Tue07232024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Projekat ispitivanja mogućnosti razvoja srednjih i malih preduzeća

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

InCoDeSME broj je projekta pod nazivom “Ispitivanje inovacija, saradnje i mogućnosti razvoja srednjih i malih preduzeća u mađarsko-srpskoj prekograničnoj oblasti“. Projekat je nastavak sličnih istraživanja Univerziteta u Segedinu, koji su sprovedeni u  mađarsko-rumunskom regionu u periodu 2009-2010. Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment Novi Sad je bio taj koji je u saradnji sa Univerzitetom u Segedinu radio na programu mađarsko-srpske IPA prekogranične saradnje .

Projekat  je podržan od strane Evropskog regionalnog razvojnog fonda.
Prva faza primarnog istraživanja dala je neophodne informacije o uzorku koji se sastoji od po 500 malih i srednjih preduzeća sa obe strane prekogranične srpsko-mađarske oblasti. Ovi podaci su istraživačkom timu signalizirali glavne prepreke u  saradnji preduzeća, identifikovane kroz stavove i procene njihovog inovacionog potencijala. Prepreke saradnji nalaze se i u jezičkoj barijeri, kao i u neusklađenoj politici poslovanja dveju zemalja.
Rezultati projekta predstavljeni su na tri jezika, na završnoj konferenciji istraživačkog tima, održanoj 03.06.2011. na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Segedinu. Prisutnima su se ispred Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu obratili prof. Marijana Carić uvodnim predstavljanjem fakulteta, Olga Carić (član projektnog tima) predstavljanjem mogućnosti kooperacije između partnera i Đurđica Vukajlović (član projektnog tima) koja je predstavila rezultate primarnog istraživanja na srpskoj prekograničnoj oblasti.
Prisutni su jasno istakli da je istraživanje pouzdan osnov za više značajan ekonomski razvoj. Prekogranična saradnja preduzeća predstavlja bitnu stavku budućeg razvoja, ali tek pošto se premoste prepreke koje trenutno postoje.  Ovo istraživanje predstavlja dobru osnovu za dalja istraživanja koja treba da daju odgovore na posebne oblasti koje su bile istraživane (a na koje nisu precizno dati odgovori), te da ukažu na pojedine mogućnosti povezivanja dve zemlje.
Događaj je završen koktelom uz razmenu ideja o eventualnoj budućnoj saradnji.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com