Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Sarma connects people

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Hubu Tölgyesija, svojevremeno vrhunskog studenta Departmana za turizma PMF-a Univerziteta Novi Sad, danas posvećenog porodičnoj firmi koju polako preuzima, ne napuštaju ni ambicija i ljubav prema turizmu. Još kao student učestvovao je u organizaciji brojnih događaja u Novom Sadu, a potom i Međunarodnog “Kampa tolerancije mladih podunavskih regija i gradova” u Bačkoj Topoli, bio referent za pitanja turizma, jedno vreme i direktor TOO Bačka Topola. Jedno vreme radio kao eksponent Vinarije „Brindza“, nakon toga u FK „Topolski Sportski Club" (TSC), nikada bez ideja i sa željom da ih ostvari. Jedna od njih bila je i „Sarmijada“, prvi put organizovana 2014. od strane Udruženja „Origo“, sa gospodinom Tölgyesi kao njegovim predsednikom.

            - Pokušavajući da stvorimo nešto novo i originalno u Bačkoj Topoli, organizovali smo “Letnji festval za decu i omladinu” uz brojne, zanimljive sadržaje, ali sam sve vreme imao osećaj da nešto nedostaje. Rezultat razmišljanja i ljubavi prema „sarmi“, odlučili smo da napravimo „Sarmijadu“. Pretražujući detaljno po internetu, u to vreme nismo našli ni u Srbiji a ni u regionu sličnu manifestaciju. Prva, bez velikih ciljeva, održana je u dvorištu Zavičajne kuće u Bačkoj Topoli, sa 13 ekipa, uglavnom naših prijatelja, iz Udruženja „Srbija za mlade“, čiji sam član tada bio, i to je došla cela ekipa iz Beograda i Novog Sada. Manifestaciju je posetila i gradonačelnica a već sledeće godine smo shvatili da nam je prostor mali. Izlaz smo našli na prostoru Lovačke kuće „Capriolo“, gde smo naredne tri godine sukcesivno rasli, od 25 - 50 ekipa, a zatim definitivno preselili na današnju lokaciju Vašarišta. Lane smo obeležili10 godina manifestacije sa 145 ekipa i oko 10.000 posetilaca, postavši najveća manifestacija u Bačkoj Topoli i okolini, i među većim gastronomskim manifestacijama u Srbiji - objasnio je Huba Tölgyesi.
            U nastavku realizacije manifestacije, ideja je da se broj učesnika ograniči na 150, najviše zbog ogromnog izazova, pre svega za žiri, na čijem je čelu već sedam godina dr Nikola Vuksanović, docent na Fakultetu za menadžment u Sremskim Karlovcima. Naime, takmičenje u kuvanju sarme obuhvata tri kategorije: 1) klasična sarma (kiseli kupus i meso); 2) posebna (meso u blitvi, zemlju ili vinovom listu); 3) posna ili vegetarijanska sarma. Pravila dozvoljavaju da jedna ekipa može da se takmiči u više kategorija, pa je tako prošle godine bilo 164 uzoraka, koje je trebalo objektivno oceniti i izabrati najbolju.
            Huba Tölgyesi objašnjava da je ključ njihovog uspeha, koji se meri posećenošću i pozitivnim referencama od strane učesnika i gostiju, povezanost svih subjekata organizacionog tima i službi koji ih podržavaju. Po njegovim rečima, tokom „Sarmijade“ na teritoriji grada sve besprekorno funkcioniše, od lokalne zajednice, njenog glavnog pokrovitelja, preko javnih preduzeća, civilnih organizacija, privatnih firmi, udruženja, društava i pojedinaca jer svi ovu manifestaciju doživljavaju kao svoju.
            „Sarmijada“ okuplja ljubitelje sarme iz cele Srbije i zemalja iz okruženja: Mađarske, BiH, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Makedonije. Među posetiocima prošle godine našli su se i grupa turista iz Irske, kao i nekoliko američkih studenata na razmeni.
            - Jako mi je drago što smo osmislili jedan ovakav događaj u Bačkoj Topoli. Mnogi planiraju svoj dolazak iz inostranstva za „Sarmijadu“, i to mi je drago te se maša deviza: „Sarma povezuje ljude“ - Sarma conestid people, u praksi pokazala tačnom. Povezala je organizatore, sve subjekte, porodice, prijatelje, i to je njena snaga - zaključio je naš sagovornik, čovek sa vizijom da Bačka Topola bude turistički prepoznatljivija, što se polako i ostvaruje. Završava se izgradnja dva hotela, zatvoren bazen pored stadiona, na zobnatičkom jezeru uređen je štand, a na „Zobnaticu“ se opet vraća konjički sport. Sa vinarijama u Bajši, Staroj Moravici..., i značajnim površinama pod vinogradima u opštini Bačka Topola, ima potencijala i za trasiranje „Vinskog puta“...


          

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com