Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Predstojeći vikend miriše na Beloblatsku kobasicu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Prvog vikenda februara, gastro manifestacija “Beloblatska kobasica” održaće se po 10. jubilarni put u selu kraj Zrenjanina.
            Prvog dana festivala u Belom Blatu, u SUBOTU 3. februara, biće upriličeno takmičenje u svinjokolju kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima. Sela koja se takmiče u svinjokolju su: Belo Blato, Perlez, Ečka, Mužlja i Martinis (Rumunija).

Takmičarske ekipe imaće zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na tradicionalan način počev od prljenja svinje slamom do završne obrade mesa i pripreme svinjokoljskih specijaliteta. Domaćini će tom prilikom posetiocima ponuditi sveže pečene  kobasice, čvarke, džigericu u maramici, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače. Sudijski žiri će nagraditi najbolje ekipe a ocenjivaće se kvalitet obrade mesa, pripremljenih svinjokoljskih specijaliteta i vizuelni izgled ekipa koje učestvuju u takmičenju.
            Drugog festivalskog dana “Beloblatske kobasice”, u NEDELJU 4. februara, centralni  povod za okupljanje je ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica. Prijave su privedene kraju, a timovi koje stručni žiri proglasi najboljim, osvojiće vredne nagrade:
1. Električna mašina za meso (MK32 1500W 300kg/h) | sponzor M TRADE, Zrenjanin;
2. Profesionalni mesarski sto | sponzor DOO HANJIK, Belo Blato;
3. Rotirajuća daska za posluženje i serviranje | sponzor INTERWOOD, Jagodina.
Organizator obezbeđuje: 5kg svežeg svinjskog mesa, 10m creva, poklon paket, uređeno takmičarsko mesto.
Obaveza takmičarskih ekipa: ručna mašinu za mlevenje mesa, punilica za kobasice, začine i pribor za pripremu pečenih kobasica.
            Pored svega nabrojanog, u Belom Blatu će biti organizovane i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, kao i rakije, vina, sireva, slatkiša,
meda, starih zanata…
            Program manifestacije kao i do sada podeljen je na 2 dana kako  bi se izbegle gužve i kolaps u saobraćaju na prilaznim putevima ka Belom Blatu.
            Informacije i prijave za prodajne izložbe možete dobiti putem broja 069 199 48 16, Mesna zajednica Belo Blato.
            Oba dana startuju u 8 časova otvaranjem prodajnih izložbi, a program manifestacije se odvija do 20 časova. Kompletan program sa satnicom “Beloblatske kobasice” 2024. možete da pogledate na: https://binmarketing.rs/program-10-jubilarne-gastro-manifestacije-beloblatska-kobasica/.
            Pokrovitelj i ovaj jubilarni, 10. put, je Grad Zrenjanin, a u organizaciji učestvuju Mesna zajednica Belo Blato i Turistička organizacija grada Zrenjanina

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com