Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Treći Beo Wine Fair za sve ukuse

  • PDF

Pokazalo se, po treći put, da je spajanje tzv. Beo Wine Fair-a iliti Međunarodnog sajma vina sa Međunarodnim sajmom turizma, pun pogodak. Iako postojeći prostor u hali 2 Beogradskog sajma, prema mišljenju većine vinara izlagača, nije “najsrećnije” izabrano mesto za prezentaciju, vinska smotra privukla je veliki broj svih koji su želeli da probaju Božiji nektar najpoznatijih proizvođača i distributera vina iz Srbije i inostranstva. Ove godine bilo ih je više od 120 sa 300 vinskih etiketa, opremom za vinarije, vinske podrume i vinoteke. Bili su tu izlagači iz Italije, Mađarske, Francuske, Slovenije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i mnogih drugih zemalja. Prvi put ove godine na Beogradskom sajmu Beo Wine Fair-u učestvovale su i vinarije iz Grčke i distributeri vina iz Mađarske, sa svojim brendom - tokajskim vinima, ali i sa penušavim vinom Torlay.
Domaći vinari pojavili su se u punom sastavu. Tako su na sajmu učestvovali bezmalo svi najpoznatiji domaći proizvođači vina, kao što su Aleksandrović, Kovačević, Radovanović, Mačkov podrum, Jović, Vršački vinogradi, Rubin, vinarija Budimir…, a svoj debi imale su vinarije Zvonko Bogdan sa Palića, Aleksić iz Vranja, Trivanović iz Erdevika, Galot iz Banatskog Karlovaca… Poseban štand imalo je Udruženje vinara iz Župe i Timočke Krajine koje se predstavilo kolektivno, sa svih 30 izlagača. Vinari iz Sremskih Karlovaca su bili prisutni i na Sajmu vina, ali i svakodnevno na štandu Turističke organizacije Sremski Karlovci u hali 4.
Takođe, Udruženje vinara iz Velike Hoče, predstavilo se sa ponudom najboljih vina sa Kosova i Metohije.
Zapažen deo prostora imali su i izlagači sa opremom za vinarstvo i vinogradarstvo. Domaći i inostrani proizvođači predstavili su najsavremenije vinske kazane, različite vrste bačvi, posude za proizvodnju i pakovanje vina, zapušače, vinske etikete… Srpska fabrike stakla imala je poseban štand, ali su predstavnici ove kuće morali da odgovaraju i na pitanja vinara kada će konačno ova fabrika proraditi u punom kapacitetu, jer su njene flaše trenutno deficitarne na tržištu, a jeftinije su i do 300 posto od uvoznih. Ono što posebno raduje je činjenica da su ove godine, više nego ikada ranije, vinarije uz svoje etikete imale i pripremljenu turističku ponudu, pa su uz dobra vina nudili zainteresovanima i aranžmane koji su uključivali i domaću hranu i smeštaj u odgovarajućim objektima.
Već tradicionalno, tokom sajma organizovan je tzv. Challenge Cup, a posebno odabrani žiri izabirao je najbolja vina u 6 kategorija. Vinarija DiBonis iz Subotice je imala najviše uzoraka, ali i zaslužila najviše priznanja na ovogodišnjem BeoWine Fair-u, ukupno dvanaest – dva naziva Šampiona, četiri Zlatne, pet Srebrenih i jednu Bronzanu medalju. Šampionsko priznanje za crveno i belo vino osvojili su DiChardonnay, barrique iz 2010. sa rekordnih 88,71 bodova, dok je DiVranac iz 2009. dobio 88,11 bodova. Zlato je pripalo DiMerlot-u (2008.), DiShiraz cuvee-u (2007.) i DiCabernet-u (2007.), među crvenim vinima, i DiSauvignon-u (2010.), među belima. DiNoar (2009.) i DiFranc (2009.) nagrađeni su Srebrenim medaljama, kao i DiIcewine (2008.), DiMuscat (2010.) i DiRose (2008.). Za relativno kratko vreme koliko Vinarija DiBonis zvanično postoji (od 2008. godine), već je stekla zavidnu reputaciju na domaćem, ali i inostranom tržištu, gde plasira sedam vrsta vina i četrnaest vrsta rakija. Iriška Vinarija Kovačević dala je na ocenjivanje četiri vina i sva su nagrađena Zlatnom medaljom – Sauvignon blanc (2006.), Chardonay (2011.), Aurelius (2005.) i Bermet crveni (2010.). Od srpskih vinara Zlatne medalje dobili su i Vinarija Jović iz Knjaževca za Vranac Potrkanjski (2007.), Astra ITB iz Beograda za Semper Bene, Cabernet sauvignon (2008.), Podrum VITIS vino Jelenković iz Negotina za Raskovnik reserve barrique (2008.), Vinovita iz Beograda za Victor special Edition (2007.), WOODEX, Vranje, Radoviško Strumica za Grozd, Cabernet sauvignon (2010.) i Tais, Hamburg muskat (2009.), kao i Rubin iz Kruševca za Chardonay, suvo (2009.).
U vreme održavanja Sajma organizovana je aukcija arhivskih vina, humanitarna akcija pod pokroviteljstvom Privredne komore Beograda, vinarije "Mačkov podrum" i "Srpsko vino" d.o.o., a prikupljena sredstva od aukcije namenjena su deci sa posebnim potrebama u Domu “Sremčica”.
Četvorodnevnu manifestaciju Beo Wine Fair, na zadovoljstvo posetilaca, ali i učesnika, organizovao je Beogradski sajam, u saradnji sa Udruženjem vinara i vinogradara Srbije i Udruženjem „Srpsko vino“. On je samo potvrdio reči pomoćnika ministra poljoprivrede i trgovine Srbije Miloša Milovanovića da vino, vinogradarstvo i vinarstvo imaju višestruki značaj za Srbiju, da je to segment sa najstabilnijom politikom, a i vrlo je profitabilna delatnost za one koji posluju na pravi način. Vino je, definitivno, posle treće smortre održane na Beogradskom sajmu, postalo zaštitni znak ove turistike manifestacije i najavilo bolje dane i za vinare, i za srpsku privredu, ali i da polako ali sigurno staje rame uz rame sa srpskom rakijom.

Više slika sa festival vina, možete videti  o v d e.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com