Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Karlovačka gimnazija: Bastion kulturno-obrazovnog identiteta srpskog naroda

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Da li zbog duge i bogate istorije, bivših đaka, atraktivne okoline, savremenih nastavnih programa ili nečeg sasvim drugog, tek iz godine u godinu raste interesovanje srednjoškolaca iz cele zemlje za Karlovačku gimnaziju, najstariju u Srba. Smeštena u živopisnim Sremskim Karlovcima, na severoistočnim padinama Fruške gore, uz Dunav, koji su više od dva veka bili središte duhovnog, političkog i kulturnog života srpskog naroda u Austrougarskoj. Karlovačka gimnazija sa trajanjem od 233 godine posebnim programima mamenjenim talentovanim učenicima obrazuje vrhunske kadrove.

            Trenutno Gimnaziju pohađaju Učenici sa posebnim sposobnostima za filološke nauke i Učenici sa posebnim sposobnostima za geogafiju i istoriju, i jedna je od dve škole u zemlji sa tim usmerenjem, i prvom generacijom koja će maturirati ove, 2024. godine.
            Širina obrazovanja ogleda se u mogućnostima izbora i kroz saradnju sa renomiranim institucijama različitih profila. Mlade poliglote, budući filolozi mogu da biraju između učenja klasičnih (starogrčkog i latinskog) i savremenih jezika: nemačkog, ruskog, španskog, italijanskog, francuskog, norveškog, japanskog, kineskog, dok je engleski jezik obavezan za sve. U okviru fakultativne nastave učenici se mogu prijaviti za učenje turskog i korejskog jezika. Nastavni program na smeru za geografiju i istoriju koncipiran je po principu opšteobrazovnih predmeta gimnazije opšteg tipa, sa većim fondom časova iz istorije i geografije.
            - Pravilo po kojem „vrediš onoliko koliko jezika govoriš“ u Karlovačkoj gimnaziji se potvrđuje. Učenici sa posebnim sposobnostima za filološke nauke Gimnaziju završavaju sa znanjem dva jezika i trećim izbornim jezikom. Osim kvalitetne nastave, odličnog nastavnog kadra sa iskustvom da prenese znanje, veliku ulogu ima saradnja sa centrima za učenje tih jezike. Svi naši đaci koji se za potrebe takmičenja, dobijanje sertifikata i dr. intenzivnije „bave“ jezikom imaju obezbeđenu saradnju sa stranim lektorima tog jezika, organizuje se saradnja sa ambasadama i posebno interesantne studijske razmene. Prošle godine naši učenici su bili u Španiji, a u aprilu će biti domaćini istim. Ove godine očekujemo studijsku razmenu sa učenicima iz Francuske. Za učenike smera za istoriju i geografiju organizuje se dvodnevni-trodnovni terenski rad, gde uz pratnju profesora izvršavaju zadatke u okviru datog projekta - objašnjava dr Аlbina Milanov Stojkečić, profesor srpskog jezika i književnosti, te jezika, medije i kulture na smeru za geografiju i istoriju u Karlovačkoj gimnaziji.
            Učešće na raznim takmičenjima, manifestacijama, događajima, takođe čine deo školovanja učenika Gimnazije, koja je domaćin jednom od najvećih - Književnoj olimpijadi, koja se održava na svim nivoima, ali i Međunarodnog takmičenja  „Kengur bez granica” iz matematike. Škola ima mešoviti hor, dramsku skeciju na srpskom i stranim jezicima, šahovsku i planinarsku sekciju, a u povoju je formiranje školskog benda. Za sve buduće polaznike ove škole, profesori organizuju besplatnu nastavu, kao pripremu za prijemni ispit u maju. Učenici se mogu prijaviti u decembru, nastava startuje mesec dana kasnije, a zainteresovani se mogu uključiti i naknadno.
            Gimnazija održava saradnju sa institucijama formalnog i neformalnog obrazovanja, sa Galerijom Matice srpske, muzejima širom Vojvodine, Eco centrom „Radulovački” Sremski Karlovci, a pravi kuriozitet predstavlja saradnja sa Turističkom organizacijom opštine Sremski Karlovci, gde učenici - vodiči, sa afinitetom prema vodičkom poslu, nakon polaganja ispita i dobijanja sertifikata, preuzmaju odgovornost i turiste vode u obilazak škole, reprezentujući njen istorijski značaj, blago bibliotečkog fonda, pričajući priče o njenim bivšim đacima, potonjim značajnim ličnostima za kulturnu, umetničku, duhovnu i političku fazu razvoja srpske države.
            Istorija gimnazije predstavlja bitan i častan deo srpske kulturne istorije. Ona je jedna od najuspešnijih kovanica moderne srpske kulture“, napisao je njen bivši učenik i profesor, istoričar Nikola Radojčić. 1790. Ilirska dvorska kancelarija je izradila osnovno pismo za prvu zgradu Gimnazije, koju je potvrdio car Leopold II godinu dana kasnije. Mitropolit Stratimoriović je privoleo bogatog karlovačkog trgovca Sabova da uloži 20.000 forinti u srebru za njemu gradnju. Теmelje nove zgrade osvetio je partrijarh Georgije Branković sto godina posle. Građena je po projektu Partoša (Ogula Partos) i Lehnera (Odon Lechner), novcem koji su obezbedila braća Anđelić: German, mitropolit karlovački i patrijarh srpski, i Stefan počasni prota, prvi stavrofor, i paroh sremskomitrovački, što se može i pročitati na bogato ukrašenom ulazu u Gimnaziju - „Braća Anđelići Srpskom narodu". Reprezentativna zgrada u srpsko-vizantijskom stilu, završena je 19. oktobra 1891. Od 1907. nastavu u Gimnaziji mogle su da prate i devojke. Mnoge znamenite ličnosti su bili karlovački đaci i njeni profesori: Pavle Solarić, Dimitrije Davidović, Sima Milutinović Sarajlija, Milovan Vidaković, Josif Rajačić, Stefan Šupljikac, Jovan Sterija Popović, Branko Radičević. Dimitrije i Ilarion Ruvarac, Đorđe Natošević, Milan Jovanovnić Batut, Jovan Živanović, Vasa Stajić, Borislav Mihajlović Mihiz, Vida Ognjenović...

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com