Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Priča u slikama o drevnim srpskim gradovima Svetlane Dingarac

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Specifičnim pristupom kojim je Svetlana Dingarac predstavila svoje fotografije na multimedijalnoj izložbi “Tvrđave i stari gradovi na teritoriji Srbije“, nametnula je pitanja na koja treba naći odgovore. Prizori vremena prošlog i sadašnjeg pobuđuju s jedne strane oduševljenje fenomenalnim fotografijama, a sa druge, setu i nevericu zbog brojnosti utvrđenja i njihovog današnjeg stanja. Nekadašnji vladari srpskih zemalja neumorno su gradili i doziđivali gradine, gradišta, kuline, hisare, šančeve i dvorove… u kojima se iščitavaju simboli njihovih uspona i padova, znanja i umeća graditelja, veličina i značaj vlastodržaca. To je za istraživački duh jednog umetničkog fotografa neiscrpna tema. Svetlana Dingarac posvećeno beleži građevine od kasnoantičkog do srednjovekovnog doba na teritoriji cele naše zemlje sklapajući obrazac mitskog, duhovnog i materijalnog života u jedinstven mozaik srpske istorije.
            Niko tako temeljno nije obrađivao ovu temu, lagano slažući “kamen po kamen” istorijske građe. Svetlana je prikazala fotografije u kojima se ogleda profesionalnost, umetnički integritet i emotivni naboj, a njena ljubav prema kulturnom nasleđu, prema arheologiji, graditeljstvu i arhitekturi podstiče svojstven ugao gledanja na značenje tvrđava i gradova i njihovu vezu sa okolinom. Kuroizitet je da svaka građevina ima individualni izraz i karakter i da su propraćene, pored fotografija, znalački uređenim tekstom i izvodima iz istorijskih spisa.

            - Ako svet posmatrate širom otvorenih očiju, on je pun lepote i čari, jer je život blagoslov, ali i avantura sa mnogim nepoznanicama. Znate, kada sam počinjala 2018. da radim na projektu starih gradova Srbije, mislila sam da, verovatno, neću doživeti trenutak otvaranja izložbe.  Imala sam ozbiljni zdravstveni problem, sa kojim se i dalje svakodnevno borim, a uspela sam da obiđem i neke teško pristupačne delove Srbije na kojima stoje usamljeni gradovi i fortifikacije. Srećna sam što je “mojih” prvih 40 tvrđava posle 4 godine rada pokazalo po prvi put svoje lice pred publikom u prostoru Kulturnog centra u Kovinu.  Prvi deo moje umetničke, ali i životne epopeje je završen. Posle Kovina, izložba će se seliti iz grada u grad i imaće estetsku i upotrebnu vrednost. U međuvremenu, ja ću se fokusirati na sledećih 40 tvrđava, radujući se unapred divnim mestima koje ću obići i susretima sa ljudima koji tamo žive. Iskustvo mi govori koliko su naši ljudi srdačni i predusretljivi i svima, koji su mi nudili svoje gostoprimstvo, dugujem ogromnu zahvalnost.
            - Procena je da u Srbiji ima preko 250 tvrđava i to će mi biti fokus narednih godina. Ako me pitate otkud ovo opredeljenje, reći ću vam da smatram da je ova tema zapostavljena u odnosu na neke druge, a moja želja je da promenimo naš odnos prema kulturnom nasleđu na tlu Srbije. Nadam se da će moj rad doprineti spoznaji o velikom kulturnom blagu koje imamo, kao i  njegovoj vidljivosti. Usmeravanje pažnje uticaće i na stručnu i turističku valorizaciju starih utvrda i, verujem, dalja istraživanja. Moram da priznam da čak i ja stalno otkrivam nove lokalitete pripremajući plan putovanja i snimanja tvrđava u nekom delu Srbije. Jako mi je zanimljiv i inspirativan čitav put koji sam prošla i kojim ću, nadam se, tek proći - izjavila je umetnica.
            Pomanjkanje interesovanja ili nečeg drugog, tek, činjenica je da je ova tema ozbiljnije obrađena 1950. godine u delu „Srednjovekovni gradovi u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji“ akademika Aleksandra Derokoa, a u novije doba u par manjih monografskih izdanja.
            - Moji snovi rastu iz dana u dan. Pripremila sam izložbu i predstavila sam je javnosti. Jedna velika želja je ispunjena. Moj konačni cilj je da ostavim za sobom trag, nešto po čemu će me pamtiti i što će biti amanet Srbiji. Ići ću korak po korak verujući se da će mi se snovi i želje ostvariti - istakla je autorka ovog pionirskog projekta.
            Svetlana Dingarac ima u planu izradu kapitalnog izdanja gde bi kroz vrhunski opremljenu dvotomnu fotomonografiju prezentovala sakupljeno znanje o preko 200 starih gradova naše zemlje. Taj put ima prepreka, a one su najveće vezane za sredstva. Dosadašnje angažovanje, postavljanje sajta  www.tvrđave.rsi niz promotivnih aktivnosti finansirala je iz sopstvenih izvora. Treba podržati ovakve ljude da bi uz manje teškoća mogli dostići sopstvene domete. Jer, multimedijalna izložba „Tvrđave i stari gradovi na teritoriji Srbije“ ima veliki kulturni, istorijski, obrazovni i umetnički značaj. Uz to, ona je savremena i digitalno dostupna zahvaljujući QR kodu, koji proširuje interakciju sa umetnikovim radom izmeštajući ga iz izložbenog prostora.

Attn: Galerija u Kovinu je 20. februara 2024. otvorila vrata ovoj vanvremenskoj izložbi kao prva postaja na njenom putu kroz Srbiju s ciljem popularizacije materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa i ukazivanja na neophodnost očuvanja nekadašnjih tvrđava i drevnih srpskih naseobina.

Tekst: Rozana Sazdić
Fotografije: Svetlana Dingarac

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com