Fri04192024

Poslednja izmena:08:43:12 AM

PMF akreditovao nove i reakreditovao postojeće studijske programe

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Protekla godina bila je posvećena akreditaciji novih i reakreditaciji postojećih studijskih programa na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Programe koji se već realizuju dugi niz godina smo osavremenili, preradili njihove kurikulume, dodali neke nove predmete i na taj način ih značajno unapredili. Posebnu pažnju bih skrenula na studijske programe koje smo iznova osmislili i čija realizacija kreće od naredne školske godine.

            PMF ima tu sreću da pod jednim krovom, u okviru jedne ustanove, ima kompetentan nastavni kadar iz različitih oblasti prirodno-matematičkih nauka (biologije, hemije, fizike, geografije, matematike, informatike), ali i nekih društvenih nauka (turizma, metodike nastave). Svedoci smo da se u poslednje vreme u visokom obrazovanju u Evropi i svetu favorizuje interdisciplinarnost, multidisciplinarnost i razvijanje sposobnosti studenata da povezuju znanja iz različitih naučnih oblasti. Sve navedeno bila nam je osnova za odluku da se udružimo i da gradimo nove, interdisciplinarne studijske programe, koji pripremaju studente za dinamično tržište rada koje sve više ceni širok spektar veština.
            Prvi smo fakultet u Srbiji koji se odlučio pokrenuti osnovne akademske studije Bioinformatike. Ovo je veliki, pionirski korak, jer u našoj zemlji ne postoji formalno obrazovanje iz ove oblasti, a evidentan je porast potražnje za stručnjacima ovog profila u Srbiji. Bioinformatika je relativno nova i vrlo perspektivna oblast, koja povezuje znanja iz biologije i informatike. Kroz vrlo atraktivan program obrazuje kadrove koji su osposobljeni za kompleksno sagledavanje bioloških i biomedicinskih podataka i za primenu najsavremenijih raspoloživih informatičkih alata u rešavanju konkretnih problema prvenstveno u biologiji i biomedicini, ali i drugim oblastima. Već par godina studente upisujemo i na osnovne studije Geoinformatike, a od ove godine spremno dočekujemo očekivani porast potražnje za stručnjacima geoinformatičkog profila u Srbiji i pokretanjem master studija. Na ovim studijama stiču se znanja iz oblasti fizičke i društvene geografije i informatičkih veština, kao i znanja vezana za primenu geografskih informacionih sistema i geoinformacionih tehnologija u prostornom planiranju, zaštiti životne sredine, menadžmentu prirodnih resursa, poljoprivredi, saobraćaju i sl, uz upotrebu geoinformatičkih softvera i opreme.
            Interdisciplinarne su i nove master akademske studije Ekoturizam i zaštita prirode, koje osposobljavaju studente kompetentne za planiranje, uređenje i upravljanje turističkim ekodestinacijama, interpretaciju prirodnih vrednosti u ponudi ekoturizma, upravljanje zaštićenim područjem kroz razvoj ekoturizma i zaštitu prirode.
            Studente koji su zainteresovani za fiziku obradovaće vest da smo i te studije inovirali i akreditovali nove module. Na osnovnim studijama bih, pored istraživačkog i nastavničkog modula, kao atraktivne i nove izdvojila module Kompjuterska i IT fizika i Medicinska fizika, dok na master studijama, postoje i moduli Primenjena i industrijska fizika, Nanonauke, Nuklearna fizika, Medicinska fizika, Fizika plazme i jonizovanog gasa, Fizika materijala i Teorijska fizika. Fizičari su stručnjaci koji su neophodni u savremenom društvu na poslovima u razvoju novih izvora energije, novih materijala, novih tehnologija i različitih oblasti savremene nauke i tehnike. Od ove godine započinjemo i sa master strukovnim studijama Optometrije, poneti pozitivnim iskustvima sa osnovnih studija iz te oblasti, koje se već nekoliko godina unazad realizuju. Kroz ove programe obrazuju se stručnjaci za uspešno obavljanje stručnih poslova u oblasti optičarstva i optometrije, koji su osposobljeni da vrše preglede oka, otkrivaju defekte u viđenju, povrede, očne bolesti i druge probleme vida.
