Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Akademski put Nenada Kovačića

  • PDF

            Akademski put Nenada Kovačića, dvadesetjednogodišnjeg studenta Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK), Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, bliži se finalu. Trenutno master studije, smer - softversko inženjerstvo, uskoro privodi kraju i, zahvaljujući uslovima studija, uz podršku i razumevanje profesora, pre svega bivšeg dekana FIMEK-a, prof. dr Dragana Soleše, sada rektora Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, osmišljava planove za doktorske studije, takođe na ovom fakultetu. Jer, najveća sreća za talentovanog čoveka je kada svoj talenat koristi, i kada se pronađe onaj ko će sposobnosti i znanja prepoznati i nagraditi.

            Nenad Kovačić je jedan od retkih koji je pošao suprotnim smerom od, nažalost danas uobičajenog, da mladi ljudi, kada im se za to pruži prilika, odlaze iz Srbije, tražeći bolje uslove za lični napredak, kasnije i posao. Ambiciozan, talentovan i vredan Nenad je već sa 16 godina u Velikoj Britaniji, gde je porodicu Kovačić odveo put na početku XXI milenijuma, sa diplomom high scholl i college-a - pripreme za IT studije, odlučio da nastavi školovanje u Srbiji, u Novom Sadu na FIMEK-u. Upisao je studijski program - Informatiku i za vrlo kratko vreme shvatio da je doneo pravu odluku. Dodatan motiv njegovom radu bila je i odluka njegovih roditelja i starijeg brata, da se trajno vrate u Srbiju.
            Nakon četiri godine navikavanja, rada, učenja ima samo reči hvale za svu pomoć, potporu, predusetljivost koju dobija od strane nastavnika i svojih kolega. Zadovoljan je i uslovima koji mu dozvoljavaju kontinuirano napredovanje:
            - Moja najveća strast je robotika, i jako sam zadovoljan uslovima da mogu da pokažem to što znam i da moji nastavnici i kolege prepoznaju i cene moj rad. Voleo bih da budem deo šireg projekta vezanog za moja interesovanja, i da to bude korak kojim ću započeti profesionalni rad, moju karijeru.
            Džojstici za dronove, kompjuterska simulacija procesa specifičnih proizvodnih operacija (za automobile, avione) i njihovo povezivanje na različite operativne sisteme, bile su tema njegovog diplomskog rada. Još uvek se dvoumi između teme budućeg master rada: konstrukcije softvera za kalibraciju i veštačke intiligencije, u smislu mogućnosti koriščenja džojstika i poboljšanja njegovog rada. Na taj način imao bi priliku da pokaže mogućnosti koji se na FIMEK-u pružaju studentima da isklažu svoje potencijale, veštine, znanje i talenat.
            Na početku, za mnoge, haotičnog perioda između tinejdžerskog i odraslog doba, u potrazi za „smislom“ i životom „u punom kapacitetu“, ovaj mladi čovek planira da po završetku studija otvori svoju firmu i posveti se onome za šta je predodređen i što voli, a što je, po rečima roditelja, voleo još kao mali da rastavlja i sastavlja, a da je to - to, definitivno učvrstio u 14-15. godini.
            - Nigde u svetu nije perfektno za život, ali u Srbiji je dobro i postoje mogućnosti da se mnogo toga uradi. Iako sam uložio puno rada, truda, čak sam sam nabavio i sve delove kako bi mogao da iznesem projekat za diplomski rad, istovremeno sam stekao drugove, studente sa fakulteta sličnih interesovanja, meni važno jer možemo zajednički da nasavimo tekuće i započnemo neke nove ideje - objasnio je Nenad Kovačić dodajući da iz dana u dan širi krug poznanika, istomišljenika, ali za svoje današnje zadovoljstvo i otvorene mogućnosti za budućnost najviše duguje podršci svoje porodice, i prof. dr Draganu Soleši, koji mi je omogućio da svoje ideje konkretno i ostvari.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com