Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Golf klub Centar kraj Žablja

  • PDF

Sa dolaskom proleća i lepog vrema, kreće golferska sezona, pa samim tim i priča o Golf klubu Centar kraj Žablja, najvećem i najlepšem u Srbiji. U stvari, sve je počelo pre jedne decenije, kada je Dragan Vasiljković pokušao da svoje pozitivno golfersko iskustvo prenese na ove prostore. Nekoliko godina je klub egzistirao sa samo tri rupe. Godine 2008. funkciju predsednika kluba preuzima Saša Jokić, kada klub doživljava svoj procvat, a tereni bivaju prošireni na devet rupa sa pratećim sadržajima.

Istovremeno je počela afirmacija i popularizacija novog sporta, koji je za mnoge nepoznanica, ali i svojevrsna šansa da Novi Sad dobije još jedan svetski brend koji mu nedostaje. 
Golf  klub „Centar“ egzistira kao svojevrsna oaza u panonskom nepregledu. Ovaj prostor, ispunjen mirom i spokojem, predstavlja sređen kutak u kome igrači golfa, zaljubljenici u ovaj sport, kao i slučajni prolaznici, mogu samo da uživaju. Ovde može da se igra golf na izvrsno pripremljenim terenima, vežbaju udarci na posebnim vežbalištima, ili samo posmatra i uživa u restoranu kluba okruženog prirodom. Kapacitet vežbališta, koji predstavlja nezaobilazan deo golf terena, je takav da u svakom trenutku može da primi pedeset igrača ili polaznika golf akademije. Golf klub „Centar“ broji oko 70 stalnih članova. Postoje škole golfa koje se organizuju tokom cele sezone (od marta do novembra). Nije obavezno da budete član kluba da bi se koristili tereni, a cena dnevnih karata je pristupačna.
Članovi kluba za godišnju članarinu mogu igrati svakog dana i vikendom, bez ograničenja. Postoji mogućnost korišćenja terena samo radnim danima, što umanjuje cenu karte. Na primer, škola tenisa u trajanju od 24 sata, sa stručnim trenerima, košta svega 150 evra. Jednom kupljeni štapovi, zajedno sa tašnom za golf, koštaju oko 200 evra, a mogu da traju ceo život. U poređenju sa tenisom ili skijanjem, bavljenje golfom košta mnogo manje. Osim toga, golf je igra u kojoj može da učestvuje čitava porodica. Roditelji se druže sa svojom decom i deca uče od roditelja, što golfu daje porodičnu dimenziju, koja nije svojstvena drugim sportovima. U Srbiji postoje samo dva terena za golf i nekoliko klubova, ali bez terena. Osim Golf kluba „Centar“, tu je još i Golf klub „Beograd“ i između ta dva kluba postoji odlična saradnja.  Igrači često menjaju terene, vežbaju i u Beogradu i u Žablju, u želji da budu što spremniji za turnire. Dvojica najboljih srpskih tenisera, Novak Đoković i Viktor Troicki, takođe su obećali da će u jednoj pauzi turnira zaigrati na terenima kraj Tise, i odmeriti snage, ovoga puta, u golfu, u kome takođe, ni jedan ni drugi nisu bez iskustva.
Koliko je ovo mlad sport kod nas, govori i činjenica da Srbija ima samo dvojicu profesionalnih golfera. Najbolji srpski golf igrač, Nemanja Savić, rođen 1983. godine u Beogradu, je prve korake u golfu naučio u Zambiji, a Novosađanin Danilo Kraljević, rođen je i odrastao u Južnoafričkoj Republici, gde je ovaj sport izuzetno poluparan. Danilova mlađa sestra Tijana, vođena bratovim primerom, prva je dama srpskog profesionalnog golfa.
U Golf klubu „Centar“ se trude da stvore maksimalne uslove za profesionalna takmičenja, ali se kod nas golf još uvek prevashodno igra u amaterskoj konkurenciji. U cilju profesionalizacije golf igre, u skoroj budućnosti se planira proširenje sadašnjeg igrališta sa 20 hektara, na još toliko prostora i devet novih rupa, s kojima će se dobiti veliki teren spreman da primi golfersku elitu iz celog sveta. Planira se takođe da se  iskoristi blizina Tise, i izgradi marina, kako bi se omogućio dolazak na terene plovnim putem. U skorijoj budućnosti  se predviđa i preuređenje poljoprivrednog aerodroma, koji se nalazi u neposrednoj blizini terena, u sportski. Spremni su i projekti za izgradnju hotelsko- apartmanskog kompleksa, čime će biti ispunjeni preduslovi za najveće svetske hepeninge vezane za ovaj sport. Ali najveći trud se ulaže u afirmaciju golf sporta među mladom populacijom, jer svi planovi i ulaganja imaju smisla jedino ako u budućnosti naša deca, mladi ljudi, masovnije prihvate golf i možda, jednog dana, zaigraju u svetskoj profesionalnoj konkurenciji.

 

Više slika možete pogledati ovde.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com