Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Skadarlija otvorila prolećno-letnju sezonu

  • PDF

Skadarlija, boemska četvrt Beograda u 19. i 20. veku, smeštena u samom centru, u blizini Narodnog pozorišta i  danas je omiljeno stecište glumaca, umetnika, pesnika, slikara…

Gotovo da nema ni jednog domaćeg ili stranog turiste koji prilikom posete glavnom gradu nije obišao ovu malenu ulicu dugačku svega 500 metara  popločanu kaldrmom, u kojoj je gotovo svaka kuća kafana, a opet, svaka interesantna na svoj način. Teško je reći da li su jelo i provod bolji u kafani “Tri šešira”, “Dva jelena”, “Ima dana”, “Putujući glumac” … Naravno, sve to začinjeno starogradskom muzikom i pesmom. Svesni važnosti ovog jedinstvenog brenda, turistički radnici Beograda nastoje da ovu destinaciju afirmišu u svakoj prilici. Tako je, rekli bismo, prolećno-letnja turistička sezona u Skadarliji otvorena u nedelju 24.aprila 2011. godine u 12 časova, kada je glumac Marko Nikolić simbolično podigao Skadarlijsku zastavu kod Skadarlijske česme. Tim povodom, Turistička organizacija Beograda, uz pomoć Kulturno prosvetne zajednice Beograda, priredila je kulturno-zabavni program ispred Kuće  Đure Jakšića u kome su učestvovali brojni glumci obučeni u staru gradsku nošnju, recitatori, solisti i pesnici… Raznovrstan kulturno-umetnički program, muzika i pesma iz Skadarlije, privukao je veliki broj Beograđana i njihovih gostiju, koji su tom prilikom uz pesmu i igru mogli da čuju i stihove naših poznatih pesnika u izvođenju beogradskih glumaca, kao i da da degustiraju vino i rakiju...
Da sve protekne u duhu velikog Uskršnjeg praznika pobrinuli su se Srpska banka i restoran “Šešir moj”, koji su sugrađanima i njihovim gostima u Skadarskoj ulici darovali uskršnja jaja. Umetnice iz Etnocentra "Babka" su po želji oslikavale jaja svim zainteresovanima. U okviru manifestacije je organizovana i prodajna izložba suvenira udruženja ,,Naše Ruke”, ,,Hobi i art” i Etno centar “Babka” iz Kovačice.
Izložba 30 najuspešnijih dečjih crteža i oko 100 najlepše oslikanih jaja, mogla se videti u Kući Đure Jakšića. Inače, na ovogodišnjem, 17. konkursu sa uskršnjom tematikom koju su organizovali Prijatelji dece Beograda i Srpska pravoslavna crkva, učestvovalo je nekoliko hiljada dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Obraćajući se brojnim gostima, Dejan Veselinov, direktor Turističke organizacije Beograda je naglasio da je Skadarlija jedna od top deset atrakcija prestonice, mesto na koje rado dolaze žitelji glavnog grada i drugih gradova Srbije, kao i turisti iz inostranstva. Oni ovde imaju priliku da čuju starogradsku muziku, probaju naše specijalitete, kupe suvenire ili sliku u galeriji. Turistički radnici će se potruditi da goste Beograda usmeravaju u ovu ulicu, da je tokom sezone još lepše urede i da u njoj organizuju raznovrsne umetničke i zabavne programe.
Turistička organizacija Beograda imaće i ove godine turistički info – punkt u samoj Skadarliji koji će raditi svakog dana od 16  do 20 časova, kako bi Beograđani, domaći i strani turisti bili u potpunosti informisani o gradu  i njegovim turističkim sadržajima.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com