Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Zlatibor proširio lepezu usluga

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 14
  • Sledeća

Dovoljno je reći Zlatibor, pa da čovek pomisli na odmor i uživanje i da poželi da istog momenta bude tamo, bilo da je zima ili leto. Iako je najposećenija srpska planina odavno postala svojevrstan brend, turistički radnici ovoga kraja koriste svaku priliku da ga promovišu, upoznaju nas sa novostima i pozovu u goste.

Ono što je još lepše u celoj toj priči, je činjenica da nastupaju organizovano, da pri obilasku gradova imaju ekipu koju sačinjavaju ne samo predstavnici turističke organizacije već i hotelijeri i ugostiteljski radnici iz najpoznatijih hotela i restorana. Tako je bilo i prilikom nedavnog predstavljanja ponude Zlatibora za 2011. godinu, koja je organizovana u saradnji sa Turističkom organizacijom Novog Sada.
- Turistička organizacija je za naredni period, pripremila organizovane izlete na lokalitete koji se nalaze na Zlatiboru ili okolini. Predviđeni su izleti u Stopića pećinu, Muzej Staro selo u Sirogojnu, vodopad u Gostilju, Šargansku osmicu sa posetom Mećavniku i Mokroj gori, Taru i Bajinu Baštu... Od prošle godine, naročito je popularan izlet do Ski centra Tornik, vožnja novom žičarom i panoramsko razgledanje – obavestio je Darko Đurović, direktor. On je dodao da se pored ovih aktivnosti, Zlatiborci mogu  pohvaliti da su poboljšali smeštajnu ponudu i da je urađena adaptacija i rekonstrukcija više hotelskih kapaciteta.
-Poboljšanje kvaliteta usluga hotelskog smeštaja, a takođe i proširenje asortimana usluga koje hoteli nude, raduju nas, turističke radnike, a verujem i mnoge goste. Pre svega, želim da istaknem hotel Palisad, koji je pre nekoliko godina počeo veliko renoviranje, pa je prvo  renovirana kuhinja hotela, nedavno hol, a planira se i uvođenje wellness i spa programa, izgradnja otvorenog i zatvorenog bazena i kongresnog centra, što će u velikoj meri poboljšati ukupan kvalitet ponude najvećeg i najpoznatijeg zlatiborskog hotela. U hotelu Mona, trenutno najatraktivnijem hotelu na Zlatiboru, planiraju dalje proširenje i poboljšanje kapacitete. Elitni hotel Olimp je upotpunio svoju bogatu ponudu sa novim smeštajnim kapacitetima i zatvorenim bazenom, a očekuje se da će hotel Dunav, do početka leta biti stavljen u funkciju sa novim  wellness i spa sadržajima. Nedavno je otvoren novi hotel “Idila” kapaciteta 50 ležaja, opremljen wellness i spa centrom i zatvorenim bazenom. Imamo još nekoliko objekata koji su u fazi izgradnje i koji će predstavljati značajni vid poboljšanja kvaliteta hotelskog smeštaja na Zlatiboru. Ne smemo da zaboravimo, ni ponudu u privatnom smeštaju koja je jedna od najkvalitetnijih  u našoj zemlji – naglasio je Darko Đurović.
Ono što ovu planinu stavlja u sam vrh, kada su u pitanju turističke destinacije u Srbiji, je svima dobro znano. Ipak, naš sagovornik i ovoga puta podseća na interesantnu priču o njihovom kraju i skrivenim vrednostima koje mi, svojim dolaskom uvek nanovo otkrivamo.
Zlatibor je planina koja se nalazi u jugo-zapadnoj Srbiji, na pola puta između Novog Sada i Crnogorskog primorja i zbog te čnjenice, Zlatibor ima povoljan turističko-geografski položaj. Nalazi se na idealnih 1.000 metara nadmorske visine, sa vrhovima Čigota i Tornik, koji je ujedno i najviši vrh Zlatibora, sa 1.496 metara nadmorske visine. Planinu karakteriše specifična klima, jer se upravo ovde stvara „ruža vetrova“  i dolazi do susretanja kontinentalnih i mediteranskih uticaja, zahvaljujući kojima se ovaj prostor smatra vazdušnom banjom. Kao retko koja planina, može se pohvaliti sa preko 200 sunčanih dana tokom godine.
Zlatibor je ispresecan mnogim rekama i potocima, i ima dva veštačka jezera. Jedno se nalazi u samom centru Zlatibora i napravljeno je isključivo u turističke svrhe, dok Ribničko jezero, udaljeno nekoliko kilometara, služi za vodosnabdevanje pijaćom vodom.
Planina je bogata brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Mnoge livadske vrste biljaka koriste se u farmaciji. Ova planina je tokom svoje istorije nosila dva imena i oba su dolazila od biljaka. U srednjem veku, nazivala se Rujno, po biljci koje se nalazi na ovim prostorima. Tek u XVIII veku počeo je da se upotrebljava današnji naziv i aktuelne su tri legende po kojima je dobio ime. Jedna od najverodostojnijih kaže da je dobio ime po  jednoj veoma retkoj vrsti belog bora, tzv. zlatnog bora, čije je naučno ime Pinus Silvestris Variegata Zlatiborica, ali do danas, nažalost nije očuvan ni jedan primerak te vrste. U šumama ima divljači karakteristične za Srbiju, posebno vukova, lisica, srndaća, a svake godine, krajem februara organizuje se tradicionalna Hajka na vuka.  
