Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Romeo Karanović: Kako napraviti svetski poznat brend

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Pitanje svih pitanja i veliki zadatak organizatora, da iskoristi i poveže ogroman potencijal srpske gastronomske scene uz uvažavanje standarda i principa poznatih gastronomskih manifestacija koje se su izborile za status najvećih, sa lokalnim prilikama, mogućnostima i navikama.

            Kongres pod nazivom „Gastronomske manifestacije Balkana-Značaj i mogućnosti“ održan je u subotu 23. marta, u Eko kompleksu „Eco resort“ na Stražilovu, Sremski Karlovci, u organizaciji Kuhinje na otvorenom i Udruženja vlasnika vikendica i salaša, Kulinarske federacije Srbije (KFS) i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.
            Inicijator i domaćin prvog, u nizu budućih uspešnih okupljanja vrhunskih predstavnika ove struke iz zemlje i zemalja iz okruženja, Romeo Karanović, organizator veoma posećene „Sačijade" na Stražilovu (Fruška gora) koja je prošle godine obeležila deset godina trajanja, vlasnik internet prodavnice www.vremejenovac.rsi  salona „Kuhinja na otvorenom" u Novom Sadu, član KFS, izjavio je da manifestacija ima za cilj okupljanje organizatora najuspešnijih gastronomskih manifestacija na Balkanu, u cilju razmene iskustva, ponude novih ideja i mogućnosti. Ideja o organizaciji kongresa na temu gastronomskih manifestacija rođena je kada je gospodin Karanović ispred Privredne komore Vojvodine (PKV), bio u ulozi moderatora panela o ulozi institucija, lokalnih turističkih organizacija i obrazovnih ustanova u razvoju i promociji gastronomije kao jednog od najvažnijih segmenata ukupne turističke ponude Vojvodine i Srbije. Potreba da se na planu gastronomskih manifestacija ode korak dalje govori prisustvo predstavnika uspešnih manifestacija iz Crne Gore, BiH, Slovenije i Srbije samo je potvrda ozbiljnosti teme, potencijalu koji nosi, ali i izazovima sa kojima se susreće.
            - Ubeđen sam da je malo organizatora gastro manifestacija npr. čulo za konkurse Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam namenjenih upravo njima - kaže gospodin Karanović dodajući: - Nisam kuvar, ali se bavim gastronomijom predano, s ljubavlju i na sve načine: počev od organizacije gastronomskih takmičenja, aktivnim radom u KFS, trudeći se da na sve načine doprinesem kvalitetu i razvoju ove kulture i doživaljaja u ugodno-opuštajućem ambijentu prirode.
            Kongresu su, između ostalih prisustvovali dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Zoran Mišković, predsednik Kulinarske federacije Srbije (KFS), Milica Šušnjić iz Turističke organizacije Vojvodine (TOV), Jasmina Beljan Iskrin, dikretkorka Turističke organizacije opštine Sremski Karlovci (TOOSK), i prof. dr Srđan Milošević, Univerzitet EDUCONS, Sremska Kamenica.
            Nakon uvodnih reči održan je panel „Organizatori gastronskih manifestacija iz regiona“, na kojem je bilo reči o značaju i mogućnostima organizacije gastronomskih manifestacija sa aspekta podrške turističkih organizacija, razvoja lokalne zajednice, kao i o mogućnostima učešća takmičara i lokalnih proizvođača namirnica, umrežavanju, prednostima i manama društvenih mreža, doprinosu KFS u delegiranju žirija. Aktivno učešće u ovom delu skupa uzeli su: Dragana Gogić, direktorka TOG Zaječar, Dragan Milojević, direktor TOO Boljevac, Tamara Savić, bloger “Putujuća kašika”, Huba Tölgyesi, organizator „Sarmijade“ iz Bačke Topole, Peter Hajdu, organizator “Wild West Fest”, jezero Zbilje, Ljubljana, Đorđe Kostić, počasni član AŠKS i predstavnik KFS, doc. dr Nikola Vuksanović, preofesor na Fakultetu za menadžment Sremski Karlovci u ulozi moderatora.
            Kongresu su prisustvovali i organizatori buduće gastro manifestacije iz Doboja, međutim, prisustvo tima iz Leskovca, najveće gastonomske manifestacije u Srbiji, zbog svetske promocije „Roštiljijade“, koja privuče i do 700.000 posetilaca, opravdano je izostalo.
            Za sve prisutne, Peter Hajdu, uvaženi gost iz Ljubljane, demonstrirao je pripremu jela u smokerima, koju je započeo dan ranije, postižući izuzetan kvalitet, ukus, uz maksimalan procenat sačuvanih hranljivih sastojaka, pokazujući dostignuća i modele razvoja kuvanja u prirodi u Evropi. Meni su upotpunile sarme iz Bačke Topole, a začinile delicije vrednih žena iz Boljevca.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com