Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Posmatranje zalaska sunca sa Dunava

  • PDF

Svakodnevno, u smiraj dana, brod – katamaran, koji može da primi tridesetak ljudi, ali je prijatnije i komotnije kada ih je upola manje, spušta se vodenim putem od “špica” na Štrandu do ispod Petrovaradinske tvrđave. Nakon jedinstvenog doživljaja tvrđave sa reke, put se nastavlja u suprotnom smeru, uzvodno, do Žice ili Dalekovoda ili vodene „Novosadske kapije“,

gde se reka deli na rakovački rukavac i plovni deo Dunava. U tom vodenom prostranstvu, gde se od desne do leve obale Dunav širi punih dva kilometra, brod staje. Prisutni imaju na raspolaganju desetak minuta da se pripreme za vrhunski estetski doživljaj, posmatranja plamene lopte, polulopte, tačke kako klizi i nestaje u pravcu futoških šumaraka. To su trenuci u kojima nastaje muk, gasi se muzika, prestaju ćaskanja i nastaju trenuci iščekivanja. Nekom će biti dovoljno da uživa u slici zalazećeg sunca, drugi će pak pokušati da prizor zabeleže kamerom ili fotoaparatom, ali je provereno najlepše kada te trenutke podelite sa nekim. Ne preo¬staje vam ništa drugo nego da se ispunjeni divljenjem zapitate da li je to ona ista reka pored koje godinama živite i koja vam se čini nekada divlja, nekada prljava i preteća, kojoj mnogo puta imate šta da prigovorite. Posle ovog iskustva prestaćete da na pomen reči Dunav zamišljate Petrovaradinsku tvrđavu, mostove i „Štrand“. Dunav će postati kvalitet sam za sebe i trudićete se da ga upoznate bolje i više. Hvala kapetanu Aleksandru Ćiriću, diplomiranom inženjeru poljoprivrede, što je odlučio da umesto na vojvođanskoj njivi krstari po dunavskoj vodi i tako podario ovom gradu brend koji je nedostajao. Njegov brod ovom rutom plovi svakodnevno, a sezona traje 365 dana. I ne zna se kada je zalazak sunca lepši, krajem avgusta, u oktobru, kada šumarci na obalama izmešaju boje, ili u januara, kada se plamteće sunce tiho spušta u belo bespuće. Malobrojna posada u svakom trenutku trudiće se da vam prijatan boravak na njihovom brodu bude još udobniji. Brod je ukotvljen na samom Špicu na „Štrandu“ i za sve informacije, o izletima, žurkama, raftingu i slično možete se direktno dogovoriti sa ka-petanom koji većinu vremena u toku dana provodi na reci. Srdačno preporučujemo Novosađanima i svima onima koji su u prolazu, da vide grad i okolna naselja sa reke i time upotpune doživljaj “srpske Atine”.

 

 

 


KAJAK KANU RAFTING KLUB "DUNAVSKI RAFTING" www.dunavskirafting.com, Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli Kontakt: Aleksandar Ćirić 062/961-0339 Za sve informacije zvati posle 16h.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com