Fri04192024

Poslednja izmena:08:43:12 AM

Dr Nenad Ivanišević: Uloga Vlade u podizanju nivoa gastronomskih manifestacija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Kongres „Gastronomske manifestacije Balkana - Značaj i mogućnosti“ na Stražilovu (Eco resorte), 23. marta, u organizaciji Kuhinja na otvorenom, Udruženje vlasnika vikendica i salasa, Kulinarske federacije Srbije (KFS),  imao je i podršku Pokrajinske vlade, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

            Dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar, poznat je kao veliki zagovornik i podržavalac razvoja manifestacionog turizma. Manifestacije gastronomskog karaktera koje svojim sadržajima i kvalitetom imaju snagu i potencijal da privuku veliki broj posetilaca, po njegovim rečima posebno su važne zbog svog uticaja na razvoj kako lokalne zajednice tako i Vojvodine u celini, i značajan su oslonac društveno-ekonomskog razvoja zemlje.
            Prošle godine, Pokrajinski sekretarijat je učinio i korak više, podržavši nekoliko kongresa, a ove i Kongres „Gastronomske manifestacije Balkana - Značaj i mogućnosti“ kako bi pomogao rast i razvoj kvalitetnijeg manifestacionog turizma na teritoriji Pokrajine, koje bi svojom koncepcijom, organizacijom, sadržajima, privukli veliki broj gostiju.   
            - Jedna od novina koju smo uveli prošle godine je Konkurs kojim smo podržali nekoliko kongresa na teritoriji Vojvodine, i sa tom praksom ćemo nastaviti.  Želimo da Novi Sad i Frušku goru, Suboticu i neke druge gradove postavimo na mapu kongresnih centara, poput Beograda i Vrnjačke Banje. Ta industrija je bila značajno razvijenija do pre nekoliko godina i u Vojvodini, a sada nastojimo ne samo da vratimo već i dalje razvijamo potencijale, sigurni da Vojvodina ima kapacitet da ponudi sve uslove za održavanje domaćih i međunarodnih poslovnih susreta. To potvrđuje i najveća manifestacija na Balkanu - EXIT.  Pokrajinski sekretarijat je spreman,  kao i do sada, da finansijski i na svaki drugi način podrži svaku dobru ideju, a ovaj model promocije turističkih potencijala i upoznavanje sa ljudima kroz razmenu iskustava, uz kreiranje nekih ideja, započet ovim skupom, svakako je jedan od njih - izjavio je dr Nenad Ivanišević otvarajući Kongres „Gastronomske manifestacije Balkana - Značaj i mogućnosti“.
            U uvodnoj reči dr Ivanišević je pomenuo i Kulinarsku federaciju Srbije (KFS) i ljude koje okuplja, a Sekretarijat podržava, jer, po njegovim rečima, „dobra hrana i dobro vino su duša Vojvodine“. Zato se neprestano traže novi i novi načini promocija koje ukazuju na neraskidivu vezu  „turističkih sadržaja i lepota Srbije nadopunjenih i oblikovanih njenim  kulinarskim delikatesima“.
            U skladu sa tim, najavljena je i kandidatura „Srpske kafane“ na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta, jer „kafana je na Balkanu institucija, u kojoj se dešavaju i rešavaju  mnoge važne stvari. Ljudi se zaljubljuju, dogovaraju sukobljavaju, završavaju poslove“ i zato je pokrenuta ova inicijativa, a u susret „Festivalu kafana“, velikom, ozbiljnom projektu s obzirom na više vekova staru tradiciju okupljanja najumnijih glava i najtalentovanijih Srba svoga vremena.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com