Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Turistički vodič - zanimanje iz čiste ljubavi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Udruženje turističkih vodiča Srbije (UTVS) predstavlja važnu sponu između turista i Srbije, koju predstavljaju. Od 1966. okuplja licencirane turističke vodiče koji su pod motom „KVALITET PRE SVEGA“ osposobljeni da rade u svim zemljama sveta, specijalizovani za prostor naše zemlje i regiona. Skup stručnih kadrova najrazličitijih profila, uz znanje 21 stranog jezika (engleski, ruski, španski, francuski, italijanski, nemački, kineski, japanski, arpaski, grčki, mađarski, poljski, portugalski, rumunski, bugarski, slovenački, makedonski, hebrejski, švedski, danski, norveški, čak i esperanto) kvalifikuje ih za ambasadore naše zemlje, one koji će u skladu sa profesijom koju reprezentuju, na najbolji način predstaviti njene turističke izvrsnosti.

            UTVS ostvaruje saradnju sa svim tur operatorima, turističkim agencijama, turističkim organizacijama, turističkim savezima i svim organizacijama koje su imale potrebu za kvalitetne usluge turističkih vodiča. Ali, da li smo spremni da turističku ponudu podignemo na viši nivo i zauzmemo značajnije mesto na turističkom tržištu?!! Pitanje je koje se jednostavno nameće.
            Đina Dostanić, turistički vodič za engleski, španski i portugalski jezik, važnost turističkog vodiča vidi pre svega u receptivnom turizmu, onom što je za našu zemlju značajnije u odnosu na inicijativni turizam, zbog odgovornosti vođenja stranaca i prezentacije zemlje, prikaza njenih znamenitosti, svega što ima da ponudi, trudeći se da izazove što pozitivniju reakcija turista.
            - Svakog dana je sve više toga što se u Srbiji prepoznaje kao turistički proizvod, ali da bi mogli da govorimo o održivom turizmu u Srbiji, moramo još dosta poraditi na infrastrukturi, parkinzima za autobuse, pristupnicama za starije osobe i invalide i sl. Dok je to u razvijenim turističkim zemljama odavno urađeno, kod nas se teško dolazi i do naših svetinja - manastira, da ne govorimo o pećinama širom Srbije, nedostupnim za starije osobe i osobe sa problemima u kretanju - objašnjava naša sagovornica.
            Strancima se najviše dopada naša hrana, piće i ljudi; sviđaju im se naše reke i zadivljeni su njihovom brojnošću; takođe raznolikošću terena od severa do juga situiranih na tako malom prostoru... Muzej Nikole Tesle je mesto sa najviše stranih posetilaca iz celog sveta, u kojem se prikazuje film sa titlom na engleskom i legendama, takođe na engleskom jeziku.
            Zbog pružanja celovitijih informacija, jezičke komunikacije i znanja iz opšte kulture kao i specifičnih oblasti, turističke vodiče angažuju i najeminentnije institucije, što je neminovnost, jer je od stranih jezika zastupljen uglavnom samo engleski, što nije dovoljno.
            Tanja Dragojević najveći problem domaćeg turizma vidi u nedovoljno efektivnom radu turističkih agencija, usled nedovoljne prisutnosti, pre svega na ino sajmovima, idealnim mestima za promociju Srbije:
            -Turističke agencije bi trebale da ulože svu svoju energiju i znanja, pre svega mladih ljudi, za što efikasniju promociju naše zemlje. Zato paralaleno uz turističke organizacije koje promovišu destinaciju treba da se pojavljuju i agencije, bez čije prodaje aranžmana mi, turistički vodiči nemamo posla. Na terenu vodiči se trude da premoste sve probleme, da predstave destinaciju u najboljem svetlu. Poslednjih par godine izuzetno mi je smetalo da radim za ino agencije koje vode ture kroz Srbiju. Saznanje da nismo u stanju da sami organizujemo i prodamo naše tržište, već to čine bugarske, albanske i agencije drugih zemalja iz regiona je poražavajuće.
            Ističe i važnost prevoznika. Zbog nedostatka radne snage, neadekvatne opremljenosti vozila i cene najma, pojavio se problem prevoza, koji takođe utiče na razvoj turizma. Uz nepostojanje parking mesta, ako ih ima, dosta su udaljeni od programom predviđenih lokaliteta koje sa turistima obilaze.
            Prisutnost turističkog vodiča, možda i najvažnijeg činioca u doživljaju koji će turista poneti kući, nije sporan. Danas su turistički vodiči spremniji nego ikada, i znanjem jezika i poznavanjem opšte kulture i specijalnim usmerenjima, kako bi mogli da odgovore zahtevnoj grupi ljudi koja je za svoj odmor, posetu, zadovoljavanje znatiželje i sl., izdvojila baš ovu destinaciju, od svih destinacija na svetu. Oni su ti od kojih zavisi kvalitet turističke šetnje našom zemljom, ali i potvrda turistima da su napravili pravi izbor.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com