Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Zanatska kuća nova atrakcija Novog Sada

  • PDF

Udruženje zanatlija Novog Sada i Turistička organizacija Novog Sada, na Platou ispred Sportskog i poslovnog centra Vojvodina, 10. juna organizovali su druženje povodom otvaranja Zanatske kuće. U drvenoj kućici od  pedeset kvadrata pokrivenoj trskom, „svi pod jednim krovom“, našli su se keramičari, užari, kovači sa proizvodima od kovanog gvožđa, tkači sa odevnim predmetima i ukrasima za domaćinstvo, vinari i sarači, drvorezci i još po neki.

Svi su oni članovi Sekcije starih zanata Udruženja zanatlija, koje  okuplja preko dvadeset članova i tokom letnjih meseci učiniće da još jedan deo grada bude zanimljiv, šaren i turistički primamljiv. Zanatlije će na ovaj način moći lakše da turistima i domaćim posetiocima ponude svoje zanatske proizvode, pre svega suvenire, i da tako doprinesu ukupnoj turističkoj ponudi Grada.
Poznato je iz istorije da je Novi Sad grad bogate tradicije koju su stvorili upravo zanatlije i trgovci svojim trudom, umećem i otvorenošću za nova znanja i učinili ga prosperitetnim, jednim od najznačajnijih centara južnog dela Panonije. Kao preteča sadašnjeg Udruženja zanatlija uzeta je Zadruga novosadskih Srba zanatlija osnovana 20. juna 1870. godine. Po prvoj tački tadašnjeg Ustava „udružuju se srpske zanatlije, da ujedinjenom snagom radeći unapređuju radinost i svoje materijalno blagostanje“, a razlog i motiv da se i 141. godina posle, današnje Udruženje zanatlija prikaže i pokaže, je istovetan.
Prema rečima direktora TO Novog Sada, Branka Rondovića za ostvarivanje ove ideje prethodile su duge pripreme.
- Ove godine smo najzad uspeli da realizujemo Zanatsku kuću. Pred sobom smo imali dva cilja. Prvi je bio da poboljšamo ponudu suvenira i zanatlijama koji su zaslužni za njihovu izradu, na ovaj način obezbedimo adekvatan plasman proizvoda. Drugi cilj je fokusiran na same zanatlije i ono što rade. Na ovaj način, očekujemo da se zanatlije približe znatiželjnim ljudima, kako turistima tako i sugrađanima, da ih na licu mesta animiraju i prezentiraju svoj rad.
- Postigli smo dogovor da se Zanatska kuća postavi na ovoj atraktivnoj i prometnoj lokaciji, što će sigurno doprineti boljoj ponudi, ali i kupovini suvenira. Posebno će biti interesantne radionice priređene od strane samih majstora (čitaj umetnika) za sve one znatiželjne koji žele da saznaju ili nauče po nešto o tradiciji i izradi zanatskog proizvoda. Zamišljeno je da ova Kuća bude „aktivna“ do kraja oktobra i da naša, posebno školska deca, i na ovaj način dobiju neke informacije i edukaciju iz tradicije i istorije kraja u kome žive – obavestio je Branko Rondović.

Više slika sa otvaranja Zanatske kuće možete videti  o v d e.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com