            Obrazovanje stručnjaka za vrlo tražena zanimanja vrši se i kroz novoakreditovane osnovne i master studijske programe iz oblasti matematike. Pored programa opšte Matematike i programa za školovanje nastavnika matematike, studentima se nude i studije Primenjene matematike i Nauke o podacima. Studenti se završetkom ovih programa kvalifikuju za poslove u kojima se zahteva analitičko mišljenje, logičko rasuđivanje, sposobnost kreativnog rešavanja složenih praktičnih problema primenom matematičkih modela, kao i eksperti za baze podataka i računarstvo visokih performansi u oblasti finansija, poljoprivrede, medicine, industrije itd. U novom izdanju nastavljamo realizaciju studijskih programa Računarske nauke i Informacione tehnologije, za koje standardno postoji najveće interesovanje brucoša. Završetak ovih studija garantuje brzo zaposlenje, jer za ovim profilima stručnjaka i dalje postoji velika potražnja na tržištu rada, zbog znanja koje ponesu iz oblasti informacionih tehnologija i softverskog inženjerstva.
            Novoakreditovane studije Geografije realizuju se kroz module Geoprostorni analitičar i Profesor geografije, čime se formiraju kadrovi osposobljeni za rad u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, kao i u ustanovama i javnim službama čije delatnosti obuhvataju prostorno planiranje, GIS, zaštitu životne sredine, menadžment prirodnih resursa, poljoprivredu, energetiku, saobraćaj, kartografiju, demografiju.
            U narednom periodu nas očekuje akreditacija novih programa iz oblasti hemije, biohemije i zaštite životne sredine, za koje smo sigurni da će doneti novine i aplikativan pristup izučavanju ove nauke. U postupku je i akreditacija novih studijskih programa osnovnih i master studija Molekularne i funkcionalne biologije. Vrlo zahtevna, perspektivna, inovativna i zanimljiva oblast biologije koja doživljava svoj procvat zaslužila je zaseban studijski program, na šta ukazuju zahtevi industrije i kompanija, ali i interesovanja naših studenata. Početak realizacije ovih programa očekuje se naredne školske godine.
            U pripremi su i novi moduli u okviru studija Turizma. Na osnovnim studijama predviđeni su već prepoznatljivi i atraktivni moduli Turizam, Hotelijerstvo, Gastronomija i Lovni turizam, a sada im pridružujemo i modul Nutricionizam i dijetetika u ugostiteljstvu. Na master studijama, pored navedenih uvode se novi moduli Avanturistički turizam i Nastavnik kuvarstva, poslastičarstva i usluživanja.
            Tržište zahteva specijalizovane profile stručnjaka, koji razmišljaju široko, sposobni su da kombinuju znanja iz različitih oblasti i poseduju informatičko obrazovanje. Zakoni koji vladaju na tržištu nama su inspiracija za pokretanje novih programa i osavremenjavanje nastave. Nastojimo produkovati stručnjake iz vrlo traženih oblasti i traženih zanimanja. Zato smatramo da su od posebnog značaja novi studijski programi koji povezuju informatičke sadržaje sa bazičnom materijom iz prirodnih nauka. Studenti obrazovani na ovaj način, po savremenim principima, moći će da doprinesu razvoju društva i snalaženju u doba intenzivnog razvoja informacionih sistema i tehnologija.
            Nadamo se da će iskorak koji smo napravili prema zanimanjima budućnosti biti zanimljiv i novim brucošima, da će među naukama koje se standardno izučavaju na našem fakultetu (biologija, hemija, fizika, matematika, geografija) prepoznati i nove, savremeno osmišljene programe i module, koji idu u korak sa vremenom i nude mogućnost zaposlenja i samozaposlenja. Studiranje ovih disciplina važno je i za društvo u celini, jer pruža ključne resurse i veštine potrebne za buduće izazove i razvoj.
            U savremenom svetu, gde je tehnologija sveprisutna, sposobnost da se analiziraju kompleksni problemi i pronađu inovativna rešenja postaje sve važnija. Studiranje na programima PMF-a podstiče razmišljanje i razvoj analitičkih veština. Mladi koji studiraju ove discipline imaju priliku da doprinesu inovacijama i napretku u različitim oblastima, uključujući medicinu, tehnologiju, energetiku, itd. Njihove veštine su ključne za rešavanje aktuelnih izazova i unapređenje društva. Studiranje ovih disciplina pruža mladima širok spektar karijernih mogućnosti i sigurnost na tržištu rada, jer postoji sve veća potražnja za stručnjacima iz oblasti prirodnih i informacionih nauka, kako u privatnom tako i u javnom sektoru. Svetski izazovi poput klimatskih promena, zdravstvenih kriza i razvoja održivih resursa zahtevaju multidisciplinarni pristup, kom su naši studenti po završetku studija dorasli, jer poseduju znanja naophodna za uspeh u savremenom društvu.

Tekst: Prof. dr Lana Zorić, prodekan za doktorske studije, akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta Prirodno-matematičkog fakulteta Unverziteta u Novom Sadu

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com