Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Zadružni savez Vojvodine: Okrugli sto “Podsticaji u zemljoradničkom zadrugarstvu APV”

  • PDF

            Dana 31.1.2024. godine u okviru 50. Simpozijuma Agro - tehnika - precizna - poljoprivreda na Zlatiboru, održan je okrugli sto pod nazivom “Podstiacaji u zemljoradničkom zadrugarstvu AP Vojvodine” u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, na kojem su predstavljeni zaključci i predlozi Saveza proistekli iz detaljne analize prikazane u Elaboratu Zadružnog saveza Vojvodine o efektima sprovođenja konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na zemljoradničke zadruge u A.P. Vojvodini u periodu 2018-2023 godine.

            Mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Saveza, izložila je rezime Elaborata i na samom početku istakla izuzetno nisku iskorišćenost sredstava od strane zadruga na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivrdu, vodoprivredu i šumarstvo koje iznosi 1,57% u odnosu na ukupno dodeljena sredstva po svim konkursima, te predočila identifikovane razloge zbog čega je to tako. Kao glavni razlog nekonkurisanja istaklo se neispunjavanje propisanih uslova konkursa i to najpre nemogućnost konkurisanja za zadruge koje imaju RPG na kojima imaju prijavljene veće površine pod ratarskim ili drugim usevima u odnosu na površine propisane konkursima, dok je još jedan razlog nemogućnosti konkurisanja taj da zadruge nemaju svoje registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Zadruge nisu konkurisale na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i zbog drugih razloga poput nedostatka interesa za predviđena sredstva, nemogućnosti obezbeđenja dela sopstvenih sredstava za inveticije i dr.
            U nastavku izlaganja, mr Jelena Nestorov Bizonj dala je predloge i prepourke za buduće konkurse, sa ciljem povećanja broja zadruga koje bi aplicirale na konkursima i ostvarile sredstva po istim. Jedan od predloga odnosi se na ukidanje ograničenja broja hektara pod određenim usevom za zadruge, zatim, predloženo je da se omogući zadrugama koje nemaju svoj RPG da učestvuje na konkursima pod određenim uslovima, kao i da se u vezi sa iskazanim potrebama zadruga uvede konkurs sa novom  namenom, za bespovratno podsticanje investicija za izgradnju i opremanje podnog skladišta i silosa, kao i drugi predlozi.
            Aleksandar Panovski, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, istakao je važnost izrade Elaborata, što predstavlja pionirski projekat, sa ciljem da se naprave pozitivni koraci i promene kako bi se još bolje realizovale investicije u zadrugarstvu.
            Na okruglom stolu predstavnici zemljoradničkih zadruga Miloš Vuković direktor ZZ „Zadrugar“ Bač, Radovan Bokić direktor ZZ „Agro-Klek“ Klek i Toša Matić direktor ZZ „Paprika“ Martonoš ukazali su, između ostalog, na značaj analize koju je Zadruži savez Vojvodine sproveo u Elaboratu sto predstavlja pravi put za uspostavljanje dobre ekonomske politike u poljoprivredi.

Izvor: www.zasav.org.rs

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com