Zlatibor ima turističku tradiciju dugu 117 godina. Za početak organizovanog turizma uzima se 1893. godina, kada je 20. avgusta ovde boravio kralj Aleksandar Obrenović. Od tada započinje ekspanzija turizma i na odmor i po zdravlje dolaze mnogi državnici, bogati trgovci, zdravi ili bolesni...  Zlatibor je podjednako lep zimi i leti i jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji. Svake godine Zlatibor poseti više od 250.000 turista koji  ostvare preko 1.200.000 noćenja. Zlatibor raspolaže sa preko 15.000 smeštajnih kapaciteta visoke kategorije od kojih se 4.000 nalazi u hotelima i odmaralištima, a ostali u pansionima i privatnim vilama i kućama za odmor.
Na prvom mestu Zlatibor je centar zdravstvenog turizma. Zbog čistog i suvog vazduha, niskog vazdušnog pritiska i povoljne nadmorske visine, Zlatibor pogoduje za lečenje anemije, respiratornih organa i mnogih drugih bolesti. Na Zlatiboru se nalazi i Specijalna bolnica za lečenje i prevenciju štitaste žlezde „Čigota“, koja je i nastavna baza Medicinskog fakulteta u Beogradu.
Izgradnjom brojnih sportskih terena, postao je pogodan kako za pripremu sportista, timova i individualaca, tako i za rekreativce, ili ljude koji vole sport nezavisno od rezultata. Svake godine ovde na pripreme dolazi Olivera Jeftić, košarkaški klubovi Panatenaikos i Olimpijakos iz Grčke, Utreht iz Holandije i mnogi domaći klubovi, poput fudbalskog kluba Vojvodina, koji je redovan na ovoj planini.
Zimi, skijaški centar Tornik, udaljen 9 kilometara od centra Partizanskih voda, za skijaše je pravi užitak, pogotovo od kada je postavljena moderna žičara šestosedežnica. Od ove godine instalirani su i topovi za veštačko osneživanje staza, koji su produžili skijašku sezonu. U samom centru Zlatibora, postoji brdo Obudovica koje služi za malo „slabije“ skijaše i svakako decu.
Zlatibor je tokom čitave godine centar kongresnog turizma. Postoje mnoge sale, dobro tehnički opremljene, koje mogu da prime razne učesnike kongresa, simpozijuma, savetovanja... U pripremi je i novi kongresni centar kapaciteta 1.000 učesnika.
Zlatibor je mesto i za đake i studente. Studenti svoj mir mogu potražiti u studentskom odmaralištu Ratko Mitrović, a za đake se u  nekoliko dečjih odmarališta tokom čitave godine održava rekreativna nastava.
Zlatibor je nezaobilazna destinacija u kružnim turama stranaca po našoj zemlji. Kada dolaze strani turoperatori, nikada ne preskaču Zlatibor, ne samo zbog njegovog povoljnog položaja, već zbog lepote i raznovrsne i bogate ponude.
Na Zlatiboru možete šetati, uživati u planinarenju, biciklizmu ili obilasku neposredne okoline. Stopića pećina, Sirogojno sa Muzejom pod otvorenim nebom, Nacionalni park Tara, Mećavnik sa Drvengradom, kanjon reke Uvac i dolina reke Rzav, Višegrad i Sarajevo, samo su neke od ponuđenih destinacija.
Tokom čitave godine ovde se održavaju mnogobrojne manifestacije, od dočeka Nove godine, kada je na trgu prisutno preko 20.000 gostiju, Pršutijade u Mačkatu, Rakijade u selu Šljivovica, Dana cveća, pa do koncerata i predstava na otvorenom. Za one željne noćnog provoda dostupni su mnogi noćni klubovi koji se nalaze u samom centru
Na Zlatiboru se nalaze spomenici kulture koji su od velikog značaja  za kulturu Srbije i stavljeni su pod zaštitu države. Muzej na otvorenom ''Staro selo'' Sirogojno sa Muzejom pletilja, koje su zlatiborske motive proslavile širom sveta. Manastir Uvac u selu Stublu, Crkve brvnare u Dobroselici i Jablanici, Crkva u Sirogojnu, rodna kuća  Dimitrija Tucovića u Gostilju, vraćaju sećanja na bogatu istoriju ovoga kraja. Na Zlatiboru se čuvaju stari zanati: korparski, grnčarski, kačarski, pa je bogat izbor raznovrsnih i jedinstvenih suvenira na pijacama i u suvenirnicama.
Letnja sezona na Zlatiboru biće upotpunjena ponudama mnogobrojnih bazena i kupališta u okolini, gde će posetioci osim kupanja i sunčanja u prelepom planinskom ambijentu, moći da uživaju i u  propratnim sadržajima smeštaja i ishrane kao i sportskim aktivnostima. Nadamo se da će Zlatiborsko leto, tradicionalna kulturna manifestacija sa bogatim i raznovrsnim sadržajem, zaokružiti ponudu i pružiti pregršt izazova i mogućnosti za odmor i rekreaciju, avanturu i uživanje – zaključio je Darko Đurović, direktor Turističke organizacije Zlatibora.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com