Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

PORTUGALiJA - kratak kurs kreativosti i humanosti studenata PMF Novi Sad

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Humanitarne, tematske večeri osamnaestu godinu realizuju studenti 3. godine hotelijerstva Departmana za geografju, turizam i hotelijestvo, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, u okviru predmeta Animacija i logistika u turizmu i hotelijerstvu, uz pomoć svojih kolega sa Gastronomije, pod vođstvom prof. dr Anđelije Ivkov Džigurski i prof. dr Igorom Stamenkovićem, vanrednim profesorom. Posebnost ovih jedinstvenih promocija etnološkog, antropološkog nasleđa naroda organizacijom tematskih, animatorskih večeri, realizovanih od strane studenata, veliki je izazov, ujedno je i događaj humanitarnog karaktera, pomoći nekom, što ga čini još značajnijim. Sredstva sa ovog događaja bila su namenjena Udruženju „Daun“ iz Novog Sada.

            Veče pod nazivom „PORTUGALiJA“ pripremila je mala grupa studenata sa puno strpljenja i ljubavi i pokušala da istoriju, kulturu, prirodne lepote, znamenita mesta i ličnosti, kultne niše, popularne restorane, kao i gastranomske specijalitete karakteristične za ovaj deo sveta približi publici, vodeći je u na tročasovno putovanje. Posebnu dinamiku uneo je portugalski fado (sudbina) uz tradicionalni ples.
            „Turisitčki vodič“ poveo je prisutne u avanturu zvanu - Portugal, tamo gde se završava evropski kontinent i počinje Atlantski okean; zemlju sa 10 miliona stanovnika, duge tradicije, nekada kolonijalne sile, koja je rasejala matičnu kulturu i jezik širom sveta. Jedna od stanica na tom putu bila je Belem kula, utvrđenje koje svedoči o nekadašnjoj pomorskoj sili Portugalske mornarice. Izgrađena u XVI veku kao deo odbrambenog sistema na reci Težo, u blizini ušća reke u Atlantik. Belem utvrđenje bilo je jedno od najvažnijih osmatračnica, te se i danas pruža jedan od najlepših pogleda na Lisabon; Spomenik otkrićima u obliku broda, podignut (1940) je u slavu hrabrih Portugalaca posvećenih otkrivanjima novih prostora koji su Portugalu doneli blagostanje, za potrebe Svetske izložbe i visok je 56 m. Na spomeniku su prikazana 32 lika, najvažnija pomorca koji su Portugalu doneli slavu, poput: kralja Henrija Navigatora kojeg smatraju ocem portugalske pomorske sile, Vaska da Game, Magelana i dr; Na vrhu građevine nalazi se i muzej, a sa terase se može videti i Mapa Mundi, na kojoj je prikazano kretanje portugalskih osvajanja; Čudesna zgrada manastira Žeronimos podignuta na temeljima crkve Svete Marije od Belema, izgrađena je u XVI veku u slavu otkrivanja pomorskog puta do Indije, koje je označilo prevlast nad trgovinom začinima, koja je Portugalu donela ogromno bogatstvo. Veruje se da je Vasko da Gama poslednju noć pred svoj veliki put u nepoznati svet, proveo na ovom mestu. Danas se, u okviru ovog remek-dela arhitekture, nalazi i Pomorski muzej Portugala, sa replikama brodova i drugim eksponatima koji čuvaju sećanje na zlatno doba portugalskog pomorstva. Manastir Žeronimos je 1983. uvršten na UNESCO-vu Listu svetske kulturne baštine... Vodič je ovu turističku šetnju završio u prestižnom restoranu portugalske prestonice.
            Neke od gastro kreacija koje su pripremili studenti gastronomije mogla je da proba i publika, koja je u skoro rekordnom broju 06. februara, u hotelu „Sheraton“ podržala i studente PMF-a i humanitarnu akciju. Sve u svemu, još jedno uzbudljivo veče za pamćenje koje su nam priredili mladi.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com