Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Razmena dobrih praksi između dva uspešna suseda - Zlatibora i Labina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Razvoj turizma je konstantan proces i koliko god jednu destinaciju smatrali razvijenom, uvek postoje slobodne zone za implementaciju novih turističkih proizvoda. Da je tako, potvrđuje Protokol o saradnji potpisan od strane dve turističke organizacije koje beleže rekerdan turistički promet. Reč je o Turističkoj zajednici Grada Labin i Turističkoj organizaciji Zlatibor, koje su iskoristile susret na 45. Međunardnom sajmu turizma u Beogradu kako bi razmenom iskustava i ideja unapredile turističku ponudu svog kraja.

            Šta  slikoviti gradić u istarskom zaleđu - Labin, tri kilometra od mora, sa značajnim razvojem i u starom i tokom srednjeg veka, deo kulturno-turističkog projekta Istra Inspirit, započetog pre deceniju i po, očekuje od saradnje sa TO Zlatibora, objasnila je Astrid Glavičić, direktor TZG Labin:
            -  Upoznali smo se na jednom sajmu i kroz razgovor shvatili da imamo brojne zajedničke teme i ciljeve razvoja turizma i došli na ideju da potpišemo Sporazm o zajedničkoj saradnji na određnim poljima, poput kulture, turizma i sl., da širimo vodike, „krademo“ ideje jedni drugima, nalazimo neka zajednička poslovanja.
            Astrid Glavičić je tom prilikom istakla da grad Labin već dugi niz godina ima veoma razvijenu turističku ponudu sa nekoliko hotela poznatih hotelskih lanaca, te malih porodičnih hotela i kuća za izdavanje, a veliki napori se ulažu u razvoj outdoor turizma koji podrazumeva uređene pešačkih i biciklističkih staza, čija se mreža konstantno širi.
Smatra da na području Zlatibora, i nada se da će se u to lično uveriti, ima mogućnosti za slične aktivnosti.
            - Izuzetno nam je drago da možemo da sarađujemo sa jednom od najznačajnijih regija na ovom prostoru - regijom Istre, jednom od najatraktivnijih u regionu, s obzirom da istarsko tržište generiše preko 10 miliona noćenja godišnje. Turistička organizacija Zlatibor je spremna da prihvati nove ideje pre svega za razvojne projekte, da unapredimo postojeću infrastrukturu, jer poredeći turistički promet TO Zlatibora, kao destinacije i grada Labina ostvarujemo približno isti proment, oko milion noćenja na godišnjem nivou. Cilj nam je da taj broj u narednom periodu premašimo i putem realizacije nekih zajedničkih projekata, kreiranjem zajedničkog proizvoda, koji može biti interesantan i za turiste koji dolaze iz Evrope, kao i za domaće turiste. Verujem da ćemo „prepisati“ primere dobre prakse iz Istre, i sa Zlatibora preneti u Istru neke druge, našim dragim partnerima - rekao je Vladimir Živanović, dodavši da je ovaj Protokol garancija o dugogodišnjoj zajedničkoj saradnji u oblasti turističke privrede, turizma i ugostiteljstva, kulture i sporta, TZG Labin i TO Zlatibora, kao i razmene iskustava i dobre prakse.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com