Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Niš - za tragaoce potpunog doživljaja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Iskoristiti postojeće a toga nije malo - cilj je Turističke organizacije opštine carskog grada, kulturnog, istorijskog, festivalskog, manifestacionog, vinskog, gurmanskog i kakvog sve ne centra, kakav je NIŠ.

            U fokusu već tradicionalnog prolećnog predstavljanja turističke ponude grada Niša za 2024., uz prebogatu gastronomsku ponudu je arheološko nalazište Medijana, otvoreno za javnost prošle godine, ostatak luksuzne vile sa pedistilom, cara Konstantina, rođenog u Nišu i Niška tvrđava, simbol grada, mesto održavanja brojnih koncerata, programa, manifestacija od početka juna do sredine septembra. Ove godine poseban kuriozitet predstavlja jubilarni 30. Nišvill jazz Festival koji će biti održan od 05 - 15. avgusta, Filmski susreti, Sajam vina, brojni koncerti… Svaki od navedenih razlog su za posetu gradu na Nišavi.
            - Minula, 2023., sa povećanjem od 40% noćenja stranih turista, bila je turistički najuspešnija za razvoj grada u poslednjih 20 godina. Zabeleženo je povećanje broja turista iz zemalja u regionu, ali i iz dalekih emitivnih tržišta. Strategija rada TO Niš biće usmerena ka zemljama sa kojima do sada nismo imali saradnju, s obzirom da smo preko aerodroma „Konstantin Veliki“ povezani sa 15 gradova u Evropi, a predstavljanjem Niša prvenstveno kao kuturnog, gastronomskog, sportsko-rekreativnog centra nastojaćemo da probudimo znatiželju turista da posete naš grad i njegovu prelepu, očuvanu okolinu. Na samo 15km od strogog centra grada nalaze se planine, jezera, reke i mogućnost da se turisti uključe u neke od programa aktivnog odmora, Tu je i Niška Banja (10km) sa pet izvora lekovite, termomineralne vode i dobrim wellness&spa centrom „Sense“, uživanje u pogledu na Sićevačkoj i Jelašničkoj klisuri itd. - istakla je Dragana Božić, direktorka Turističke organizacije Niš.
            Saradnja sa sportskim organizacijama i sportskim društvima, obezbeđuje turistima - avanturistima bezbedno uživanje u paraglajdingu, raftingu Nišavom, spuštanje u Cerjansku pećinu i „divlje pećinarenje“ drugim, manjim pećinama, vožnju bicikala, pešačenje uređenim sportsko-rekreativnim stazama, planinarenje, kao i praćenje sporskih manifestacija organizovanih u blizini Niške Banje.
            Niš je domaćin i treće najveće sajamske manifestacije u zemlji posvećene turizmu vrlo popularne u turisitčkom svetu, pre svega zbog organizacije brojnih b2b sastanaka. Prema rečima direktora, ove godine težište će biti na okupljanju tur operatora, turističkih poslenika, sa akcentom na aktivni odmor.
            Posebne emocije Nišlije gaje prema kafanama, jer su poznate ne samo po hrani i piću već i uzavreloj atmosferi od pesme, gde se često i zaigra srpsko kolo, i to je ono po čemu gosti  najviše pamte ovaj grad.
            - Plan je da osmislimo adekvatan gastro-vodič, koji će sve naše turiste usmeriti u kojoj je kafani koji specijalitet najbolji i sa kojim vinom da ga upare - dodaje Dragana Božić.
            Pamte ga i po, nigde ukusnijem bureku, kojem je posvećen i festival, početkom septembra. Ukusni zalogaji juga, još jedan brend grada, takođe je zavredio festival, krajem maja, koji okuplja kuvare iz celog sveta.
            Ako neko želi mirniji, ili pasivan odmor, selo Sićevo je pravi dragulj organizovanog seoskog turizma na savremen način, spoj komfornog smeštaja i čiste prirode začinjen iskrenim gostoljubljem domaćina ovog kraja.
            Preporuka za dolazak u ovaj grad su i niški hoteli, a pre svega duša ova grada, koja osvaja i muzikom i hranom, i kulturnom i dobrim vinima.
            TO Niš formirala je Privredni savet, koji okuplja 70-tak vlasnika i direktora hotela, hostela, ugostiteljskih objekata, različitih udruženja, organizatora manifestacija, vlasnika seoskih domaćinstava sa kojima kroz dogovor kroji planove o narednim koracijama rada u cilju razvoja turističke privrede grada. Na taj način, bez ad hoc poteza, TO Niš je uspela da dođe na poziciju jedne od najpoženijih city break destinacije. Naredni zadatak je osmišljavanje ponude koja će turiste zadržati duže od dve noći u ovom, za sve tragaoce potpunog doživljaja, privlačnom gradu.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com