su Nikola Gabrić i Matea Marković, grupa „Neo Dance“.
    Sledeći na redu bio je  moderni ples koji predstavlja veoma širok žanr, prvenstveno nastao u Nemačkoj i SAD, krajem 19. veka. Smatra se da je ova vrsta plesa nastala kao pobuna protiv klasičnog baleta. Na spektakularan način su ga dočarali članovi plesnog studia pod nazivom „Master Dance“, Elena Zornija i Katarina Živković, koje su najtrofejnije članice ovog plesnog kluba, reprezentativke Srbije i aktuelne evropske prvakinje u kategoriji parova u modern dance disciplini i vicešampionke Evrope u disciplini jazz dance, izvodbom koreografije UNTIE THIS.
    Mađarska, zemlja neverovatne kombinacije urbanih i ruralnih sredina, umotana u obilje kako kulturnih, tako i istorijskih mesta, jedna je od najstarijih zemalja u Evropi, poznata po svojoj arhitekturi, termlnim izvorima, kao i impresivnim Parlamentom. Čardaš je nastao u  drugoj polovini XVIII. veka, i predstavlja mađarsku nacionalnu igru, neodoljivog ritma i melodije koja oduševljava publiku širom sveta. Članovi Centra narodne umetnosti i opšteg obrazovanja Mađara u Vojvodini iz Novog Sada predstavili su kako se igra čardaš iz tri različite regije mađarskog govornog područja.
    Srbiji - zemlji posebne autentičnosti, slavnih predaka, sačuvane tradicije i nasleđa,  prirodnog bogatstva, tradicionalne kuhinje, gotovo niko ne može odoleti zbog živog duha i zagarantovanog noćnog provoda. Studenti podvlače - retko ćete negde drugde popiti rakiju kao što je naša, videti Đerdapsku klisuru, Srpsku svetu goru, Đavolju varoš, doživeti toplinu grada Novog Sada, kao i probati ukusnija domaća jela. Srpsko kolo - ritam naše zemlje i taktove našeg narodnog plesa, umetnost koja je od davnina prenošena “sa kolena na koleno”, slikovito predstavlja duhovnu i kulturnu prošlost srpskog naroda. Igru propraćenu vokalnom izredbom, dočarali su članovi KUD „Svetozar Marković“ iz Novog Sada.
    Latinoameričke predele predstavio je ples - tango. Prepun jakih emocija, pored osnovne priče o odnosu između muškarca i žene, u svom najsavršenijem obliku tango govori o životu i smrti. Danas se često karakteriše frazom "tužna misao koja se pleše". „Alegro plesni centar“, naočit i posvećen lider, koji odlično vodi, a ume i da prati i ispunjava želje svih obožavalaca plesa, dočarao je ovu igru. „Alegro“ je i ove večeri  uverio prisutne da  mogu da iznenade sami sebe plesom i pokretom, zahvaljujući virtuoznosti Valerije i Pukija.
    Sledeća na redu je bila salsa, ples nastao u Njujorku. Postoje različiti stilovi ovog plesa, a neki od njih su kubanski, portorikanski, kolumbijski i mnogi drugi. Za razliku od standardnih plesova, u salsi nema mnogo kretanja kroz prostor, a takođe plesači često sami igraju. Neki od bitnih muzičara, koji su doprineli razvoju salse jesu Karlos Santana, Tito Puente, Buena Vista i mnoštvo drugih poznatih muzičara. Ritam latinoameričkih plesova dočarala je plesna grupa „Alegro“.
    U nastavku programa studneti su prikazali tačke koje su ostavile neizbrisiv trag u svetskoj kinematografiji. Po njima, jedan od najpoznatijih i najomiljenijih mjuzikala svih vremena jeste „Briljantin“. Svojom veselom atmosferom, nezaboravnim pesmama i bezvremenskim pričama o ljubavi i odrastanju i dan danas je ostao u srcima mnogih. Prvi put je izveden na Brodveju 1978. godine, a ove večeri su ples na ovu temu izveli sami studenti. Plesne tačke nisu samo deo mjuzikla. U filmovima svih žanrova mogu se uočiti zanimljivi plesni pokreti koji su postali senzacija i pamte se i danas. Mnogim filmoljupcima omiljen režiser, ali i pisac, scenarista i glumac - Kventin Tarantino, unosi pravo osveženje u svet filma 90-tih godina 20. veka. Tačka koju su ovom prilikom izveli sami studenti je iz filma PULP FICTION, sa zamršenim zapletom i podjednako brutalnim humorom.
    Švedska muzička scena je raznovrsna, od tradicionalnih narodnih pesama do globalnih pop i elektronskih hitova. Plesna scena takođe odražava širok spektar stilova, od tradicionalnih plesova do savremenih plesnih trendova.  Švedski pop sastav ABBA je jedan od najpoznatijih svetskih bendova. "Mamma Mia!" je popularni mjuzikl koji koristi pesme švedske grupe ABBA kako bi ispričao veselu priču. Prvi put je izveden u Londonu 1999., a 2008. je adaptiran u film. Publika je slušala numeru pod nazivom „Money, Money Money“.
    Za kraj programa ostavljena je pesma po kojoj je ovaj događaj dobio naziv - film „I wanna dance with somebody“ izašao 2022. godine u čast velike muzičke zvezde Vitni Hjuston. Radosna, emotivna, srceparajuća proslava života i muzike, radnja koja prati težak put do uspeha.
    Voditelji Katarina i Miljan, program su zaokružili TOMBOLOM i raznovrsnim nagradama brojnih sponzora za posetioce, koji su ih ispratili dugotrajnim aplauzom.
    Za kraj - zaključak: Malo je reći - lepo smo se družili. Posetili razne zemlje, proputovali kroz svaku i uživali u meću ovih mladih ljudi. Oni, a i mi posetrioci, zahvalni smo  PMF-u što je omogućio ne samo da prisustvujemo spektaklu, već i da zajednički učinimo nešto dobro, onima kojima je to najviše potrebno. Verujemo da naše mišljenje deli i prof. dr Anđelija Ivkov Džugurski i da se svi učesnici dobiti čiste DESETKE na usmesnom ispitu. Zahvalnost ide i SKCNS „Fabrika“, što su studentima izašli u susret i omogućili da ovo veče organizujemo baš u njihovom prostoru, idealnom za ovakve događaje.
    Ovaj divni projekat realizovali su: Anja Lakušić - zadužena za program; Sara Budić - za prodaju karata; Danijela Popović - učestvovala u plesovima; Jovana Đerman - takođe učestvovala u plesovima; Sara Kovžan - zadužena za muziku i prezentaciju; Sara Ković -zadužena za dizajn postera; Caca - pomoćnik finansijskog rukovodioca; Aleksandra Stojšić - glavni finansijski rukovodilac; Anja Vojnović - organizacija događaja i obezbeđivanje hrane i Maja Vujičić - organizator celokupnog događaja. Za kompletan ugođaj - ukusne zalogaje za posetioce animacije, zaslužni su i kolege gastronomi, predvođeni Milicom Petrušić, koja je prošle godine osvojila Zlatnu medalju na Food Visionu, te bronzane medalje za pastu i jela od piletine, a bila je i član sudijskog tima na Sarmijadi 2023.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com