Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

„Najevropljanin 2010.“ prof. dr Marko Carić

  • PDF

Prof. dr Marko Carić, suosnivač Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, na Dan Evrope, u ponedeljak, 09.05.2011. godine, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, u organizaciji nevladine organizacje Prva evropska kuća i Evropskog pokreta u Srbiji, proglašen je za “Najevropljanina u 2010.”

za doprinos u razvoju preduzetništva i menadžmenta. Tim povodom u Amfiteatru Fakulteta za ekonomiju i inženjerski mendžment u Novom Sadu održana je konferencija za novinare i prigodna svečanost, kojoj su uz brojne predstavnike “sedme sile” prisustvovali, saradnici i prijatelji slavodobitnika i ove cenjene visokoškolske ustanove. Nagrada „Najevropljanin godine“, dodeljuje se od 2000. godine pojedincima za naporan i uspešan rad usmeren ka bržoj i svestranijoj integraciji naše zemlje u Evropu.
Prof. dr Marko Carić rođen je 1971. godine u Novom Sadu. Na Fakultetu tehničkih nauka diplomirao je 1996. godine, a na Ekonomskom fakultetu 1999. Godine 2002. odbranio je magistraturu. Prvu doktorsku tezu odbranio je 2005. godine na Fakultetu za menadžment,  a drugu 2008. godine na Fakultetu tehničkih nauka.    
Suosnivač je Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, predsednik Saveta Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, generalni menadžer Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. Redovni je profesor na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu i na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. Kao redavan profesor  drži predavanja na osnovnim  akademskim, master akademskim i doktorskim studijama, objavljuje naučne i stručne radove. Učestvuje u radu na naučno istraživačkim razvojnim projektima. U skladu sa ostalim funkcijama rukovodi  radom fakulteta:  planiranjem, organizovanjem i  kontrolisanjem svih aktivnosti vezanih za poslovanje fakulteta. Stalni je sudski veštak za oblasti ekonomije i finansija i elektrotehnike i telekomunikacije. Član je Udruženja sudskih veštaka Vojvodine. Član je Inženjerske komore Srbije i nosilac četiri licene: za  nadzor, projektovanje, tehničke kontrole, uvođenje elektro i telekomunikacionih instalacija. Član je komisije Garancijskog fonda. Član je Mense. Učestvovao je na velikom broju domaćih i međunarodnih konferencija i objavio više od pedeset naučnih radova, od kojih je veliki broj u međunarodnim stručnim časopisima. Autor je deset monografija. Do sada je bio mentor na deset magistarskih teza i jedanaest doktorata. Član je Komisije za proveru kvaliteta i akreditaciju na Pravnom fakultetu privrednog pravosuđa u Novom Sadu i Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.
Od 2008. godine rukovodio je pripremama za akreditaciju tri visokoškolske ustanove: Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, takođe u Novom Sadu i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu. Svi su uspešno akreditivani. Privredna akademija u Novom Sadu je tako postala prvi akreditovani privatni univerzitet u Vojvodini i jedan od pet u Srbiji, koliko ih je do sada ispunilo uslove za akreditaciju visokoškolskih ustanova. Sve tri institucije, zahvaljujući prof. dr Marku Cariću imaju uspešnu saradnju sa sličnim institucijama kako u regionu tako i širom sveta, i što je posebno bitno naglasiti, i dalje se insistira na povezanosti visokoobrazovnih institucija sa privredom. Bio je glavni koordinator na izgradnji pet objekata od kojih su tri visoko školske institucije.
Prof. dr Marko Carić zahvalio se svim prijateljima koji su se u najužem sastavu okupili da bi obeležili dodelu ovog prestižnog i nepristrasnog priznanja. U maniru skromnog, ali najboljeg, ovo priznanje je podvukao kao promociju Univerziteta i Fakulteta, a ne svoju ličnu.
-Ova nagrada će za Fakultet značiti samo podstrek za nove aktivnosti, dalji rad. Trudićemo se, da opravdamo pa i prevaziđamo rezultate koje smo do sada postigli na taj način što ćemo proširivati saradnju sa zemljama u Evropi i svetu, vršiti razmenu studenata i profesora, uvoditi strane programa,  master studije na engleskom jeziku, možda i nekom drugom jeziku, raditi zajedničke projeke, rekao je prof. dr Marko Carić u svom obraćanju.
Čestitkama su se pridružili prof. dr Ilija Kovačević prodekan za nastavu Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, koji se, povodom priznanja obratio prof. dr Marku Cariću kao studentu, prijatelju i dugogodišnjem saradniku. U kratkom emotivnom osvrtu na njihovo upoznavanje, a potom i dugogodišnju saradnju, istakao je nepresušnu energiju i radoznalost “Najevropljanina 2010.” za sve vidove života i rada na fakultetu, koja je primećena i od studenata, njegovih saradnika, ali i brojnih poslovnih partnera i koja je morala rezultirati najvišim priznanjem.
Prof. dr Aleksandar Ignjatović, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu podvukao je kako je dolazak ovog mladog i ambicioznog čoveka doprineo sveukupnom napretku fakulteta, od zgrade, opreme pa i broja studenata, koje je privukao kako kvalitet tako i uslovi studija koji im se danas nude. Bitne kvalitetne promene desile su se i u angažovanju nastavnika, razvoju kontakata sa drugim univerzitetima, kod nas i u inostranstvu, povećanju ukupnog broja zaposlenih, formiranju biblioteka i čitaonica, kao i računarskih učionica  
Prof. dr Dragomir Đorđević, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu je čestitajući mladom kolegi na ovom visokom priznanju  istakao da su se sve njegove nove ideje pokazale kao odlične i umnogome doprinele napretku i priznanju Univerziteta Privredna akademija, kako u regionu tako i šire.

 

 

Više slika sa proglašenja možete pogledati  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com